Источни фронт, 161. дан: Врховни суд Русије прогласио батаљон "Азов" терористичком групом

03.08.2022. 14:36
0
ИЗВОР: b92.net

У току је 161. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Борбе у Луганску и Доњецку.

Експлозије одјекују на југу у Николајеву и Херсону. Руско министарство одбране саопштило је да је руска војска уништила шест система ХИМАРС и да је у региону Харкова погинуло око 500 украјинских војника.

Володимир Зеленски је казао да руска војска још има предност у тешком наоружању и људству.

Врховни суд Русије прогласио је украјински батаљон "Азов" терористичком групом.

Руси ушли у Соледар

Савезничке снаге чисте од украјинских снага територију фабрике грађевинског материјала "Кнауф" у Соледару, саопштио је помоћник министра унутрашњих послова Луганске Народне Републике.

Нове санкције САД за Русију, на листи и наводна Путинова партнерка

Сједињене Државе увеле су нови сет санкција припадницима руске елите, укључујући олигархе и једну жену — некадашњу олимпијску шампионку у ритмичкој гимнастици Алину Кабајеву.

Ништа од преговора

САД још нису понудиле Русији преговоре о контроли наоружања, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

- Нису чак ни предложили да се ти разговори наставе - рекао је Лавров данас током посјете Мјанмару, а преноси руска агенција ТАСС.

Оборено 5 дронова?

Руски ПВО системи оборили су протеклог дана пет украјинских беспилотних летјелица у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици (ДНР) и Харковској области и пресрели двије балистичке ракете Точка-У у Херсонској области, саопштио је данас портпарол руског Министарства одбране, генерал-потпуковник Игор Конашенков.

Конашенков је казао да су руске трупе извршиле удар прецизним пројектилима на складиште наоружања које је испоручила Пољска и муницију у Лвовској области.

- Високопрецизне ракете великог домета са ваздушним лансирањем уништиле су складиште у области насеља Радехов у Лвовској области, у којем је било оружје и муниција стране производње, испоручена кијевском режиму из Пољске - навео је портпарол, преноси ТАС С.

Ваздушно-космичке снаге Русије елиминисале су "преко 50 милитаната" тако што су удариле на мјесто размјештања украјинске војске у Николајевки у ДНР, саопштио је он.

- Прецизним ударом Ваздушно-космичких снага Русије на мјесто привременог размјештања 81. ваздушно-мобилне бригаде украјинске војске у Николајевки у Доњецкој Народној Републици збрисано је преко 50 националиста и шест моторних возила - изјавио је Конашенков, преноси ТАС С.

Зеленски: "Важно је да Кина не помаже Русији у рату"

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је данас да је Украјини важно да Кина не помаже Русији у рату и да би Пекинг требало да барем остане неутралан. Он је то рекао у обраћању током дискусије на интернету у организацији Аустралијског националног универзитета у Канбери.

У дискусији су учествовали и студенти 21 универзитета у Аустралији. На питање о ставу Кине према рату у Украјини, Зеленски је рекао да би волио да се Пекинг придружи земљама које су осудиле руску инвазију.

- За сада, Кина балансира и заиста је неутрална и, бићу искрен, та неутралност је боља од тога да се Кина придружи Русији. Важно нам је да Кина не помаже Русији - рекао је Зеленски путем видео-везе.

Он је захвалио аустралијској влади што је Украјини пружила највећу подршку од свих земаља ван савеза НАТО. Кина је до сада одбила да осуди напад Русије на Украјину. Истовремено, осудила је санкције које су САД и ЕУ увеле Русији, оптужујући Запад да тиме провоцира Москву.

"Уништили смо базу"

Руске оружане снаге уништиле су високопрецизним пројектилима базу за складиштење наоружања и муниције иностране производње примљене из Пољске у Лавовској области, рекао је новинарима портпарол руског Министарства одбране генерал-потпуковник Игор Конашенков, преноси руска новинска агенција. Тасс.

- Високо прецизне ракете дугог домета са ваздушним лансирањем у близини села Радехив у области Лавов уништиле су базу за складиштење оружја и муниције стране производње која је кијевском режиму испоручена из Пољске - рекао је Конашенков.

Портпарол руског Министарства одбране тврди да је руско ваздухопловство "убило 50 националиста у Николајевки".

- Услијед високопрецизног удара Ваздушно-космичких снага Русије на тачку привременог размештања јединице 81. аеромобилне бригаде Оружаних снага Украјине у Николајевки, у Народној Републици Доњецк, више од 50 националиста и шест возила је уништено - додао је он.

САД позивају Русију на размјену заробљеника

САД позивају Руску Федерацију да прихвати понуду коју је Вашингтон већ дао Москви о размјени заробљеника, али не желе да разговарају јавно о детаљима, саопштено је из Бијеле куће, а преноси ТАСС.

Руски пројектил пао уз границу с Пољском

Руски пројектил погодио је синоћ украјински војни објект у Червонохраду недалеко од западне границе Украјине с Пољском, чланицом НАТО-а, објавиле су локалне власти.

Још нема информација о причињеној штети, написао је регионални гувернер Максим Козицки на Телеграму.

"Санкције против Русије додатно ц́е разбити глобална тржишта"

Још једне америчке санкције против Русије додатно ће разбити глобална тржишта која већ страдавају од нарушавања ланаца снабдијевања, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

- 'Санкциона машина' коју покреће Вашингтон наставља да 'штампа' ограничења против руског бизниса у покушају да истисне Русију са свјетских тржишта. Заузимање упражњених позиција баналним уцјенама, а не фер конкуренцијом - рекао је Антонов објавила је руска амбасада.

- Оваква 'марљивост' америчких власти додатно потреса глобална тржишта, која већ трпе значајне поремећаје у ланцу снабдијевања. Одатле и постоје ризици од даљег раста цијена и проблема са набавком неопходних производа. Највећа штета биће нанијета земљама у развоју - нагласио је Антонов.

Он је додао да "неће успјети да изолују Русију, ма колико се наши противници трудили".

САД су у уторак прошириле санкције Русији у које су укључиле 13 физичких и више од 30 правних лица.

Погинула два цивила, рањено 25 од посљедица "Нато" граната

Два цивила су током протеклог дана погинула, а 25 је рањено у ДНР од посљедица украјинског гранатирања, док је пет особа повријеђено у експлозији мина ПФМ-1 "Лепесток", саопштио је штаб територијалне одбране Доњецке Народне Републике.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    13h 17m
    0
  • Слани мафини
    22h 38m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    22h 27m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    16h 56m
    3
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    11h 26m
    0