Источни фронт, 139. дан: Руска војска наставља офанзиву у правцу Сјеверска и Славјанска

12.07.2022. 10:14
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 139. дан.

Руска војска наставља офанзиву у правцу Сјеверска и Славјанска.

Украјинске снаге настављају да користе америчке вишецијевне бацаче за гранатирање цивилних објеката у подручјима које не контролишу.

У ракетирању Каховке погинули цивили

Током ноћног гранатирања складишта шалитре у Новој Каховци америчким вишецијевним бацачем граната ХИМЕРС погинуле су најмање двије особе, док се четири воде као нестале, саопштио је Спутњику шеф војно-цивилне администрације града Владимир Леонтјев.

Он је саопштио да се још много људи налази под рушевинама, стотине станова је уништено, док је оштећена болница.

Снажне експлозије у Николајеву

У Николајеву су се чуле снажне експлозије, саопштио је јутрос грaдоначелник Олександр Сенкевич.

Он је позвао грађане да не напуштају склоништа, преноси Униан.

Николајев се налази на југу Украјине.

У Украјину се вратило више од три милиона избјеглица

Више од три милиона украјинских избјеглица већ се вратило у Украјину из ЕУ, док је око 3,7 милиона људи остало у земљама Уније, изјавила је европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон на конференцији за новинаре.

- Податак који имамо је да је 6,7 милиона Украјинаца ушло у Европску унију и да се око три милиона вратило - рекла је она, пренео је ТАС С.

Додјела руских пасоша

- Више од 10 хиљада становника Херсонске области добило је руске пасоше - рекла је Екатерина Губарева, замјеница начелника војно-цивилне администрације региона, преноси Раша тудеј.

Снимци борбеног рада посада хеликоптера Ка-52

Пилоти су лансирали ракете на откривена утврђена упоришта и оклопна возила Оружаних снага Украјине. Видео снимак је објавило Министарство одбране Руске Федерације.

Саливен: Верујемо да ће Иран обезбједити Русији војне дронове

САД верују да се Иран спрема да Русији обезбиједи и до неколико стотина беспилотних летјелица, укључујући и оне који могу да носе оружје, рекао је новинарима амерички савјетник за националну безбједност Џејк Саливен.

Он је рекао и да САД имају информације које указују на то да се Иран спрема да обучи руске војнике да користе те дронове, пренио је Ројтерс. Иран је први пут покренуо програм војних дронова 80-их година, током рата са Ираком.

Опасна одлука

Предсједник Украјине Володимир Зеленски оцијенио је као опасну одлуку Канаде да врати Њемачкој руску турбину за гасовод Сјеверни ток 1.

Зеленски је у видео обраћању подсјетио да је украјинско Министарство спољних послова позвало представника Канаде због, како је оцијенио, апсолутно неприхватљивог искључења из режима санкција према Русији, преноси Интерфакс Украјина.

Зеленски сматра да је заправо реч о трансферу у Русију и поставља питање ако Москва може да добије такво изузеће од санкција, какве ће изузетке тражити сутра.

Према његовом мишљењу, то је веома опасно питање и то не само за Украјину, већ и за све земље демократског свијета.

Зеленски тврди да ће одлука о изузећу од анкција у Москви бити схваћена искључиво као знак слабости и да сада нема сумње да ће Русија покушати не само да максимално ограничи, већ да у најкритичнијем тренутку потпуно обустави испоруке гаса Европи.

Предсједник Украјине додаје да је још могуће преиспитати одлуку о турбини и оцењује да Русија никада није играла по правилима у енергетском сектору и да неће играти сада ако не види снагу.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 20m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 43m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 16m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 13m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 4m
    0