Источни фронт, 148. дан: Медведев: ЕУ изгубила везу за стварношћу

21.07.2022. 12:58
0
ИЗВОР: novosti.rs

У току је 148. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Руска војска појачаним дроновима-камиказама "Ланцет" уништава пјешадију и технику украјинских снага. Украјинске беспилотне летјелице четири пута су у сриједу гађале нуклеарну електрану Запорожје.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио да су се географски циљеви специјалне операције промијенили.

Предсједник Русије Владимир Путин састао се јуче у Техерану са иранским колегом Ебрахимом Раисијем и турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом. Главне теме разговора су биле обезбјеђење коридора за извоз жита из Украјине и ситуација у Сирији.

Украјинска војска пали пшенична поља у Запорошкој области

Украјинска војска је нападима из вишецијевних ракетних бацача запалила поља са пшеницом у Пологовском рејону Запорошке области, рекли су за Спутњик локални пољопривредници.

- Испаљују ракете практично свакодневно. Пшеница на пољима је већ спремна за жетву, али ми не можемо да завршимо посао због сталних налета. Тешко је израчунати колико је хектара већ уништено. Надамо се да на крају неће бити уништен цио принос и да ћемо успјети макар нешто да прикупимо - рекао је један од пољопривредника.

Према његовим ријечима, пољопривредници сада страхују да иду у поља, јер увек постоји опасност од напада украјинске војске.

Картаполов: Запад заинтересован за отварање "другог фронта" у Молдавији

Шеф Комитета Државне думе Русије за одбрану Андреј Картаполов је изјавио да је Запад заинтересован за отваранје "другог фронта" у Молдавији.

На округлом столу о Придњестровљу у Савјету Федерације Русије он је подсјетио на то да је министарка иностраних послова Велике Британије Лиз Трас, која би могла да постане и премијер те земље, раније говорила о испорукама савременог наоружања Кишињеву, при чему је неутрални статус Молдавије гарантован њеним уставом.

Балицки: "Нуклеарни тероризам"

Шеф администрације Запорошке области Евгеније Балицки изјавио је да намјерава да се обрати Уједињеним нацијама, Међународној агенцији за атомску енергију и Савјету Европе послије напада украјинских дронова на нуклеарну електрану. Он је тај напад назвао нуклеарним тероризмом.

Украјинске беспилотне летјелице су у сриједу четири пута напале зону Запрошке нуклеарне електране. У нападу су учествовала три дрона-камиказе.

Басурин: Гађани су окрузи 15 насеља ДНР

У протекла 24 сата украјинске снаге испалиле су 409 ракета и граната из вишецијевних бацача ракета "Град", топова калибра 155, 152 и 122 мм, као и минобацача калибра 120 мм, а употребљене су и невођене авионске ракете калибра 80 мм, саопштио је портпарол Народне милиције ДНР Едуард Басурин. Гађани су окрузи 15 насеља ДНР. У грантирању су погинула три цивила, а двије особе су рањене. Оштећена су 34 стамбена и шест цивилних објеката.

Басурин је додао да су заједничким дејствима припадника снага Русије и Доњецке Народне Републике уништена два возила украјинских снага, један оклопни транспортер и убијено 20 припадника украјинских оружаних формација.

Такође су уништена два непријатељска ватрена положаја у округу насеља Красногоровка.

Два "химарса" у области Херсона, десет у Донбасу

Руски безбједњаци су од извора из украјинске војске добили информације о томе да системима "химарс", које су САД испоручиле Украјини, два уређаја дјелују у јужном правцу, односно у области Херсона, док је осталих десет у Донбасу.

Јединице које управљају овим комплексима, према наводима извора, састављене су од војних кадрова НАТО-а, системе штите припадници приватних војних компанија блиских Пентагону, а подаци о системима "химарс" не предају се Украјинцима, јер им Американци не вјерују.

Извор је додао да се навођење система на циљеве обавља преко америчких војних сателита, а одмах након испаљивања уређај брзо мијења положај.

