Istočni front, 175. dan: Rusi razbili međunarodnu terorističku ćeliju na Krimu

17.08.2022. 11:23
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

U toku je 175. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Nastavlja se napetost oko nuklearne elektrane Zaporožje. Ponovo dvije strane razmjenjuju optužbe za granatiranje područja oko nuklearne elektrane.

Poslije detonacije municije u skladištu u Džankoju na sjeveru Krima, uveden je režim za vanredne situacije regionalnog karaktera. Borbe se vode i širom Donbasa.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, saopštio je portparol UN.

Estonija će ove nedjelje zatvoriti svoje granice za više od 50.000 Rusa kojima su prethodno izdate vize i postaće prva zemlja u Evropskoj uniji koja sprovodi mjere sa ciljem da oteža ulazak u EU Rusima.

Rusi razbili međunarodnu terorističku ćeliju na Krimu

Koordiniranim naporima operativaca FSB-a razbijena je tajna ćelija terorističke organizacije, koju je činilo šest ruskih državljana, navela je pres služba FSB, preneo je TAS S.

 

Utvrđeno je da su, uz koordinaciju emisara Hizb ut-Tahrira lociranih u Ukrajini, regrutovani muslimanski građani Rusije u njihove redove na tajnim sastancima, saopštio je FSB.

Brod Sakura sa ukrajinskom sojom stigao u Italiju

Teretni brod Sakura natovaren ukrajinskim žitaricama stigao je u italijansku luku Ravenu, prema sajtu pomorkse analitike "Marin Trefik", prenosi TAS S.

Brod, sa 11.000 tona soje, napustio je ukrajinsku luku Južni 8. avgusta. Ukrajinski izvoz žitarica je opao od početka rata zbog zatvaranja njenih crnomorskih luka, ključnog kanala za isporuke, što je podstaklo rast globalnih cijena hrane i izazvalo strah od nestašice u Africi i na Bliskom istoku.

Tri crnomorske luke su deblokirane prošlog mjeseca, u skladu sa sporazumom između Moskve i Kijeva, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, koji je omogućio slanje stotina hiljada tona ukrajinskog žita kupcima.

Ukrajina tvrdi da je Rusija u ratu izgubila više od 44.000 vojnika

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da je Rusija od početka sukoba izgubila oko 44.100 vojnika.

Ukrajinski generalštab u objavi na Fejsbuku navodi da je Rusija izgubila 1.886 tenkova, 4.162 oklopna borbena vozila, 993 artiljerijska sistema, 136 sistema PVO, 233 aviona, 196 helikoptera, 190 krstarećih raketa i 15 brodova, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema navodima Generlaštaba Ukrajine, gubici Rusije su najveći na pravcu Harkova i Donjecka.

DNR pozvala Sjevernu Koreju na razvijanje odnosa

Sjeverna Koreja i samoproglašena Donjecka Narodna Republika u Ukrajini razvijaće „obostrano korisnu bilateralnu saradnju“, poručio je lider DNR Denis Pušilin u pismu Kim Džong Unu, izvijestili su danas sjevernokorejski mediji, a prenosi Rojters.

Pušilin je napisao pismo u kome Kimu čestita 15. avgust, Dan oslobođenja Koreje, javila je državna novinska agencija KCNA, dva dana nakon što je prenijela sličnu poruku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Pjongjang je u julu priznao samoproglašene Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku u regionu Donbasa na istoku Ukrajine, kao nezavisne države.

Tim potezom Sjeverna Koreja postala je treća država, nakon Rusije i Sirije koja je priznala dva otcepljena entiteta.

Ukrajina je zbog tog poteza odmah prekinula odnose sa Pjongjangom, navodi britanska agencija.

Ukidaju ruski jezik u školama

Kursevi ruskog jezika i književnosti više se neće predavati u Ukrajini, navodi se u ažuriranom nastavnom planu i programu koji je Ministarstvo prosvjete objavilo na svojoj veb stranici u utorak. Među predmetima koji su isključeni bili su „Ruska i strana književnost“, „Ruski jezik za opšteobrazovne ustanove sa nastavom na ruskom“ za 5-9 razred i nastava na ukrajinskom ili ruskom jeziku za 10-11 razred. Iako će skoro sve ruske i bjeloruske knjige biti izbačene iz školskog programa, ministarstvo napominje da će dozvoliti neka djela autora koji su pisali na ruskom, ali čiji su „život i rad bili blisko povezani sa Ukrajinom“, kao što su Nikolaj Gogolj i Mihail Bulgakov.

Prema ažuriranom nastavnom planu i programu, kursevi strane književnosti u ukrajinskim školama sada će se fokusirati na djela pisaca kao što su Žan de La Fonten, O. Henri, Ana Gavalda i Džozef Rot. Ministarstvo je takođe najavilo da će ažurirati kurseve istorije u ukrajinskim školama „kako bi se uzela u obzir nova istoriografska dešavanja“. Konkretno, ažuriraće kurseve ukrajinske i svjetske istorije za 6. do 11. razred kako bi uključio tekući vojni sukob između Kijeva i Moskve.

Šolc želi direktan kontakt sa Putinom

 - Direktni kontakti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom su veoma važni - izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc.

Ruska vojska se suočava sa snagama kolektivnog zapada

Borbeni potencijal ukrajinske vojske je uništen, sada se ruska vojska suočava sa snagama kolektivnog Zapada, koje su rasporedile svoje uporište u Ukrajini, rekao je za RIA Novosti poslanik Državne dume iz regiona Krim Mihail Šeremet

Prema njegovim riječima, zapadne zemlje, na čelu sa SAD, nastoje da održe unipolarni svet u kome bi mogle da diktiraju i nameću svoje uslove svima.

Rusija od 24. februara sprovodi vojnu specijalnu operaciju u Ukrajini.

Prema riječima predsjednika Vladimira Putina, krajnji cilj je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbjednost same Rusije.

Ruske snage su već u potpunosti oslobodile Lugansku Narodnu Republiku i velike dijelove Donjecka, uključujući Volnovahu, Mariupolj i Svjatogorsk.

Zaporoška oblast: UN da osudi napade na nuklearku

Ujedinjene nacije ignorišu granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane, umjesto da osude postupke ukrajinskih neonacista, izjavio je član glavnog savjeta regionalne administracije Vladimir Rogov.

- Rukovodstvo UN faktički ne reaguje na naše apele i pozive, ne osuđujući granatiranja nuklearne elektrane od strane ukrajinskih neonacista. Ako nastave da ignorišu činjenice granatiranja nuklearne elektrane od strane ukrajinskih snaga i ne pokušavaju da ih nekako urazume, onda je vrijeme da se takva struktura preimenuje u "Organizaciju određenih nacija", pošto su danas UN postale platforma za promovisanje geopolitičkih interesa isključivo Anglosaksonaca. Baš kao kod Orvela gde su svi jednaki, ali neki su jednakiji - rekao je Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, rukovodstvo UN ne čuje i ne vidi ostatak svijeta, uzimajući u obzir samo stav zapadnih zemalja.

 - Sve to pokreće pitanja i dovodi u sumnju nepristrasnost rukovodstva ove strukture. Stiče se utisak da ih istorija Lige naroda ničemu nije naučila - naglasio je Rogov.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    14h 54m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    16h 45m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    16h 32m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    7h 58m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    10h 40m
    0