Источни фронт 155. дан: ЛНР: Војска Русије преузела електрану Угљегорск

28.07.2022. 10:14
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

Сто педесет пети дан рата у Украјини.

Настављају се борбе у Херсонској области. Москва и Кијев међусобно се оптужују за ракетирање градова и инфраструктуре. Руска војска тврди да је преузела контролу над највећом термоелектраном у Донбасу – "Угљегорском".

Кијев наводи да ће узвратити на све провокације, и оптужује Москву да терорише Европу цијенама гаса и осталих енергената. Москва упозорава да би напади Украјинаца код нуклеарне електране "Запорожје" могли да имају посљедице и ван региона.

ДНР: У украјинском гранатирању убијена цетири цивила

Четири цивила убијена су, а 11 је рањено у претходна 24 сата, током украјинског бомбардовања Доњецке Народне Републике, објавила је данас Територијална одбрана самопроглашене ДНР.

- У претходном дану, тачније 27. јула од 8.00, до 28. јула у 8.00 сати, као резултат напада украјинске војске, четири особе су убијене, а 11 је рањено у ДНР - наводи се у саопштењу Територијалне одбране, преноси ТАСС.

И Бјелорусија напала Украјину?

Украјинске власти саопштиле су да је на ту земљу јутрос испаљено више од 20 пројектила из Белорусије.

ЛНР: Војска Русије преузела електрану Угљегорск

Територија највеће термоелектране у Донбасу, Угљегорск, потпуно је очишћена од украјинских трупа, изјавио је портпарол самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) Иван Филипоненко.

- Територија термоелектране у Угљегорску, која је раније била под нашом контролом, потпуно је очишћена од непријатељских снага - рекао је он за Спутњик.

Он је додао да ће сљедећи корак бити њено деминирање.

Руске снаге напале предграђе Кијева

Руске снаге ракетирале су јутрос Вишгородски округ у Кијевској области, саопштио је начелник Кијевске обласне војне управе Олексиј Кулеба.

Према његовим речима, мета је био инфраструктурни објекат, преноси Униан. Како се наводи, руске снаге гранатирале су и Николајев и Харков. Градоначелник Николајева Олександр Сенкевич саопштио је да су се у граду чуле снажне експлозије, а градоначелник Харкова Игор Терехов навео је да је град ноћас гађан два пута.

На Черниговску област испаљено је више од 20 ракета, преноси Интерфакс Украјина саопштење украјинске оперативне команде Сјевер.

Египат раскинуо уговоре о испоруци 240.000 тона пшенице из Украјине

Египат је раскинуо уговоре о испоруци 240.000 тона пшенице из Украјине, купљене у децембру 2021. године, саопштила је агенција Ројтерс, позивајући се на изворе.

Како је прецизирано, Главна управа Египта за набавку робе „ослободила“ је од уговорних обавеза компаније „Нибулон“ и „Инерко“ које су требало да испоруче четири партије пшенице.

Ројтерс наводи да су власти Египта у децембру прошле године купиле жито по цијени од 346 до 360 долара по тони, укључујући цијену доставе. Због ситуације у Украјини резервисана роба није испоручена.

Египат је највећи увозник пшенице у свијету – годишње купује око 11 до 13 милиона тона, што подмирује тек половину потреба земље.

Другу половину обезбеђује унутрашња производња. Главни извозници жита у Египат су Русија и Украјина.

Западно оружје на црном тржишту

Западно оружје, које се испоручује Украјини, почело је да се појављује на црном тржишту, саопштио је генерални тужилац Русије Игор Краснов.

Он је подсетио да Русија истражује више од хиљаду кривичних предмета повезаних са „истребљењем становника у Донбасу од стране кијевског режима“, а већ су утврђени бројни случајеви убистава и зверских обрачуна са цивилним становништвом.

- Овакви злочини се и даље свакодневно врше, а у томе учествују и плаћеници из чланица Заједнице независних држава. Бележи се готово неконтролисан промет оружја, муниције. Многи примерци оружја, пре свега западни, почели су да се појављују на црном тржишту -  рекао је Краснов.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    19h 38m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 34m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    18h 38m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    15h 31m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    17h 28m
    0