- Свако испаљивање пројектила обавезно се прикрива уз помоћ неколико испаљивања из примитивнијих система, као што су 'ураган' или 'смерч', чији је задатак да исцрпи залихе муниције руског ПВО система прије лансирања пројектила из 'химарса' - рекао је саговорник Спутњика.

Он је напоменуо да припадници НАТО-а не верују Украјинцима – ни војницима, ни цивилима.

- Украјинске јединице вишецијевних ракетних бацача које учествују у заједничком нападу ништа не знају о заједничком раду с 'химарс' системима, чак често не знају ни да само прикривају 'химарс'. Они добијају само вријеме лансирања и координате циљева - рекао је извор.

Медведев: ЕУ изгубила везу за стварношћу

Руководство Европске уније је коначно изгубило везу са стварношћу и приморава Украјинце да жртвују своје животе ради ступања у ЕУ, а политички лупежи манипулишу темом обнове украјинске државности у ранијим границама рачунајући на уштеду новца који се издваја за Кијев, изјавио је замјеник председавајућег Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев.

- Градски лудаци који себе називају руководством Европске уније, коначно су изгубили везу са стварношћу и приморавају несрећне Украјинце да жртвују своје животе ради ступара у Европску унију - написао је Медведев на свом Телеграм каналу.

Према његовим ријечима, НАТО истовремено наставља да се, "противно логици и здравом разуму", приближава границама Русије, стварајући "реалну опасност од свјетског сукоба и страдања знатног дијела човечанства".

Полишчук: Русија забринута

Русија је забринута због тежње Молдавије да се удаљи од неутралности и да се зближи с НАТО-ом, изјавио је представник Министарства иностраних послова Русије Алексеј Полишчук.

Шеф ЦИА О Путиновом здрављу

Не постоје обавјештајни подаци да је Владимир Путин нестабилан или лошег здравља, рекао је шеф ЦИА.

Шеф ЦИА Вилијам Бернс рекао је да нема доказа који би упућивали на здравствене проблеме предсједника Русије, нашаливши се да изгледа "превише здрав".

Тиме је демантовао бројне гласине о Путиновим наводним болестима, а које су се појачале од како је почео сукоб у Украјини.

Украјинци покушали да ракетирају мост Антоновски

Руске снаге ПВО одбиле су покушај Кијева да изведе ракетни напад на мост Антоновски преко Дњепра у Херсону. Свих 12 ракета "Химарс" је оборено, саопштио је за Спутњик замјеник шефа администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.

Он је додао да је дио оборених ракета пао у Дњепар.

- Није било погодака нити оштећења. Систем ПВО је све одбио - рекао је Стремоусов.

Како је навео, украјинска страна је испалила два пута по шест ракета из америчког вишецијевног бацача ракета "Химарс".

Крјучков о Криму

Крим је постао велико логистичко чвориште за ослобођене територије Херсонске и Запорошке области, изјавио је за Спутњик савјетник лидера Крима за информациону политику Олег Крјучков.

- Храна, основне потрепштине, лијекови, гориво и још много тога испоручују се са полуострва и транзитом преко њега - објаснио је Крјучков.

Песков: Постоји могућност за дијалог

Могућности за дијалог између Москве и Кијева постоје, ни предсједник Русије Владимир Путин ни министар спољних послова Русије Сергеј Лавров никада нису говорили да су та врата затворена, изјавио је за Спутњик портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Ни предсједник ни министар никада нису говорили о затварању врата за преговоре - рекао је Песков.

Земље кредитори суспендују обавезе Кијева да сервисира дуг

Америчка министарка финансија Џенет Јелен поздравила је одлуку групе шест земаља кредитора, укључујући Сједињене Државе, да се суспендују украјинске обавезе у сервисирању дуга и позвала друге званичне и приватне кредиторе да се придруже овим напорима.

Група повјерилаца која најављује такву своју намеру укључује Канаду, Француску, Немачку, Јапан, Уједињено Краљевство и Сједињене Државе, преноси Ројтерс.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    18h 44m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 40m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    17h 44m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    14h 37m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    16h 34m
    0