Источни фронт, 236. дан: Руска артиљерија уништила украјински вишецијевни ракетни систем „Смерч“

17.10.2022. 14:16
1
ИЗВОР: in4s.net

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 236. дан.

Током ноћи проглашена ваздушна опасност у Одеси, Черкеској, Полтавској и Николајевској области. У центру Кијева од јутрос одјекују експлозије. Украјинске снаге гранатирале важне објекте у Запорошкој нуклеарки.

Гранатиран је технички комплекс и административне зграде нуклеарне електране, као и хидроелектрана и фабрика „Енергомаш“, преноси дописник Спутњика.

Територија фабрике „Енергомаш“, која производи важну опрему за нуклеарну електрану, се стално гранатира из правца десне обале Дњепра. Оштећена је опрема у неколико постројења, преноси Спутњик.

Оружане снаге Русије су извеле нове нападе високопрецизним оружјем на објекте војне управе и енергетског система Украјине, саопштено је у понедељак у Министарству одбране Русије.

 - Током протекла 24 сата Оружане снаге Руске Федерације наставиле су да високопрецизним оружјем великог домета из ваздуха и с мора гађају објекте војне управе и системе енергетике Украјине. Сви назначени објекти су погођени - наведено је у Министарству.

У оквиру специјалне војне операције, у правцу Купјанска, ватром из артиљеријског оружја и нападима из хеликоптера ликвидирано је око 160 украјинских војника.

Руска авијација, ракетне јединице и артиљерија су у протекла 24 сата погодиле два управљачка пункта у области насеља Двуречна у Харковској области и Дробишево у Доњецкој Народној Републици, 39 артиљеријских одреда на ватреним позицијама, као и војне снаге и технику на 127 подручја.

Уништено је и шест украјинских складишта муниције у Доњецкој Народној Републици, Херсонској, Харковској и Николајевској области.

Руска артиљерија је уништила украјински вишецијевни ракетни систем „Смерч“ у насељу Казача Лопањ, као и батерију америчких хаубица М777 на подручју Металовке у Харковској области.

У Николајевској области је уништено складиште горива и база за ремонт наоружања и технике украјинске војске.

Кијев пребацује војску и војну технику на југ Украјине

Кијевске власти пребацују на југ Украјине војску и војну технику из западних области ради извођења офанзивне операције, изјавио је за Спутњик представник администрације Запорошке области Владимир Рогов.

- Сада добијамо информације да на линију борбеног контакта у Запорошкој и Херсонској области режим Зеленског пребацује борце Оружаних снага Украјине који су прошли специјалну обуку у Пољској и Британији, а који су првобитно били усмјерени на попуњавање резервних корпуса код Лавова - рекао је Рогов.

Према његовим ријечима, уочено је и пребацивање војне технике, прије свега тенкова и артиљерије, у одреде украјинских снага у Николајевској и Дњепропетровској области, као и у сјеверном дијелу Запорошке области која је делимично под контролом Кијева, и у Запорошкој области.

Рогов сматра да се кијевске власти припремају за офанзивну операцију, пошто сада украјинска групација „Југ“ има највећу борбену готовост и најбројнија је, искусна је и опремљена на војно-техничком плану.

- Покушај офанзиве може се догодити током наредне двије седмице, али ми смо спремни да га одбијемо - нагласио је Рогов.

У центру Кијева дјелимично обустављен саобраћај

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио је да је обустављен саобраћај на неколико дионица у центру престонице и позвао житеље да не иду у том правцу.

- У центру престонице саобраћај је обустављен на неколико дионица. Обраћам се житељима Кијева: не идите у центар града без пријеке потребе - написао је Кличко на свом Телеграм каналу.

У понедјељак ујутру војна администрација Кијева је саопштила да су руске снаге извеле нападе на кључну инфраструктуру града. Кличко је раније написао да је неколико експлозија одјекнуло у Шевченковском рејону Кијева, односно у центру украјинске престонице.

Украјинска војска гранатирала је аутобуску станицу и аутобус у Доњецку, рањена су три цивила, саопштио је Штаб територијалне одбране Доњецке Народне Републике.

Према подацима локалних власти, гранатирања се координишу беспилотним летјелицама.

Током ноћи ваздушна опасност у Одеси

Током ноћи је проглашена ваздушна опасност у Одеси, Черкеској области Украјине, као и у Полтавској и Николајевској области.

Експлозије у центру Кијева

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко је изјавио да се у Шевченском рејону Кијева чула експлозија, а касније још једна. У Кијеву је проглашена ваздушна опасност.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krilata neman 17.10.2022. 21:56
    Jada od vojske i taktike , kad ne mozes cizmom onda opleti raketama po civilima i banderama.
    72 h i Kijev pada.
    London za 7 dana.
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 32m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 27m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 32m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 21m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 30m
    3