Источни фронт, 156. дан: Данас сједница Савјета безбједности УН о ситуацији у Украјини

29.07.2022. 10:46
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

У току је 156. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руска војска, из подршку артиљерије и авијације, већ други дан је у офанзиви на Авдејевку, коју контролише украјинска војска. Кијев тврди да су ракетрирани Николајев и Харков и позива становнике Донбаса на евакуацију.

Експлозије су се чуле у Кијевској области, а украјинске власти тврде да су ракетрирани Николајев и Харков. Руси мијењају тактику и масовно распоређују снаге у Херсону и Запорожју.

Данас сједница Савјета безбједности УН о ситуацији у Украјини

Замјеник сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански саопштио је на Телеграму да ће данас у 17.00 часова по московском времену бити одржана сједница Савета безбједности УН о ситуацији у Украјини.

- Нема посебне теме, изгледа да су наши бивши западни партнери затражили сједницу посљедњи радни дан јула само да би овог мјесеца била одржана бар једна сједница о Украјини - рекао је Пољански.

Руске касетне бомбе

Олександр Сјенкијевич, градоначелник Миколајива, на свом је Телеграм каналу објавио да су у једном од насеља у том граду пале руске касете бомбе.

- Има жртава, хитна помоћ је стигла - рекао је Сјенкијевић те позвао становнике да остану у склоништима.

Ове тврдње нису независно провјерене.

33 рудара под земљом

Источни крак рудника "Засјадко" у Доњецку остао је без струје усљед украјинског гранатирања, 33 рудара су под земљом, жртава нема, саопштиле су власти Доњецке Народне Републике.

Зеленски не иде у Вашингтон

Сједињене Државе тренутно не планирају да организују посјету Зеленског Вашингтону, саопштила је Бијела кућа.

САД проглашавају Русију за државу спонзора тероризма

Пет чланова Представничког дома америчког Конгреса ускоро ће представити нацрт закона којим се Русија проглашава за државу спонзора тероризма, поред земаља попут Сирије и Ирана, преноси "Политико".

Ако то одобре и Представнички дом и Сенат, председник Џо Бајден би могао да дода Русију на листу држава спонзора тероризма, што би могло послужити за јачање санкција руској економији и обезбједити правни пут за тужбу против Русије пред америчким судовима.

Проруске власти: Испаљено више од 20 граната на Доњецку област

Украјински војници су за пола сата испалили више од 20 граната на Доњецку област, објављено је на Телеграм каналу представништва Доњецке Народне Републике, која је прогласила независност, у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Два ракетна удара

Руске снаге гађале су рано јутрос два пута централни дио Харкова, саопштио је градоначелник Игор Терехов.

Навео је да су погођене двоспратна кућа и једна од високошколских установа, преноси Униан.

Како је додао, за сада нема информација о могућим жртвама.

Више од 40 ракета пало на два округа Дњепропетровске области

Локални начелник рекао да је током ноћ ракетиран Никопољски и Криворишки округ Дњепропетровске области.

Валентин Резниченко тврди да су руске снаге намјерно гађале стамбени кварт, будући да је тамо пало више од 40 ракета. Оштећено је 6 приватних кућа и пословних објеката, додао је Резниченко, преноси Укринформ.

Проруске власти: Испаљено више од 20 граната на Доњецку област

Украјински војници су за пола сата испалили више од 20 граната на Доњецку област, објављено је на Телеграм каналу представништва Доњецке Народне Републике, која је прогласила независност, у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Стигао одговор Русима

Сједињене Америчке Државе и још 37 земаља формираће експертску мисију која ће бити задужена да разматра ситуацију у вези са људским правима у Русији, најавио је портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс.

Како је навео у саопштењу, разматрање људских права, које је покренуто позивањем на Москвоски механизам Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), представља одговор на недавне поступке Русије да, како се тврди, ограничи слободу изражавања и мирног окупљања, као и на наводе о мучењу затвореника у Русији, преноси Ројтерс.

Експертска мисија објавиће свој извештај у септембру, додао је Прајс. Ово је трећи пут да је покренут Московски механизам откако је Русија напала Украјину 24. фебруара.

Коментари 0
Повезане вијести
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 27m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 26m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    9h 2m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 23m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    11h 6m
    9