Источни фронт, 149. дан: Данас споразум о деблокади извоза жита из лука на Црном мору

22.07.2022. 09:59
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

У току је 149. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Данас би у Истанбулу требало да буде потписан споразум руске и украјинске стране о деблокади извоза украјинских житарица из лука на Црном мору.

Усвојен је и седми пакет санкција ЕУ којим Володимир Зеленски није задовољан.

Данас споразум о деблокади извоза жита из лука на Црном мору

Данас би у Истанбулу требало да буде потписан споразум између руске и украјинске стране којим би се деблокирао извоз украјинских житарица из лука на Црном мору. Потписивању ће, како је најављено, присуствовати генерални секретар УН Антонио Гутереш, као и предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је синоћ да очекује да ће данас из Турске добити вијести о деблокади украјинских лука и извоза жита.

- Из Турске очекујемо вијести за нашу државу о деблокади наших лука- рекао је Зеленски у видео-обраћању објављеном на његовом Телеграм налогу.

Биланс повријеђених и страдалих

У ноћашњим ракетним нападима руских снага на Никопољ, на југу Украјине, једна особа је погинула, а девет их је повријеђено, саопштио је начелник Дњепропетровске области Валентин Резниченко.

Навео је да је оштећено 11 кућа, преноси Интерфакс Украјина.

Агенција додаје да су на мети руске војске били и Синелниковски и Криворошки округ.

У ракетирању града Апостолов повријеђено је осам особа, а погођене су три школе и оштећене оближње куће, наводи Интерфакс Украјина.

Стејт департмент поздравио најаву споразума о житарицама

Стејт департмент је поздравио најаву потписивања споразума којим би се ослободио извоз житарица из опкољених црноморских лука, јавља Ројтерс.

Из Стејт департмента додају и да ће Русију сматрати одговорном за спровођење договора.

Из канцеларије предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана саопштено је да ће се данас у 15.30 представници Русије, Украјине и Турске окупити у Истанбулу како би на предлог Уједињених нација потписали споразум којим би се ослободио извоз житарица из опкољених црноморских лука.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш присуствоваће догађају у друштву Ердогана.

Процјене Лондона и Вашингтона: Око 15.000 руских војника погинуло у Украјини

Око 15.000 руских војника погинуло је у Украјини од почетка рата, процјењују америчке и британске обавјештајне агенције.

Ричард Мур, шеф британске спољне обавјештајне службе (МИ6) рекао је да је биланс од 15.000 страдалих руских војника вјероватно „обазрива процјена“ и „заиста тежак ударац“ за руског предсједника Владимира Путина који се надао брзој побједи против Кијева без тако великих губитака.

- То је отприлике исти биланс као и током десет година које су провели у Авганистану током 1980-их - додао је он на Безбједносном форуму у Аспену у САД.

Масовна операција

Руски безбједњаци добили су информације од извора у Служби безбједности Украјине да се припрема масовна операција у Николајеву, чији је циљ откривање „непоузданих“ грађана, који имају везе с Русијом и који нису лојални кијевском режиму.

РИА Новости: Коридор за бродове са житом ускоро би могао да почне рад

Безбједан коридор за пролаз бродова са житом у Црном мору ускоро би могао да почне да ради, изјавио је за РИА Новости извор упућен у преговоре у Истанбулу.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    18h 30m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 26m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    17h 30m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    14h 23m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    16h 20m
    0