Источни фронт, 137. дан: Слуцки: Референдуми о присаједињењу ослобођених територија Русији да буду истовремени

10.07.2022. 09:50
0
ИЗВОР: b92.net/novosti.rs

Специјална војна операција у Украјини ушла је у 137. дан.

Украјинске оружане снаге извеле су снажно гранатирање стамбених четврти Доњецка користећи артиљерију калибра 155мм, што је стандардни НАТО калибар, саопштила је данас мисија самопроглашене Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Према извјештају, рано јутрос лансиране су 22 ракете на шест стамбених округа Доњецка, преноси ТАС С.

Референдуми о присаједињењу Русији да буду истовремени

Предсједник комитета Државне думе за међународне послове Леонид Слуцки, изјавио је данас да би, како је навео, ослобођена подручја Украјине требало да одрже референдуме о свом будућем статусу у исто вријеме.

 

- Само грађани Луганске Народне Републике, и нико други, требало би да одлуче да ли је потребан референдум о присаједињењу Русији и када би он требало да се одржи. Ово је суверена одлука једне суверене земље, а ако мене питате, она може бити донијета у блиској будућности - саопштио је Слуцки на конференцији за новинаре после посјете самопроглашеној Луганској Народној Републици (ЛНР).

Бомбардовано је и насеље Нетајлово

Украјинске оружане снаге поново су данас гранатирале и град Алчевск у самопроглашеној Луганској Народној Републици (ЛНР), користећи ракетне системе ХИМАРС које испоручују САД, извјестила је мисија ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре на свом Телеграм каналу, преноси ТАС С.

У извјештају стоји да су четири ракете рано јутрос лансиране из правца Артјомовска.

Алчевск је јуче гранатиран са шест ракета ХИМАРС, а то је било прво гранатирање овог града од стране украјинских снага од 2014. године, наводи ТАС С.

Главне борбе у околини Северска

Главне борбе на територији Украјине се тренутно воде у околини Северска, јужно од Бахмута и источно од Славјанска, јавио је Спутњик.

У подручју Харкова, у николајевском и херсонском правцу воде се артиљеријски дуели, али без значајнијих територијалних промјена, преноси Спутњик.

У међувремену, украјинска војска гранатирала је Шахтјорск након чега је избио велики пожар.

Према неким информацијама, детонирана је муниција, а у граду је објављена евакуација.

Добровољци се спремају за одлазак на фронт

На друштвеним мрежама је објављен снимак добровољаца из батаљона "Тигр" из Приморског краја Русије који се обучавају пред одлазак на фронт.

Њемачки медији: Берлин нашао ко ће да испоручи Украјини муницију за тенкове "гепард"

Њемачка влада пронашла је у Норвешкој произвођача који може да испоручи додатну количину муниције за самоходне противавионске тенкове „гепард“ које планира да пошаље Кијеву, објавио је недељник "Шпигел" позивајући се на изворе.

У чланку се наводи да је испорука муниције раније била проблематична, али да је сада влада пронашла произвођача у Норвешкој.

Првобитно је влада у Берлину планирала да обезбједи муницију из Јужне Америке, али испоруке није одобрила земља-произвођач, Швајцарска. Како пише лист, ако све буде ишло по плану, први тенкови "гепард" могли би да буду испоручени Украјини већ овог мјесеца.

Стигли први уџбеници

Руски министар образовања Сергеј Кравцов донио је прву пошиљку уџбенике из Русије у град Мелитопољ у Запорошкој области, саопштила је данас градска управа тог украјинског града који је под руском контролом.

- Министар просвете Руске Федерације Сергеј Кравцов донио је данас у Мелитопољ прву пошиљку књига које ће дјеца користити за учење - наводи се у саопштењу градске управе на Телеграму, преноси агенција ТАС С.

Кравцов је рекао да ће ученици бити васпитавани у традицијама пријатељства међу народима.

Руска војска је преузела контролу над Херсонском облашћу и азовским дијелом Запорошке области на југу Украјине.

У регионима су формиране цивилно-војне управе, почели су да се емитују руски ТВ канали и радио-станице, обнављају се трговинске везе. Региони су објавили да планирају да уђу у састав Русије.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    3h 34m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    13h 52m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    13h 58m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    13h 56m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    12h 47m
    0