Istočni front, 160. dan: Šojgu: Oslobađanje DNR se odvija po planu

02.08.2022. 12:07
0
IZVOR: b92.net

U toku je 160. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajina je dobila seriju od još četiri visoko pokretna artiljerijska raketna sistema američke proizvodnje HIMARS. Istovremeno, ministar odbrane Aleksij Rezničenko kaže da je iz Njemačke stigao i višecevni raketni sistem MARS 2.

Ruske snage počele su ofanzivu na Bahmut u Donjeckoj oblasti, a na udaru je i strateški važan grad Nikolajev, na jugu zemlje.

Poslije petomjesečne blokade, prvi brod sa žitaricama isplovio je iz luke Odese na Crnom moru. Moraće da prođe inspekciju u Turskoj, prije nego što nastavi put za Liban.

Izbrisana objava o okupaciji Medvedeva

Kiril Martinov, glavni urednik evropskog izdanja nezavisnog ruskog lista Novaja gazeta, objavio je na Tviteru da je objava Dmitrija Medvedeva na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte u kojoj zahtjeva da Rusija okupira Gruziju i Kazahstan i ponovo uspostavi SSSR bila izbrisana.

Priština prikuplja pomoć za Ukrajinu

Potpredsjednica opštine Priština Donjeta Sahatčiu saopštila je da je grad započeo prikupljanje pomoći za stanovnike Ukrajine, prenosi Reporteri.

Sahatčiu je najavila da će lokalne zajednice u Prištini od danas do 4. avgusta organizovati prikupljanje pomoći, koja će zatim biti proslijeđena Ukrajini.

Ona je objavila spisak proizvoda koje građani mogu da doniraju.

- Ako želite da donirate bilo koji proizvod za domaćinstvo za djecu, stare, žene i muškarce u Ukrajini, pošaljite pakete u jednu od 18 mjesnih zajednica u Prištini, od danas do četvrtka 4. avgusta - istakla je Sahatčiu.

"Oslobođeno"

Šest naselja Donjecke Narodne Republike nedavno je oslobođeno tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, a oslobađanje DNR se odvija po planu - rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na konferencijskom pozivu.

Ima poginulih u granatiranju

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika (DNR) tvrdi da je jedna osoba poginula, a četiri civila ranjena u ukrajinskom granatiranju na teritorijama koje je okupirala DNR.

DNR priznaju kao legitimnu vladu samo tri države članice UN, uključujući Rusiju.

Rusija odbacila tvrdnje

Rusija je odbacila kao netačne tvrdnje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da ruske snage koriste nuklearnu elektranu Zaporožje kao vojnu bazu, navodi se u komentaru ruske delegacije na Konferenciji o reviziji Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.

- U svojoj izjavi na 10. Konferenciji o reviziji Sporazuma o neširenju nukleranog naoružanja, američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je ruske oružane snage da koriste nuklearnu elektranu Zaporožje kao vojnu bazu. Snažno odbacujemo takve optužbe - navodi se u komentaru ruske delegacije, koji je objavljen na njenom sajtu.

Kako se dodaje, Rusija je u više navrata istakla da akcije njenih oružanih snaga ni na koji način ne podrivaju nuklearnu bezbjednost Ukrajine i ne ometaju normalan rad elektrane, prenosi TAS S. U saopštenju se ukrajinske oružane formacije optužuju da su posljednjih mjeseci izvršile niz provokacija koristeći bespilotne letjelice, uključujući one koje su isporučile članice NATO, kako bi sabotirale normalno funkcionisanje elektrane, zastrašile njeno osoblje, podrile bezbjednost nuklearne elektrane i stvorile pretnju od nuklearne katastrofe. Ističe se da je Rusija na to ukazala na sastanku Savjeta bezbjednosti UN, koji je održan 29. jula.

- Kada preduzima takve korake, Kijev ima punu podršku SAD i drugih zapadnih država - navodi ruska delegacija. Američki državni sekretar Entoni Blinken ranije je nazvao ruske akcije oko najveće ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje "vrhuncem neodgovornosti" i optužio Moskvu da je koristi kao "nuklearni štit" u napadima na ukrajinske snage.

On je dodao da je Vašington duboko zabrinut što Moskva sada koristi nuklearnu elektranu kao vojnu bazu i puca na ukrajinske snage iz okoline.

Ukrajinci granatiraju DNR

U protekla 24 sata, ukrajinske trupe 48 puta su granatirale teritoriju DNR. Ispalili su 355 metka. Jedan civil je ubijen. Četiri civila je ranjeno.

Poginuo je civil u Kujbiševskom okrugu Donjecka. Četiri civila su zadobila povrede različite težine u Petrovskom i Kirovskom okrugu Donjecka i Gorlovke - saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC) .

Oglasio se Putin: "Čestitam"

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je ruskim padobrancima Dan Vazdušno-desantnih snaga, uz napomenu da vješto i odlučno djeluju tokom specijalne vojne operacije. Obraćanje šefa države objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

- Sadašnja generacija vojnika i oficira dostojno nastavlja vojne, patriotske tradicije koje su se razvile u trupama, uvijek pokazujući profesionalizam, hrabrost i hrabrost u rešavanju složenih zadataka. I, naravno, vješte i odlučne akcije heroja padobranaca bile su u potpunosti manifestovane tokom specijalne vojne operacij - kaže se u poruci predsjednika Rusije.

Pentagon šalje Ukrajini novi paket pomoći vrijedan 500 miliona dolara

Pentagon je saopštio da će Ukrajini poslati novi paket bezbjednosne pomoći u vrijednosti do 550 miliona dolara.

Pomoć uključuje dodatnu municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS).

- Da bi ispunile svoje evoluirajuće zahtjeve na bojnom polju, SAD će nastaviti da rade sa svojim saveznicima i partnerima kako bi Ukrajini obezbijedile ključne sposobnosti - navodi Pentagon u saopštenju.

Blinken: Ruske akcije oko Zaporožja vrhunac neodgovornosti

Američki državni sekretar Entoni Blinken nazvao je ruske akcije oko najveće ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje "vrhuncem neodgovornosti", optužujući Moskvu da je koristi kao "nuklearni štit" u napadima na ukrajinske snage.

Vašington je duboko zabrinut što Moskva sada koristi nuklearnu elektranu kao vojnu bazu i puca na ukrajinske snage iz okoline, rekao je Blinken novinarima u Njujorku.

- Naravno da Ukrajinci ne mogu da uzvrate vatru da ne bi došlo do strašne nesreće u nuklearnoj elektrani - rekao je on.

Akcije Rusije prevazišle su korišćenje "ljudskog štita", rekao je Blinken, nazvavši to "nuklearnim štitom".

Rusija je 20. jula optužila Ukrajinu da je ispalila dva drona na Zaporožje, koja je i najveća nuklearna elektrana u Evropi, ali je navela da je reaktor neoštećen.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    11h 55m
    0
  • Slani mafini
    21h 16m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    23h 11m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    21h 5m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    15h 34m
    3