Istočni front, 143. dan: Poljanski: Rusija diverzifikuje izvoz gasa ako ga Evropa ne bude htjela

16.07.2022. 11:51
1
IZVOR: novosti.rs/b92.net

U toku je 143. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Gorlova pod udarom ukrajinskih projektila

Teritorija hemijskog kombinata „Stirol“ u Gorlovki je pod udarom ukrajinskih projektila, saopštio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.

Gorlovka se nalazi na 50 kilometara sjeverno od Donjecka, a u gradu se nalaze hemijski koncern „Stirol“ i preduzeća za proizvodnju uglja.

Novi potez SAD

Kongres SAD odobrio je izdvajanje sto miliona dolara za obučavanje ukrajinskih pilota da upravljaju lovcima F-15 i F-16, piše list „Difens njuz“. Prema pisanju medija, za obuku je potrebno oko tri mjeseca.

Poginulo 256 civila

Za 150 dana eskalacije situacije u Donjeckoj Narodnoj Republici poginulo je 256 civila, a 2.699 je ranjeno. Ukrajinske snage su ispallile gotovo 50.000 jedinica municije raznih kalibara na teritoriju republike, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Šojgu naredio vojsci da pojača dejstva na svim pravcima

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju trupa Jug i Centar koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini i naložio da budu pojačana dejstva na svim operativnim pravcima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Šojgu je dao neophodna uputstva za dalje pojačavanje dejstava jedinica na svim operativnim pravcima kako bi se isključila mogućnost da Kijev izvodi masovne raketne i artiljerijske udare na civilnu infrastrukturu i stanovnike naselja u Donbasu i drugim regionima, prenosi agencija Interfaks.

Američki uslov Kijevu

Kijev se obavezao da ne koristi američke višecevne raketne sisteme "himars" protiv objekata na ruskoj teritoriji, izjavio je u intervjuu ukrajinskoj službi Bi-Bi-Sija ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

Prema njegovim riječima, to je bio uslov da Ukrajina dobije te sisteme od SAD.

Sirene u Kijevu

Sirene za vazdušni napad oglasile su se širom Kijeva. 

Guverner Kurske oblasti rekao je da ukrajinske trupe granatiraju selo Tetkino. Oružane snage Ukrajine granatiraju sela u blizini Gorlovke.

Ukrajinski vojnici ispalili su i jednu raketu iz MLRS HIMARS na selo Skargovka.

Specijalna vojna operacija Rusije sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine počela je 24. februara.

 

PredsJednik Rusije Vladimir Putin nedavno je izjavio da Zapad želi da porazi Rusiju na „bojnom polju” u Ukrajini i poručio „Neka probaju”, ukazujući takođe da Moskva „još nije počela ozbiljne stvari”.

Rusija diverzifikuje izvoz gasa ako ga Evropa ne bude htjela

 

Rusija će diverzifikovati svoj izvoz energenata, ako u Evropi nedostaje interesovanja za kupovinu gasa, rekao je prvi zamJenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski.

On je istakao da to nije lak proces, ali da će "to biti urađeno ako Evropa ne želi saradnju sa Rusijom po energetskim pitanjima", prenosi Tas.

- Mislim da ćemo diverzifikovati naš izvoz, a u tom slučaju Rusija neće biti strana koja će patiti, dok će se EU sJećati lepih vremena jeftinog ruskog gasa i energenata - rekao je Poljanski.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Vladimir 16.07.2022. 14:46
    Jes se zakuvalo sunce ti
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    11h 47m
    0
  • Slani mafini
    21h 8m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    23h 3m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    20h 57m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    15h 26m
    3