Источни фронт, 143. дан: Пољански: Русија диверзификује извоз гаса ако га Европа не буде хтјела

16.07.2022. 11:51
1
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

У току је 143. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Горлова под ударом украјинских пројектила

Територија хемијског комбината „Стирол“ у Горловки је под ударом украјинских пројектила, саопштио је градоначелник Горловке Иван Приходко.

Горловка се налази на 50 километара сјеверно од Доњецка, а у граду се налазе хемијски концерн „Стирол“ и предузећа за производњу угља.

Нови потез САД

Конгрес САД одобрио је издвајање сто милиона долара за обучавање украјинских пилота да управљају ловцима Ф-15 и Ф-16, пише лист „Дифенс њуз“. Према писању медија, за обуку је потребно око три мјесеца.

Погинуло 256 цивила

За 150 дана ескалације ситуације у Доњецкој Народној Републици погинуло је 256 цивила, а 2.699 је рањено. Украјинске снаге су испаллиле готово 50.000 јединица муниције разних калибара на територију републике, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Шојгу наредио војсци да појача дејства на свим правцима

Руски министар одбране Сергеј Шојгу извршио је инспекцију трупа Југ и Центар које учествују у специјалној војној операцији у Украјини и наложио да буду појачана дејства на свим оперативним правцима, саопштило је Министарство одбране Русије.

Шојгу је дао неопходна упутства за даље појачавање дејстава јединица на свим оперативним правцима како би се искључила могућност да Кијев изводи масовне ракетне и артиљеријске ударе на цивилну инфраструктуру и становнике насеља у Донбасу и другим регионима, преноси агенција Интерфакс.

Амерички услов Кијеву

Кијев се обавезао да не користи америчке вишецевне ракетне системе "химарс" против објеката на руској територији, изјавио је у интервјуу украјинској служби Би-Би-Сија украјински министар одбране Алексеј Резников.

Према његовим ријечима, то је био услов да Украјина добије те системе од САД.

Сирене у Кијеву

Сирене за ваздушни напад огласиле су се широм Кијева. 

Гувернер Курске области рекао је да украјинске трупе гранатирају село Теткино. Оружане снаге Украјине гранатирају села у близини Горловке.

Украјински војници испалили су и једну ракету из MLRS HIMARS на село Скарговка.

Специјална војна операција Русије са циљем демилитаризације и денацификације Украјине почела је 24. фебруара.

 

ПредсЈедник Русије Владимир Путин недавно је изјавио да Запад жели да порази Русију на „бојном пољу” у Украјини и поручио „Нека пробају”, указујући такође да Москва „још није почела озбиљне ствари”.

Русија диверзификује извоз гаса ако га Европа не буде хтјела

 

Русија ће диверзификовати свој извоз енергената, ако у Европи недостаје интересовања за куповину гаса, рекао је први замJеник сталног представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански.

Он је истакао да то није лак процес, али да ће "то бити урађено ако Европа не жели сарадњу са Русијом по енергетским питањима", преноси Тас.

- Мислим да ћемо диверзификовати наш извоз, а у том случају Русија неће бити страна која ће патити, док ће се ЕУ сJећати лепих времена јефтиног руског гаса и енергената - рекао је Пољански.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Vladimir 16.07.2022. 14:46
    Jes se zakuvalo sunce ti
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    10h 20m
    0
  • Слани мафини
    19h 41m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    21h 36m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    19h 30m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    13h 59m
    3