Источни фронт, 237. дан: Артиљерија у Запорошкој области одбила украјинске јуришне групе

18.10.2022. 19:40
0
ИЗВОР: in4s.net

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 237. дан.

Диверзанти и мање јуришне групе украјинских снага покушали су да продру у ослобођени дио Запорошке области, али их је обавјештајна служба уочила и одбијени су артиљеријом, рекао је за Спутњик представник администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Представници Русије и УН разговарали о реализацији „прехрамбеног споразума“ и извозу руског жита и ђубрива на свјетско тржиште.

 Артиљерија у Запорошкој области одбила украјинске јуришне групе

Диверзанти и мање јуришне групе украјинских снага покушали су да продру у ослобођени дио Запорошке области, али их је обавјештајна служба уочила и одбијени су артиљеријом, рекао је за Спутњик представник администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Према његовим ријечима, украјинске јуришне и диверзионо-обавјештајне групе су претрпјеле велике губитке и вратиле се на почетне положаје.

Рогов је додао да је откривено гомилање украјинских снага на линији борбеног контакта код града Орехова: „Спремали су се за продор, али их је одбила наша артиљерија“.

Украјинска војска гранатирала је Каховску хидроелектрану у Херсонској области из америчког вишецјевног система ХИМАРС. Све ракете пресрела је руска противваздухопловна одбрана, саопштио је представник администрације Каховског рејона Владимир Леонтјев.

Украјинска војска је у протекла 24 сата изгубила до 50 људи, тенк, четири артиљеријска уређаја, три оклопна транспортета и два ватрена упоришта, саопштила је у уторак Народна милиција Луганске Народне Републике.

Главни услов за зону безбједности око Запорошке нуклеарке – повлачење украјинских снага

Услов за успостављање зоне безбједности око Запорошке нуклеарне електране мора бити потпуно повлачење украјинске војске са граница региона, изјавио је представник администрације Запорошке области Владимир Рогов.

- Главни услов и параметар за зону безбједности јесте потпуно повлачење украјинске војске што је могуће даље од граница Запорошке области, а то укључује и демилитаризацију Никопоља, Марганца, Томаковке и других насеља у Дњепропетровској области, из којих милитанти Зеленског могу да гранатирају Запорошку нуклеарну електрану - рекао је Рогов за Спутњик.

Према његовим ријечима, руска војска у зони нуклеарке, као и припадници Руске гарде који штите атомску централу, представљају гаранте за њену безбједност, док украјинска страна изводи разне провокације, користећи тактику нуклеарног тероризма и уцјене.

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси раније је изјавио да је постизање споразума о успостављању зоне безбједности око Запорошке нуклеарне електране могуће до краја ове године.

Украјинска војска је у протекла 24 сата 47 пута гранатирала територију Доњецке Народне Републике, испаливши 214 јединица муниције, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

Експлозије одјекују у Кијеву

Украјински медији преносе да експлозије одјекују у Кијеву.

- Звуци експлозија чују се у Кијеву у уторак ујутру након објављивања ваздушне опасности - преноси телевизијски канал „Прјамој“.

Из канцеларије украјинског предсједника саопштено је да је с три пројектила погођен електроенергетски објекат на кијевској лијевој обали.

Експлозије у Кривом Рогу

У Кривом Рогу у Дњепропетровској области Украјине, гдје је раније објављена ваздушна опасност, одјекнуле су експлозије, саопштио је шеф војне администрације града Александар Вилкул.

- Криви Рог. Експлозије у северном делу града - написао је Вилкул на Телеграму.

 Ваздушна опасност у Кијеву, Одеси

У Кијеву, Одеси, Одеској и Черниговској области објављена је ваздушна опасност, саопштиле су локалне власти. Грађанима се савјетује да оду у склоништа.

Према писању украјинског листа „Зеркало недели“, сирена за ваздушну опасност огласила се у неколико украјинских региона, конкретно у Кијевској и Дњепропетровској области, као у Запорошкој области на територијама које су под контролом украјинске војске.

Ваздушна опасност је објављена и у Черкаској и Полтавској области, наводи лист.

Русија мијења тежиште са Запада ка другим земљама

Не постоје ни смисао ни жеља да сачувамо раније присуство у западним земљама. Наши људи раде у условима који се тешко могу назвати људским. Стално им праве проблеме, пријете физичким нападима. Оно што је најважније је да тамо нема посла откад је Европа ријешила да се затвори од нас и прекине сваку економску сарадњу. Не можеш бити драг на силу - изјавио је министар на састанку са дипломцима примљеним у дипломатску службу.

Према његовим ријечима, земљама Африке, Азије, Латинске Америке, насупрот томе, потребна је додатна пажња.

- Усаглашава се много планова на највишем и високом нивоу, који захтјевају дипломатску подршку, укључујући с тачке гледишта подршке бизниса, заједничких културних, хуманитарних, образовних пројеката - истакао је министар, а слиједи из саопштења Министарства.

Он је нагласио да МИП Русије тренутно спроводи географску преоријентацију својих активности како у иностранству, тако и у централи и пренијеће „тежиште“ на земље које су спремне да сарађују с Русијом на равноправној и обострано корисној основи и траже перспективне заједничке пројекте - преноси Спутник.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 42m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 37m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 42m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 31m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 40m
    3