Источни фронт, 147. дан: Кадиров: Рат је већ добијен

20.07.2022. 09:28
0
ИЗВОР: b92.net/novosti.rs

Рат у Украјини ушао је у сто четрдесет седми дан.

Високи руски безбједносни званичник и некадашњи руски предсједник Дмитри Медведев рекао је да ће мир у Украјини када дође бити под условима Москве. Прошло је више од двије недјеље од последњег великог територијалног освајања Русије, заузимања града Лисичанска на истоку Украјине, а генералштаб украјинске војске тврди да су руске снаге заузете јачањем својих позиција.

Кадиров: Рат је већ добијен

Чеченски лидер и Путинов савезник Рамзан Кадиров тврди да је руски рат у Украјини већ добијен и да је Пољска сљедећа на дневном реду. У свом најновијем видеу објављеном на друштвеним мрежама, Кадиров је рекао да је план да након освајања Кијева пређе у Пољску.

- Планови су грандиозни. Већ развијамо план за демилитаризацију земаља НАТО-а, а прва на реду после заузимања Кијева је Пољска - тврди Кадиров.

Украјинске трупе гранатирале Антоновски мост на Дњепру

Украјинске трупе испалиле су рано јутрос 12 пројектила из лаких вишецјевних ракетних бацача ХИМАРС на Антоновски мост преко реке Дњепар у Херсонској области, рекао је за РИА Новости замјеник начелника проруске војно-цивилне администрације у региону Кирил Стремоусов.

- Избројали смо око осам погодака на Антоновском мосту, дио је ПВО пресрео. Мост је озбиљно оштећен, има озбиљних разарања. На мосту и даље има саобраћаја, али ће вјероватно бити затворен за тешка возила. Гранатирање је било у четири сата ујутро, укупно 12 пројектила, два рафала по шест - казао је Стремоусов.

ПВО пресрела 10 пројектила изнад Херсона

Руска ПВО пресрела је 10 пројектила које су Оружане снаге Украјине испалиле на Херсон.

Власти у региону још увек нису пријавиле никакве податке о материјалној штети или жртвама.

Шојгу обишао је групу "Запад"

Руски министар одбране Сергеј Шојгу обишао је групу "Запад" Оружаних снага која учествује у специјланој војној операцији у Украјини и издао наређење да се подигне оперативност када је ријеч о уништавању дронова у областима на граници са Русијом.

Венедиктова: У мојој служби није било колаборационизма

Бивши државни тужилац Украјине Ирина Венедиктова коју је разрјешио предсједник Володимир Зеленски каже да прихвата смјену, али истиче да у њеној служби није било колаборациониста.

- Овдје у мојој канцеларији не можемо имати колаборациониста. Такви људи су само они који раде на окупираним територијима. Моја канцеларија није окупирана територија - рекла је Венедиктова за Си-Ен-ЕН

Путин: Олакшаћемо извоз украјинског жита, укините нам блокаде

Руски предсједник Владимир Путин најавио је након трилатералног састанка процеса Астане у Техерану да ће Русија олакшати извоз украјинског жита преко Црног мора, али да жели да сва ограничења у вези са испоруком руског жита ваздушним путем буду укинута. Он је изразио наду да ће ограничења бити укинута како би се побољшала ситуација на међународним тржиштима хране, преносе РИА Новости.

Сирија прекинула дипломатске односе са Украјином

Сиријска Арапска Република је одлучила да прекине дипломатске односе са Украјином, као одговор на сличну одлуку Кијева, преноси агенција САНА.

Одлука сиријских власти је одговор на одлуку Кијева о прекиду дипломатских односа.

- Сирија је одлучила да прекине дипломатске односе са Украјином полазећи од принципа узајамности, као одговор на одлуку Кијева - наводи САНА из извора у Министарству спољних послова.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 55m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 39m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 52m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    16h 6m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 58m
    0