Источни фронт, 160. дан: Шојгу: Oслобађање ДНР се одвија по плану

02.08.2022. 12:07
0
ИЗВОР: b92.net

У току је 160. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјина је добила серију од још четири високо покретна артиљеријска ракетна система америчке производње ХИМАРС. Истовремено, министар одбране Алексиј Резниченко каже да је из Њемачке стигао и вишецевни ракетни систем МАРС 2.

Руске снаге почеле су офанзиву на Бахмут у Доњецкој области, а на удару је и стратешки важан град Николајев, на југу земље.

Послије петомјесечне блокаде, први брод са житарицама испловио је из луке Одесе на Црном мору. Мораће да прође инспекцију у Турској, прије него што настави пут за Либан.

Избрисана објава о окупацији Медведева

Кирил Мартинов, главни уредник европског издања независног руског листа Новаја газета, објавио је на Твитеру да је објава Дмитрија Медведева на руској друштвеној мрежи Вконтакте у којој захтјева да Русија окупира Грузију и Казахстан и поново успостави СССР била избрисана.

Приштина прикупља помоћ за Украјину

Потпредсједница општине Приштина Доњета Сахатчиу саопштила је да је град започео прикупљање помоћи за становнике Украјине, преноси Репортери.

Сахатчиу је најавила да ће локалне заједнице у Приштини од данас до 4. августа организовати прикупљање помоћи, која ће затим бити прослијеђена Украјини.

Она је објавила списак производа које грађани могу да донирају.

- Ако желите да донирате било који производ за домаћинство за дјецу, старе, жене и мушкарце у Украјини, пошаљите пакете у једну од 18 мјесних заједница у Приштини, од данас до четвртка 4. августа - истакла је Сахатчиу.

"Ослобођено"

Шест насеља Доњецке Народне Републике недавно је ослобођено током специјалне војне операције у Украјини, а ослобађање ДНР се одвија по плану - рекао је руски министар одбране Сергеј Шојгу на конференцијском позиву.

Има погинулих у гранатирању

Самопроглашена Доњецка Народна Република (ДНР) тврди да је једна особа погинула, а четири цивила рањена у украјинском гранатирању на територијама које је окупирала ДНР.

ДНР признају као легитимну владу само три државе чланице УН, укључујући Русију.

Русија одбацила тврдње

Русија је одбацила као нетачне тврдње америчког државног секретара Ентонија Блинкена да руске снаге користе нуклеарну електрану Запорожје као војну базу, наводи се у коментару руске делегације на Конференцији о ревизији Споразума о неширењу нуклеарног наоружања.

- У својој изјави на 10. Конференцији о ревизији Споразума о неширењу нуклераног наоружања, амерички државни секретар Ентони Блинкен оптужио је руске оружане снаге да користе нуклеарну електрану Запорожје као војну базу. Снажно одбацујемо такве оптужбе - наводи се у коментару руске делегације, који је објављен на њеном сајту.

Како се додаје, Русија је у више наврата истакла да акције њених оружаних снага ни на који начин не подривају нуклеарну безбједност Украјине и не ометају нормалан рад електране, преноси ТАС С. У саопштењу се украјинске оружане формације оптужују да су посљедњих мјесеци извршиле низ провокација користећи беспилотне летјелице, укључујући оне које су испоручиле чланице НАТО, како би саботирале нормално функционисање електране, застрашиле њено особље, подриле безбједност нуклеарне електране и створиле претњу од нуклеарне катастрофе. Истиче се да је Русија на то указала на састанку Савјета безбједности УН, који је одржан 29. јула.

- Када предузима такве кораке, Кијев има пуну подршку САД и других западних држава - наводи руска делегација. Амерички државни секретар Ентони Блинкен раније је назвао руске акције око највеће украјинске нуклеарне електране Запорожје "врхунцем неодговорности" и оптужио Москву да је користи као "нуклеарни штит" у нападима на украјинске снаге.

Он је додао да је Вашингтон дубоко забринут што Москва сада користи нуклеарну електрану као војну базу и пуца на украјинске снаге из околине.

Украјинци гранатирају ДНР

У протекла 24 сата, украјинске трупе 48 пута су гранатирале територију ДНР. Испалили су 355 метка. Један цивил је убијен. Четири цивила је рањено.

Погинуо је цивил у Кујбишевском округу Доњецка. Четири цивила су задобила повреде различите тежине у Петровском и Кировском округу Доњецка и Горловке - саопштило је представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре (ЗЦЦЦ) .

Огласио се Путин: "Честитам"

Предсједник Русије Владимир Путин честитао је руским падобранцима Дан Ваздушно-десантних снага, уз напомену да вјешто и одлучно дјелују током специјалне војне операције. Обраћање шефа државе објављено је на сајту Министарства одбране.

- Садашња генерација војника и официра достојно наставља војне, патриотске традиције које су се развиле у трупама, увијек показујући професионализам, храброст и храброст у решавању сложених задатака. И, наравно, вјеште и одлучне акције хероја падобранаца биле су у потпуности манифестоване током специјалне војне операциј - каже се у поруци предсједника Русије.

Пентагон шаље Украјини нови пакет помоћи вриједан 500 милиона долара

Пентагон је саопштио да ће Украјини послати нови пакет безбједносне помоћи у вриједности до 550 милиона долара.

Помоћ укључује додатну муницију за високо покретне артиљеријске ракетне системе (ХИМАРС).

- Да би испуниле своје еволуирајуће захтјеве на бојном пољу, САД ће наставити да раде са својим савезницима и партнерима како би Украјини обезбиједиле кључне способности - наводи Пентагон у саопштењу.

Блинкен: Руске акције око Запорожја врхунац неодговорности

Амерички државни секретар Ентони Блинкен назвао је руске акције око највеће украјинске нуклеарне електране Запорожје "врхунцем неодговорности", оптужујући Москву да је користи као "нуклеарни штит" у нападима на украјинске снаге.

Вашингтон је дубоко забринут што Москва сада користи нуклеарну електрану као војну базу и пуца на украјинске снаге из околине, рекао је Блинкен новинарима у Њујорку.

- Наравно да Украјинци не могу да узврате ватру да не би дошло до страшне несреће у нуклеарној електрани - рекао је он.

Акције Русије превазишле су коришћење "људског штита", рекао је Блинкен, назвавши то "нуклеарним штитом".

Русија је 20. јула оптужила Украјину да је испалила два дрона на Запорожје, која је и највећа нуклеарна електрана у Европи, али је навела да је реактор неоштећен.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    10h 6m
    0
  • Слани мафини
    19h 27m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    21h 22m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    19h 16m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    13h 45m
    3