Источни фронт, 151. дан: Русија проширила листу непријатељских земаља

24.07.2022. 10:25
0
ИЗВОР: b92.net/novosti.rs

У току је 151. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Само дан пошто је, у Истанбулу, потписан споразуму о деблокади извоза украјинског жита преко Црног мора, двије ракете погодиле су луку у Одеси.

Украјинска војска тврди да су ракете руске. Са друге стране, Анкара је саопштила да су јој руски званичници рекли да Русија нема никакве везе са нападом на луку у Одеси.

У Херсонској области биће формирана изборна комисија ради одржавања референдума о придруживању Русији и избора, саопштила је прес-служба администрације тог региона.

Украјина поново гранатирала хидроелектрану Каховка

Украјинске трупе поново су испалиле гранате на подручје хидроелектране Каховка и мост преко ријеке Инхулец у селу Дарјевка у Херсонској области, саопштио је данас Кирил Стремоусов, замиеник начелника војно-цивилне администрације тог региона.

- Снаге ПВО су успјешно одбиле већину граната, али је мост Дарјевка погођен. Саобраћај преко њега није поремећен - навео је Стремоусов, преноси ТАС С.

Он је истакао да мост преко реке Инхулец нема стратешки и војни значај, али да се већ други дан налази под ватром украјинских трупа.

Украјинске снаге су и јуче гранатирале хидроелектрану Каховка, наводи ТАС С.

Русија проширила листу непријатељских земаља

Влада Русије проширила је листу непријатељских земаља, ставивши на њу и острва Гернзи, Ман и Бахаме, која су подржала санкције.

Шолц задржава испоруке Кијеву?

Њемачки канцелар Олаф Шолц, наводно, задржава испоруке Кијеву 11 система противваздушне одбране ИРИС-Т СЛМ које украјинске власти намјеравају да купе директно од њемачког произвођача, пише "Вел там Сонтаг", позивајући се на неименоване изворе.

Како се наводи, Кијев је још почетком јула послао захтјев за испоруку наведених система. Министарство економије Њемачке дало је зелено свјетло, међутим, чека се још експертско одобрење канцеларије савезног канцелара. Међутим, за три надјеље одлука по овом питању још није донијета, пише "Велт".

Гине страна легија

Током ове недјеље у борбама у Донбасу погинули су држављани САД, Канаде и Шведске, пише "Политико", позивајуће се на Руслана Мирошниченка који је потписан као командир странаца.

Погинули су амерички држављанин Лук Луцишин и Брајан Јанг, држављанин Канаде Емил Антуан Рој-Сируа и Швеђанин Едвард Селендер Патрињани. Они су били у саставу снага специјалне операције украјинске територијалне одбране.

Трамп о слању новца Украјини

Америчке власти шаљу Украјини превише новца у односу на европске земље, казао је бивши председник САД Доналд Трамп.

Доњецк на удару

Оружане снаге Украјине ноћас су четири пута гађале Доњецк из топова калибра 155 мм и минобацача 120 мм, саопшио је званичник Доњецке Народне Републике (ДНР) у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре, преноси Тас.

Кијевски, Кировски и Петровски округ гранатирани су са подручја Первомајског и Маријинке, а испаљено је укупно 15 граната и 10 мина.

- Нешто прије поноћи, Оружане снаге Украјине испалиле су ракете са запаљивим гранатама из вишецјевних ракетних система Град на Ворошиловски и Калињински округ Доњецка - наводи се у саопштењу.

Украјинска војска гранатирала је и град Красни Луч у Луганској Народној Републици (ЛНР), користећи вишеструки ракетни систем ХИМАРС, саопштио је званичник мисије ЛПР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре, преноси Тас.

- Раније су Оружане снаге Украјине пуцале из система ХИМАРС на град Стаханов у ЛНР, а у гранатирању су оштећени вртић и зграда образовне установе - навео је он, преноси руска агенција.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    3h 34m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    23h 43m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 18m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    18h 31m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    14h 45m
    0