Источни фронт, 208. дан: Рајнхард: Без Русије нема мира у Европи

19.09.2022. 10:49
0
ИЗВОР: b92.net/novosti.rs

У току је 208. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков каже да је Харковској и Херсонској области убијено више од 300 украјинских војника, додавши да је оборено осам ракета система ХИМАРС.

Кирил Стремоусов: Не постоје предуслови за улазак нациста и западних плаћеника на територију Херсонске области

Замјеник начелника војно-цивилне администрације Херсонске области, Кирил Стремоусов, рекао је да је Херсон под потпуном контролом савезничких снага.

- Напади на административне зграде неће проћи незапажено. Одговор ће бити дат у блиској будућности. Херсон је под потпуном контролом савезничких снага. Не постоје предуслови за улазак нациста и западних плаћеника на територију Херсонске области - написао је Стремоусов на Телеграму.

Раније је објављено да је настава на Херсонском државном универзитету обустављена због опасности од ракетних напада на град из Украјине. 18. септембра појавиле су се информације да се у центру Херсона чуло шест снажних експлозија.

У Николајеву украјинске власти провјеравају садржај телефона грађана

Украјинске власти у Николајеву заустављају људе на улицама и провјеравају њихове мобилне телефоне да ли имају могуће везе са Русијом, преносе "РИА Новости" позивајући се на ријечи становника.

- Они сада провјеравају апсолутно сву опрему: телефоне, компјутере, њушкају и траже присуство било каквих информација и везе са Русијом - рекао је саговорник новинске агенције. Он је позвао грађане да се придржавају сигурносних правила и не стварају основе за притвор.

Балтик и Пољска забранили улазак Русима са визама

Естонија, Летонија, Литванија и Пољска од данас забрањују улазак руским држављанима са туристичким визама, укључујући шенгенске визе које су издале треће земље.

- Одлучили смо да заједнички ограничимо могућности туризма за руске грађане како бисмо заштитили јавни ред и безбједност. Тренутно је немогуће гарантовати да руски туристи који долазе преко Естоније у ЕУ не представљају безбједносни ризик“, наведено је у саопштењу премијера четири земље - преноси Интерфакс.

Премијери четири државе сматрају да је путовање у Европску унију "привилегија која није људско право".

- Постигнут је регионални споразум, сада ћемо наставити да радимо на томе да забрана туризма за руске грађане почне да важи широм Европске уније - наведено је у саопштењу.

Ограничење се не односи на све руске држављане, тако да у ове четири земље могу да уђу Руси да би посјетили чланове породице који живе у шенгенској зони или особу са којом подижу заједничку малољетну дјецу.

Изузетак ће бити и дипломате, држављани Русије којима је издата краткорочна виза и који су пријављени за рад, носиоци краткорочних студијских виза, као и радници у области међународног превоза робе и путника.

Изузетно, улазак ће бити дозвољен из хуманитарних разлога, укључујући и дисиденте.

Руски држављани су до данас могли да уђу у Европу копненим путем само преко балтичких земаља и Финске, а од данас само преко Финске, која је одбила да подржи балтичке земље и Пољску у овој одлуци, наводи Интерфакс.

Министарство спољних послова Финске саопштило је 16. септембра да та земља не подржава став да руски грађани представљају пријетњу јавном реду, унутрашњој безбједности и међународним односима и да зато сматрају да је тај став "правно сумњив“.

Чланице ЕУ расправљале су у августу о готово потпуној забрани уласка руским туристима, при чему су Њемачка и Француска сматрале да би такав потез био контрапродуктиван, док су га нордијске и балтичке земље подржавале.

ЕУ је 31. августа суспендовала споразум о визним олакшицама са Русијом.

Подољак: Орбан мрзи Украјину

Михаил Подољак, савјетник украјинског предсједника Владимира Зеленског, рекао је да је "Мађарска тројански коњ Европске уније".

- Орбан каже да ће се борити за укидање санкција против Русије. Назовимо ствари правим именом. Мађарска је тројански коњ и тражи колапс ЕУ на рачун европских пореских обвезника. Орбан мрзи Украјину и сања о 'руском свијету' у Европи. Треба ли ЕУ да финансира овакве субверзије? - написао је.

Без Русије нема мира у Европи - изјавио је посланик Слободарске партије Аустрије (ФПО) Рајнхард Беш

Он је, у интервјуу бечком дневнику "Kronen cajtung", казао да је потребно сачувати основу за разговор са Русијом, јер ће и након рата и после Владимира Путина постојати Русија.

- Потребан нам је разговор са Русима ако не желимо да уништимо потпуно привреду Европе ембаргом на гас - објаснио је он.

Беш сматра да је Аустрија требало на почетку рата више да се ангажује као неутрална земља, јер је имала могућности да успостави везу са Русијом.

Додао је да је с тим у вези мађарски премијер Виктор Орбан спретнији.

- Он се прикључује појединим санкцијама, али није спреман да учествује у неконтролисаном затезању санкција. То подржавам. Нико нема ништа против заплјене јахти олигарха, али код теме гаса се ради о потребама европске привреде. Већина предузећа зависи од гаса. Ако стану испоруке гаса пада привреда - указао је он.

Беш сматра да ЕУ дозвољава да клизи у правцу самоуништења и рата, на чијем крају ће не само САД, већ и Кина и Индија бити трећа "насмијана страна".

- Ми Европљани је требало да повучемо поуке из два свјетска рата. Требало је да будемо самопоузданији и јасно укажемо да се ради о европским интересима и миру. Без Русије, а тога морамо бити свјесни, у Европи неће бити мира - подвукао је он.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 56m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 47m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 34m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    9h 0m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 42m
    0