Istočni front, 161. dan: Vrhovni sud Rusije proglasio bataljon "Azov" terorističkom grupom

03.08.2022. 14:36
0
IZVOR: b92.net

U toku je 161. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Borbe u Lugansku i Donjecku.

Eksplozije odjekuju na jugu u Nikolajevu i Hersonu. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska uništila šest sistema HIMARS i da je u regionu Harkova poginulo oko 500 ukrajinskih vojnika.

Volodimir Zelenski je kazao da ruska vojska još ima prednost u teškom naoružanju i ljudstvu.

Vrhovni sud Rusije proglasio je ukrajinski bataljon "Azov" terorističkom grupom.

Rusi ušli u Soledar

Savezničke snage čiste od ukrajinskih snaga teritoriju fabrike građevinskog materijala "Knauf" u Soledaru, saopštio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike.

Nove sankcije SAD za Rusiju, na listi i navodna Putinova partnerka

Sjedinjene Države uvele su novi set sankcija pripadnicima ruske elite, uključujući oligarhe i jednu ženu — nekadašnju olimpijsku šampionku u ritmičkoj gimnastici Alinu Kabajevu.

Ništa od pregovora

SAD još nisu ponudile Rusiji pregovore o kontroli naoružanja, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Nisu čak ni predložili da se ti razgovori nastave - rekao je Lavrov danas tokom posjete Mjanmaru, a prenosi ruska agencija TASS.

Oboreno 5 dronova?

Ruski PVO sistemi oborili su proteklog dana pet ukrajinskih bespilotnih letjelica u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i Harkovskoj oblasti i presreli dvije balističke rakete Točka-U u Hersonskoj oblasti, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Konašenkov je kazao da su ruske trupe izvršile udar preciznim projektilima na skladište naoružanja koje je isporučila Poljska i municiju u Lvovskoj oblasti.

- Visokoprecizne rakete velikog dometa sa vazdušnim lansiranjem uništile su skladište u oblasti naselja Radehov u Lvovskoj oblasti, u kojem je bilo oružje i municija strane proizvodnje, isporučena kijevskom režimu iz Poljske - naveo je portparol, prenosi TAS S.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije eliminisale su "preko 50 militanata" tako što su udarile na mjesto razmještanja ukrajinske vojske u Nikolajevki u DNR, saopštio je on.

- Preciznim udarom Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na mjesto privremenog razmještanja 81. vazdušno-mobilne brigade ukrajinske vojske u Nikolajevki u Donjeckoj Narodnoj Republici zbrisano je preko 50 nacionalista i šest motornih vozila - izjavio je Konašenkov, prenosi TAS S.

Zelenski: "Važno je da Kina ne pomaže Rusiji u ratu"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Ukrajini važno da Kina ne pomaže Rusiji u ratu i da bi Peking trebalo da barem ostane neutralan. On je to rekao u obraćanju tokom diskusije na internetu u organizaciji Australijskog nacionalnog univerziteta u Kanberi.

U diskusiji su učestvovali i studenti 21 univerziteta u Australiji. Na pitanje o stavu Kine prema ratu u Ukrajini, Zelenski je rekao da bi volio da se Peking pridruži zemljama koje su osudile rusku invaziju.

- Za sada, Kina balansira i zaista je neutralna i, biću iskren, ta neutralnost je bolja od toga da se Kina pridruži Rusiji. Važno nam je da Kina ne pomaže Rusiji - rekao je Zelenski putem video-veze.

On je zahvalio australijskoj vladi što je Ukrajini pružila najveću podršku od svih zemalja van saveza NATO. Kina je do sada odbila da osudi napad Rusije na Ukrajinu. Istovremeno, osudila je sankcije koje su SAD i EU uvele Rusiji, optužujući Zapad da time provocira Moskvu.

"Uništili smo bazu"

Ruske oružane snage uništile su visokopreciznim projektilima bazu za skladištenje naoružanja i municije inostrane proizvodnje primljene iz Poljske u Lavovskoj oblasti, rekao je novinarima portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov, prenosi ruska novinska agencija. Tass.

- Visoko precizne rakete dugog dometa sa vazdušnim lansiranjem u blizini sela Radehiv u oblasti Lavov uništile su bazu za skladištenje oružja i municije strane proizvodnje koja je kijevskom režimu isporučena iz Poljske - rekao je Konašenkov.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane tvrdi da je rusko vazduhoplovstvo "ubilo 50 nacionalista u Nikolajevki".

- Uslijed visokopreciznog udara Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na tačku privremenog razmeštanja jedinice 81. aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine u Nikolajevki, u Narodnoj Republici Donjeck, više od 50 nacionalista i šest vozila je uništeno - dodao je on.

SAD pozivaju Rusiju na razmjenu zarobljenika

SAD pozivaju Rusku Federaciju da prihvati ponudu koju je Vašington već dao Moskvi o razmjeni zarobljenika, ali ne žele da razgovaraju javno o detaljima, saopšteno je iz Bijele kuće, a prenosi TASS.

Ruski projektil pao uz granicu s Poljskom

Ruski projektil pogodio je sinoć ukrajinski vojni objekt u Červonohradu nedaleko od zapadne granice Ukrajine s Poljskom, članicom NATO-a, objavile su lokalne vlasti.

Još nema informacija o pričinjenoj šteti, napisao je regionalni guverner Maksim Kozicki na Telegramu.

"Sankcije protiv Rusije dodatno će razbiti globalna tržišta"

Još jedne američke sankcije protiv Rusije dodatno će razbiti globalna tržišta koja već stradavaju od narušavanja lanaca snabdijevanja, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

- 'Sankciona mašina' koju pokreće Vašington nastavlja da 'štampa' ograničenja protiv ruskog biznisa u pokušaju da istisne Rusiju sa svjetskih tržišta. Zauzimanje upražnjenih pozicija banalnim ucjenama, a ne fer konkurencijom - rekao je Antonov objavila je ruska ambasada.

- Ovakva 'marljivost' američkih vlasti dodatno potresa globalna tržišta, koja već trpe značajne poremećaje u lancu snabdijevanja. Odatle i postoje rizici od daljeg rasta cijena i problema sa nabavkom neophodnih proizvoda. Najveća šteta biće nanijeta zemljama u razvoju - naglasio je Antonov.

On je dodao da "neće uspjeti da izoluju Rusiju, ma koliko se naši protivnici trudili".

SAD su u utorak proširile sankcije Rusiji u koje su uključile 13 fizičkih i više od 30 pravnih lica.

Poginula dva civila, ranjeno 25 od posljedica "Nato" granata

Dva civila su tokom proteklog dana poginula, a 25 je ranjeno u DNR od posljedica ukrajinskog granatiranja, dok je pet osoba povrijeđeno u eksploziji mina PFM-1 "Lepestok", saopštio je štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    15h 5m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    18h 44m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    13h 14m
    0
  • Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
    22h 8m
    2
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    1h 55m
    0