Istočni front, 159. dan: Putin odredio granice

01.08.2022. 12:32
0
IZVOR: b92.net

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 159. dan.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je svoje noćno obraćanje ukrajinskom narodu.

- Danas želim da se zahvalim svakom stanovniku Mikolajeva na njihovoj nesalomljivosti, na odbrani grada i regiona. Zahvaljujem se i Nikopolju, Harkovu, Krivom Rogu i cijeloj Dnjepropetrovskoj oblasti, snažnom narodu Zaporožja i regiona, svim Ukrajincima Hersonska oblast, svi koji brane predgrađe Odese i region. Hvala vam na hrabrosti - rekao je Zelenski.

- Strateški, Rusija nema šanse da dobije ovaj rat. Sada je potrebno izdržati, kako bi ova teroristička država osjetila svoj poraz na taktičkom nivou. Moramo se držati i na jugu i na istoku i svuda. Moramo izdržati u odbrani, diplomatiji i politici. Sačuvajte naše jedinstvo, i ne samo do pobjede, već i poslije nje, kako bismo vratili kvalitetno sve ono što su okupatori uništili. Vjerujem da ćemo sve ovo uraditi - rekao je Zelenski.

Uništen ukrajinski "HIMARS"

Rusko Ministarstvo odbrane je dodalo da su 53 ukrajinska vojnika i strani plaćenici neutralisani su nedaleko od istočnog grada Harkova.

Lajen: Moramo biti spremni na najgore

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u intervjuu španskom listu El Mundo da bi EU trebalo da se pripremi za najgoru moguću situaciju kada je riječ o snabdijevanju gasom.

- Moramo ostati jedinstveni jer su oni jedini odgovorni za ovu energetsku krizu u Moskvi i nigde drugde. S obzirom na to da je Rusija već djelimično ili potpuno prekinula isporuku gasa za 12 zemalja članica, svi moramo biti spremni na najgore - rekla je Fon der Lajen.

Fon der Lajen je napomenula da su neke zemlje EU više zavisne od ruskog gasa "bilo zbog svog geografskog položaja ili zbog svojih suverenih energetskih odluka" i dodala da su te zemlje sada u ranjivijoj poziciji, ali da su ekonomije zemalja članica povezani su preko jedinstvenog tržišta.

- Sada se EU okreće pouzdanijim energetskim partnerima - rekla je ona.

- Već smo dostigli rekordne količine isporuka tečnog prirodnog gasa iz Sjedinjenih Država, povećavajući obim gasa iz Norveške, zemalja Zaliva, Alžira ili regiona Kaspijskog mora i sve veći broj zemalja širom sveta - dodala je ona.

"Ruska armija je nepobjediva"

Direktor ruske Spoljne obavještajne službe (SVR) Sergej Nariškin, izjavio je danas da je veoma važno izvući lekcije iz ruskog istorijskog iskustva, u vrijeme kada Zapad pokušava da nametne globalni rat čovječanstvu.

- Siguran sam da se iz ruskog učešća u Drugom svjetskom ratu može izvući najvažniji istorijski zaključak, a to je da je ruska armija nepobjediva kada oružane snage, vlada i društvo dele zajednički cilj - pobjediti neprijatelja. Ovako je bilo i uvijek će biti - kazao je Nariškin, prenosi TAS S.

On je ocjenio da "danas, kada liberalno-totalitaran Zapad pokušava da nametne globalan rat cijelom čovječanstvu, ključno je da se nauče prave lekcije iz ogromnog ruskog istorijskog iskustva".

"Izrael inspiracija za izdržljivost"

Supruga predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Olena Zelenska, izjavila je da njena zemlja vidi Izrael kao izvor inspiracije za izdržljivost, imajući u vidu da je bio dugo suočen sa napadima svojih komšija.

- Nije pretjerano reći da iskustvo Izraela u prošlosti inspiriše građane Ukrajine. Mi vidimo snagu i moć izdržljivosti Izraelaca u teškoj situaciji u kojoj je Izrael bio tokom mnogih godina i vaša izdržljivost služi nam kao primjer - rekla je Zelenska za izraelski TV Kanal 12.

Osvrćući se na pomoć Izraela Ukrajini koja se uglavom ograničava na humanitarnu Zelenska je rekla da njena zemlja cijeni sve što može joj se pruži, posebno liječenje ranjenih Ukrajinaca. Neki ukrajinski zvaničnici pozvali su Izrael da obezbjedi vojnu pomoć, ali jevrejska država je nije poslala u pokušaju da održi odnose sa Rusijom. Zelenska je rekla da je ukrajinski zdravstveni sistem preopterećen i da zato ona traži pomoć za Ukrajinu na svaki mogući način.

Rusija pomjera vojsku

Rusija premješta veliki broj vojnika na jug Ukrajine da se bore sa ukrajinskom vojskom na novookupiranim teritorijama Krima, izjavio je zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe.

- Oni povećavaju broj svojih trupa, pripremaju se za našu kontraofanzivu i možda se spremaju da pokrenu sopstvenu ofanzivu. Za njih je jug ključan, prije svega zbog Krim - rekao je on.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je ove izvještaje u svom posljednjem obraćanju Ukrajincima, rekavši da Rusija premješta trupe iz istočne u južnu Ukrajinu kako bi napredovala prema regionalnoj prestonici Hersonu, kao i regionu Zaporožja.

Putin odredio granice

Rusija je otvoreno označila granice i zone ekonomskih i životno važnih strateških nacionalnih interesa.

To su, prije svega, Arktički akvatoriji, kao i vode Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, te Baltički i Kurilski moreuz.

- Njihovu zaštitu ćemo obezbjeđivati čvrsto i svim sredstvima, a ključna će biti mogućnost funkcionisanja vojno-morske flote - poručio je juče Vladimir Putin, ruski predsjednik i glavni komandant oružanih snaga, na svečanoj Glavnoj vojno-morskoj paradi u Sankt Peterburgu.

Putin je u Sankt Peterburgu potpisao ukaz kojim je utvrdio Morsku doktrinu Rusije.

"Crna rupa"

Oružje koje Zapad šalje Kijevu kad pređe granicu Poljske pada u "crnu rupu“, što priznaju i Amerikanci.

Zapadno oružje za Ukrajinu u početku stizalo sa instrukcijama na engleskom i ukrajinski vojnici nisu znali da ga koriste pa se dešavalo da ruska vojska dobije kao neku vrstu poklona neraspakovane "džaveline". Iako nema spora da se nešto od tog naoružanja švercuje, izvjesno je, da njegov veliki dio ruska vojska i snage Donbasa ili unište ili zarobe pa će, kad se sukob u Ukrajini završi, Rusi imati mnogo "muzejskih eksponata“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    12h 1m
    0
  • Slani mafini
    21h 22m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    23h 17m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    21h 11m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    15h 40m
    3