Источни фронт, 150. дан: Конашенков тврди да украјинске снаге трпе знатне губитке наоружања добијеног од западних земаља

23.07.2022. 10:34
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

У току је 150. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков тврди да украјинске снаге трпе знатне губитке наоружања добијеног од западних земаља. Из Москве тврде да је у Краматорску ликвидирано око 300 украјинских бораца.

Русија, Украјина,Турска и Уједињене нације потписале су споразум о деблокади извоза жита из украјинских црноморских лука. То ће олакшати све већу прехрамбену кризу у свијету и зауставити раст цијена хране.

Према оцјени страних посматрача, споразум представља велику дипломатску побједу за турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана. Позвао је зараћене стране на прекид сукоба, уз очекивање да ће споразум бити прекретница.

Борбе на истоку и југу Украјине не престају. Руско министарство одбране тврди да Кијев трпи знатне губитке стране војне опреме. У Истанбулу је потписан споразум о деблокади извоза украјинског жита преко Црног мора. Гаспром саопштава да још чека документацију за турбину Северног тока 1 којим би била изузета од санкција. Москва је ажурирала списак такозваних "непријатељских земаља".

Одбијен украјински напад

Ракетни напад украјинске војске на хидроелектрану у Новој Каховки у Херсонској области је одбијен, електрана ради нормално, саопштио је шеф локалне администрације Владимир Леонтјев.

- У области хидроелектране изведен је ракетни напад, али ништа није оштећено. Све је успјешно оборено. Нема никаквих озбиљних оштећења - рекао је Леонтјев.

Банда америчких специјалаца гранатирала Антоновски мост

Иза гранатирања Херсонске области вишецијевним ракетним системима ХИМАРС стоје амерички специјалци, изјавио је заменик шефа регионалне администрације Кирил Стремоусов.

- Иза гранатирања Антоновског моста не стоје украјински националисти. То су конкретна дејства Американаца. Мост гађају амерички специјалци који су стигли у Украјину - рекао је Стремоусов.

Украјинска војска је раније извела неколико напада на хидроелектрану у Новој Каховки и Антоновски мост преко Дњепра, у близини Херсона. Теретни саобраћај на мосту је због оштећена затворен и преусмјерен у Нову Каховку. Прије двије ноћи снаге Кијева су поново покушале да ракетирају Антоновски мост, али је свих 12 ракета испаљених из ХИМАРС-а оборено.

Погинули амерички плаћеници

Амерички званичници су саопштили да су на истоку Украјине погинула двојица Американаца, за које се вјерује да су се борили на украјинској страни, јавља Еј-Би-Си.

Експлозије у Харкову

Неколико снажних експлозија чуло се у централном делу Харкова, рекао је градоначелник Игор Тереков, преноси Униан.

Како је навео на свом Телеграм каналу, за сада је познато да је једна особа страдала.

Грађанима је поручио да остану у склоништима.

У Донбасу страдала двојица Американаца

Амерички званичници су саопштили да су на истоку Украјине погинула двојица Американаца, за које се верује да су се борили на украјинској страни, јавља Еј-Би-Си.

-Можемо да потврдимо да су страдала два америчка држављана у региону Донбас у Украјини. У контакту смо са њиховим породицама и на сваки могући начин им пружамо конзуларну помоћ - рекао је портпарол Стејт департмента.

Експлозије у Николајеву

Снажне експлозије чуле су се рано јутрос у Николајеву, као и сирене за узбуну, саопштио је градоначелник Олександар Сиенкевић, преноси Укринформ.

Како је навео на свом Телеграм налогу, експлозије су се чуле рано јутрос, око 4.30.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    8h 59m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 55m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    23h 39m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    21h 24m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    23h 45m
    0