Источни фронт, 141. дан: ДНР: Руске трупе држе под контролом Северск

14.07.2022. 08:58
0
ИЗВОР: b92.net/novosti.rs

У току је 141. дан специјалне војне операције коју руска војска изводи у Украјини.

Преговори званичника Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација о наставку извоза жита из Украјине путем Црног мора довели су у сриједу до споразума о формирању координационог центра како би се осигурала безбједност рута, саопштено је из Истанбула.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес каже да је направљен "значајан и суштински корак" ка договору о обнављању црноморске руте, али истиче да до мира предстоји дугачак пут.

Руске власти у Маријупољу обнављају водовод и луку

Снабдјевање водом у Маријупољу биће обновљено током јула, изјавио је за ТАС С Константин Ивашченко, градоначелник овог јужног украјинског града који је под руском контролом.

- Вода је већ доступна у свим дијеловима града, али тече слободним падом за сада. Пумпе још нису у функцији због бројних цурења - рекао је Ивашченко и додао да се ремонтни радови обављају седам дана у недјељи и да је увјерен да ће се ови проблеми ријешити до краја мјесеца.

Руске власти у Маријупољу планирају да обнове рад луке за путнички саобраћај, како би повезале град са руским Ростовом на Дону и градовима Црног мора, изјавио је Ивашченко за ТАС С. Према његовим ријечима, градска теретна лука је већ наставила са радом. - Имамо велику луку, али је њен рад отежан због несташица струје - рекао је он.

ДНР: Руске трупе држе под контролом Северск

Украјински град Северск налази се под контролом савезничких снага Русије и самопроглашене Доњецке Народне Републике, потврдиле су данас власти ДНР, преноси ТАС С.

- Наше трупе контролишу Северск, тако да непријатељ сада може да буде погођен прецизном ватром на цијелој територији града - рекао је први замјеник министра информисања ДПР-а Даниил Безсонов за телевизијски канал "Соловјев уживо".

Он је навео и да претпоставља да ће се украјинске снаге повући из Северска брже „него што су се повукле из Лисичанска“.

Извор близак Народној милицији у самопроглашеној Луганској Народној Републици рекао је раније агенцији ТАС С да је Северск опкољен и да би град могао да буде олобођен за два дана.

Давно је требало све да се заврши

Русија је превише озбиљан противник на бојном пољу за Украјину, чак и ако се узме у обзир новац и оружје које стиже са запада, саопштио је Спутњику Александар Кравцов, заробљени командант украјинског екстремистичког батаљона „Медведи СС”.

Арестович: Немамо довољно ПВО

Украјина нема довољно мобилних система ПВО и оклопне технике, саопштио је савјетник кабинета предсједника Украјине Алексеј Арестович. Међутим, чим стигне оклопна техника, "биће спремни за противофанзиву".

Градоначелник: Снажне експлозије у Николајеву

У Николајеву данас су одјекнуле снажне експлозије, саопштио је градоначелник Олександр Сенкевич.

Позвао је грађане да не напуштају склоништа.

Николајев је град на југу Украјине.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    23h 42m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    9h 15m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    23h 52m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    9h 21m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    9h 19m
    0