Источни фронт, 134. дан: Руска војска отворила хуманитарне коридоре у Црном и Азовском мору

07.07.2022. 09:21
0
ИЗВОР: b92.net/novosti.rs

У току је 134. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руска војска отворила је хуманитарне коридоре у Црном и Азовском мору. Тврдње украјинских званичника да је теретни брод, под руском заставом, задржан у турској луци Карасу због сумње да превози украдено украјинско жито - Кремљ је демантовао. Као и тврдње да руска војска гранатира сопствене градове да би оптужила Кијев.

Гранатирање настављено

Украјинске трупе гранатирале су у 8.10 село Михајловка у Доњецкој Народној Републици гранатама калибра 155 милиметара, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

Погинуло седам цивила

Седам цивила је погинуло, а 30 је рањено током протеклог дана у Доњецкој Народној Републици од посљедица гранатирања од стране украјинских трупа, саопштио је штаб територијалне одбране ДНР.

Брод напустио Турску луку

Теретни брод "Жибек Жоли" под руском заставом, за који се тврдило да превози украдено украјинско жито, напустио је сјеверозападну Турску луку Карасу у сриједу увече, показују подаци о праћењу бродова компаније Рефинитив, јавља Ројтерс.

Украјински амбасадор у Турској изјавио је у недјељу да су турске власти задржале брод на захтјев Украјине. Кијев је оптужио Москву да краде жито са територија које су заузеле руске снаге од почетка напада на Украјину крајем фебруара.

Шмигал: Украјини 1,9 милијарди долара за обнову

 На међународној конференцији посвећеној обнови Украјине, одржаној у швајцарском граду Лугану, потписани су споразуми о коришћењу помоћи у вриједности од 1,9 милиjарди долара, изјавио је синоћ премијер Украјине Денис Шмигал.

- Скоро 1,9 милијарди долара. То је вриједност споразума о подршци Украјини постигнутог у Лугану, објавио је Шмигал на свом Телеграм каналу и прецизирао да је 600 милиона долара намјењено за фискалну подршку, а 500 милиона за развој пољопривреде, преноси ТАС С.

Остали фондови ће, додао је, бити коришћени за помоћ у припремама за предстојећу грејну сезону и за дигиталну трансформацију.

Мизинцев: Више од 24.000 људи евакуисано

Више од 24.000 људи, укључујући најмање 3.700 деце, евакуисано је у Русију из опасних подручја Украјине и самопроглашених Луганске и Доњецке Народне Републике у протекла 24 сата, изјавио је синоћ начелник Оперативног центра националне одбране Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

- У протекла 24 сата извршена је евакуација 24.068 људи, укључујући 3.726 деце из опасних подручја Украјине и републике Донбаса у Руску Федерацију без учешћа украјинских власти, док је од почетка специјалне војне операције евакуисано 2.359.135 људи, укључујући 371.925 дхеце, саопштио је Мизинцев, преноси ТАС С.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    13h 49m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    14h 3m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    13h 55m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    16h 20m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    6h 10m
    0