Источни фронт, 159. дан: Путин одредио границе

01.08.2022. 12:32
0
ИЗВОР: b92.net

Руска специјална војна операција у Украјини ушла је у 159. дан.

Украјински предсједник Володимир Зеленски упутио је своје ноћно обраћање украјинском народу.

- Данас желим да се захвалим сваком становнику Миколајева на њиховој несаломљивости, на одбрани града и региона. Захваљујем се и Никопољу, Харкову, Кривом Рогу и цијелој Дњепропетровској области, снажном народу Запорожја и региона, свим Украјинцима Херсонска област, сви који бране предграђе Одесе и регион. Хвала вам на храбрости - рекао је Зеленски.

- Стратешки, Русија нема шансе да добије овај рат. Сада је потребно издржати, како би ова терористичка држава осјетила свој пораз на тактичком нивоу. Морамо се држати и на југу и на истоку и свуда. Морамо издржати у одбрани, дипломатији и политици. Сачувајте наше јединство, и не само до побједе, већ и послије ње, како бисмо вратили квалитетно све оно што су окупатори уништили. Вјерујем да ћемо све ово урадити - рекао је Зеленски.

Уништен украјински "ХИМАРС"

Руско Министарство одбране је додало да су 53 украјинска војника и страни плаћеници неутралисани су недалеко од источног града Харкова.

Лајен: Морамо бити спремни на најгоре

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је у интервјуу шпанском листу Ел Мундо да би ЕУ требало да се припреми за најгору могућу ситуацију када је ријеч о снабдијевању гасом.

- Морамо остати јединствени јер су они једини одговорни за ову енергетску кризу у Москви и нигде другде. С обзиром на то да је Русија већ дјелимично или потпуно прекинула испоруку гаса за 12 земаља чланица, сви морамо бити спремни на најгоре - рекла је Фон дер Лајен.

Фон дер Лајен је напоменула да су неке земље ЕУ више зависне од руског гаса "било због свог географског положаја или због својих суверених енергетских одлука" и додала да су те земље сада у рањивијој позицији, али да су економије земаља чланица повезани су преко јединственог тржишта.

- Сада се ЕУ окреће поузданијим енергетским партнерима - рекла је она.

- Већ смо достигли рекордне количине испорука течног природног гаса из Сједињених Држава, повећавајући обим гаса из Норвешке, земаља Залива, Алжира или региона Каспијског мора и све већи број земаља широм света - додала је она.

"Руска армија је непобједива"

Директор руске Спољне обавјештајне службе (СВР) Сергеј Наришкин, изјавио је данас да је веома важно извући лекције из руског историјског искуства, у вријеме када Запад покушава да наметне глобални рат човјечанству.

- Сигуран сам да се из руског учешћа у Другом свјетском рату може извући најважнији историјски закључак, а то је да је руска армија непобједива када оружане снаге, влада и друштво деле заједнички циљ - побједити непријатеља. Овако је било и увијек ће бити - казао је Наришкин, преноси ТАС С.

Он је оцјенио да "данас, када либерално-тоталитаран Запад покушава да наметне глобалан рат цијелом човјечанству, кључно је да се науче праве лекције из огромног руског историјског искуства".

"Израел инспирација за издржљивост"

Супруга предсједника Украјине Володимира Зеленског, Олена Зеленска, изјавила је да њена земља види Израел као извор инспирације за издржљивост, имајући у виду да је био дуго суочен са нападима својих комшија.

- Није претјерано рећи да искуство Израела у прошлости инспирише грађане Украјине. Ми видимо снагу и моћ издржљивости Израелаца у тешкој ситуацији у којој је Израел био током многих година и ваша издржљивост служи нам као примјер - рекла је Зеленска за израелски ТВ Канал 12.

Осврћући се на помоћ Израела Украјини која се углавом ограничава на хуманитарну Зеленска је рекла да њена земља цијени све што може јој се пружи, посебно лијечење рањених Украјинаца. Неки украјински званичници позвали су Израел да обезбједи војну помоћ, али јеврејска држава је није послала у покушају да одржи односе са Русијом. Зеленска је рекла да је украјински здравствени систем преоптерећен и да зато она тражи помоћ за Украјину на сваки могући начин.

Русија помјера војску

Русија премјешта велики број војника на југ Украјине да се боре са украјинском војском на новоокупираним територијама Крима, изјавио је замјеник шефа украјинске војне обавјештајне службе.

- Они повећавају број својих трупа, припремају се за нашу контраофанзиву и можда се спремају да покрену сопствену офанзиву. За њих је југ кључан, прије свега због Крим - рекао је он.

Украјински предсједник Володимир Зеленски потврдио је ове извјештаје у свом посљедњем обраћању Украјинцима, рекавши да Русија премјешта трупе из источне у јужну Украјину како би напредовала према регионалној престоници Херсону, као и региону Запорожја.

Путин одредио границе

Русија је отворено означила границе и зоне економских и животно важних стратешких националних интереса.

То су, прије свега, Арктички акваторији, као и воде Црног, Охотског и Беринговог мора, те Балтички и Курилски мореуз.

- Њихову заштиту ћемо обезбјеђивати чврсто и свим средствима, а кључна ће бити могућност функционисања војно-морске флоте - поручио је јуче Владимир Путин, руски предсједник и главни командант оружаних снага, на свечаној Главној војно-морској паради у Санкт Петербургу.

Путин је у Санкт Петербургу потписао указ којим је утврдио Морску доктрину Русије.

"Црна рупа"

Оружје које Запад шаље Кијеву кад пређе границу Пољске пада у "црну рупу“, што признају и Американци.

Западно оружје за Украјину у почетку стизало са инструкцијама на енглеском и украјински војници нису знали да га користе па се дешавало да руска војска добије као неку врсту поклона нераспаковане "џавелине". Иако нема спора да се нешто од тог наоружања шверцује, извјесно је, да његов велики дио руска војска и снаге Донбаса или униште или заробе па ће, кад се сукоб у Украјини заврши, Руси имати много "музејских експоната“.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    10h 34m
    0
  • Слани мафини
    19h 55m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    21h 50m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    19h 44m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    14h 13m
    3