Источни фронт, 175. дан: Руси разбили међународну терористичку ћелију на Криму

17.08.2022. 11:23
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

У току је 175. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Наставља се напетост око нуклеарне електране Запорожје. Поново двије стране размјењују оптужбе за гранатирање подручја око нуклеарне електране.

Послије детонације муниције у складишту у Џанкоју на сјеверу Крима, уведен је режим за ванредне ситуације регионалног карактера. Борбе се воде и широм Донбаса.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес отпутоваће у четвртак у украјински град Лавов, где ће се састати са предсједником Украјине Володимиром Зеленским и предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, саопштио је портпарол УН.

Естонија ће ове недјеље затворити своје границе за више од 50.000 Руса којима су претходно издате визе и постаће прва земља у Европској унији која спроводи мјере са циљем да отежа улазак у ЕУ Русима.

Руси разбили међународну терористичку ћелију на Криму

Координираним напорима оперативаца ФСБ-а разбијена је тајна ћелија терористичке организације, коју је чинило шест руских држављана, навела је прес служба ФСБ, пренео је ТАС С.

 

Утврђено је да су, уз координацију емисара Хизб ут-Тахрира лоцираних у Украјини, регрутовани муслимански грађани Русије у њихове редове на тајним састанцима, саопштио је ФСБ.

Брод Сакура са украјинском сојом стигао у Италију

Теретни брод Сакура натоварен украјинским житарицама стигао је у италијанску луку Равену, према сајту поморксе аналитике "Марин Трефик", преноси ТАС С.

Брод, са 11.000 тона соје, напустио је украјинску луку Јужни 8. августа. Украјински извоз житарица је опао од почетка рата због затварања њених црноморских лука, кључног канала за испоруке, што је подстакло раст глобалних цијена хране и изазвало страх од несташице у Африци и на Блиском истоку.

Три црноморске луке су деблокиране прошлог мјесеца, у складу са споразумом између Москве и Кијева, уз посредовање Уједињених нација и Турске, који је омогућио слање стотина хиљада тона украјинског жита купцима.

Украјина тврди да је Русија у рату изгубила више од 44.000 војника

Генералштаб Оружаних снага Украјине тврди да је Русија од почетка сукоба изгубила око 44.100 војника.

Украјински генералштаб у објави на Фејсбуку наводи да је Русија изгубила 1.886 тенкова, 4.162 оклопна борбена возила, 993 артиљеријска система, 136 система ПВО, 233 авиона, 196 хеликоптера, 190 крстарећих ракета и 15 бродова, преноси Интерфакс Украјина.

Према наводима Генерлаштаба Украјине, губици Русије су највећи на правцу Харкова и Доњецка.

ДНР позвала Сјеверну Кореју на развијање односа

Сјеверна Кореја и самопроглашена Доњецка Народна Република у Украјини развијаће „обострано корисну билатералну сарадњу“, поручио је лидер ДНР Денис Пушилин у писму Ким Џонг Уну, извијестили су данас сјевернокорејски медији, а преноси Ројтерс.

Пушилин је написао писмо у коме Киму честита 15. август, Дан ослобођења Кореје, јавила је државна новинска агенција КЦНА, два дана након што је пренијела сличну поруку руског предсједника Владимира Путина.

Пјонгјанг је у јулу признао самопроглашене Доњецку и Луганску Народну Републику у региону Донбаса на истоку Украјине, као независне државе.

Тим потезом Сјеверна Кореја постала је трећа држава, након Русије и Сирије која је признала два отцепљена ентитета.

Украјина је због тог потеза одмах прекинула односе са Пјонгјангом, наводи британска агенција.

Укидају руски језик у школама

Курсеви руског језика и књижевности више се неће предавати у Украјини, наводи се у ажурираном наставном плану и програму који је Министарство просвјете објавило на својој веб страници у уторак. Међу предметима који су искључени били су „Руска и страна књижевност“, „Руски језик за општеобразовне установе са наставом на руском“ за 5-9 разред и настава на украјинском или руском језику за 10-11 разред. Иако ће скоро све руске и бјелоруске књиге бити избачене из школског програма, министарство напомиње да ће дозволити нека дјела аутора који су писали на руском, али чији су „живот и рад били блиско повезани са Украјином“, као што су Николај Гогољ и Михаил Булгаков.

Према ажурираном наставном плану и програму, курсеви стране књижевности у украјинским школама сада ће се фокусирати на дјела писаца као што су Жан де Ла Фонтен, О. Хенри, Ана Гавалда и Џозеф Рот. Министарство је такође најавило да ће ажурирати курсеве историје у украјинским школама „како би се узела у обзир нова историографска дешавања“. Конкретно, ажурираће курсеве украјинске и свјетске историје за 6. до 11. разред како би укључио текући војни сукоб између Кијева и Москве.

Шолц жели директан контакт са Путином

 - Директни контакти са руским предсједником Владимиром Путином су веома важни - изјавио је њемачки канцелар Олаф Шолц.

Руска војска се суочава са снагама колективног запада

Борбени потенцијал украјинске војске је уништен, сада се руска војска суочава са снагама колективног Запада, које су распоредиле своје упориште у Украјини, рекао је за РИА Новости посланик Државне думе из региона Крим Михаил Шеремет

Према његовим ријечима, западне земље, на челу са САД, настоје да одрже униполарни свет у коме би могле да диктирају и намећу своје услове свима.

Русија од 24. фебруара спроводи војну специјалну операцију у Украјини.

Према ријечима предсједника Владимира Путина, крајњи циљ је ослобађање Донбаса и стварање услова који гарантују безбједност саме Русије.

Руске снаге су већ у потпуности ослободиле Луганску Народну Републику и велике дијелове Доњецка, укључујући Волноваху, Мариупољ и Свјатогорск.

Запорошка област: УН да осуди нападе на нуклеарку

Уједињене нације игноришу гранатирање Запорошке нуклеарне електране, умјесто да осуде поступке украјинских неонациста, изјавио је члан главног савјета регионалне администрације Владимир Рогов.

- Руководство УН фактички не реагује на наше апеле и позиве, не осуђујући гранатирања нуклеарне електране од стране украјинских неонациста. Ако наставе да игноришу чињенице гранатирања нуклеарне електране од стране украјинских снага и не покушавају да их некако уразуме, онда је вријеме да се таква структура преименује у "Организацију одређених нација", пошто су данас УН постале платформа за промовисање геополитичких интереса искључиво Англосаксонаца. Баш као код Орвела где су сви једнаки, али неки су једнакији - рекао је Рогов за Спутњик.

Према његовим ријечима, руководство УН не чује и не види остатак свијета, узимајући у обзир само став западних земаља.

 - Све то покреће питања и доводи у сумњу непристрасност руководства ове структуре. Стиче се утисак да их историја Лиге народа ничему није научила - нагласио је Рогов.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 17m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 59m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 27m
    0
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 57m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 48m
    1