Istočni front, 237. dan: Artiljerija u Zaporoškoj oblasti odbila ukrajinske jurišne grupe

18.10.2022. 19:40
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 237. dan.

Diverzanti i manje jurišne grupe ukrajinskih snaga pokušali su da prodru u oslobođeni dio Zaporoške oblasti, ali ih je obavještajna služba uočila i odbijeni su artiljerijom, rekao je za Sputnjik predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Predstavnici Rusije i UN razgovarali o realizaciji „prehrambenog sporazuma“ i izvozu ruskog žita i đubriva na svjetsko tržište.

 Artiljerija u Zaporoškoj oblasti odbila ukrajinske jurišne grupe

Diverzanti i manje jurišne grupe ukrajinskih snaga pokušali su da prodru u oslobođeni dio Zaporoške oblasti, ali ih je obavještajna služba uočila i odbijeni su artiljerijom, rekao je za Sputnjik predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prema njegovim riječima, ukrajinske jurišne i diverziono-obavještajne grupe su pretrpjele velike gubitke i vratile se na početne položaje.

Rogov je dodao da je otkriveno gomilanje ukrajinskih snaga na liniji borbenog kontakta kod grada Orehova: „Spremali su se za prodor, ali ih je odbila naša artiljerija“.

Ukrajinska vojska granatirala je Kahovsku hidroelektranu u Hersonskoj oblasti iz američkog višecjevnog sistema HIMARS. Sve rakete presrela je ruska protivvazduhoplovna odbrana, saopštio je predstavnik administracije Kahovskog rejona Vladimir Leontjev.

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata izgubila do 50 ljudi, tenk, četiri artiljerijska uređaja, tri oklopna transporteta i dva vatrena uporišta, saopštila je u utorak Narodna milicija Luganske Narodne Republike.

Glavni uslov za zonu bezbjednosti oko Zaporoške nuklearke – povlačenje ukrajinskih snaga

Uslov za uspostavljanje zone bezbjednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane mora biti potpuno povlačenje ukrajinske vojske sa granica regiona, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Glavni uslov i parametar za zonu bezbjednosti jeste potpuno povlačenje ukrajinske vojske što je moguće dalje od granica Zaporoške oblasti, a to uključuje i demilitarizaciju Nikopolja, Marganca, Tomakovke i drugih naselja u Dnjepropetrovskoj oblasti, iz kojih militanti Zelenskog mogu da granatiraju Zaporošku nuklearnu elektranu - rekao je Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, ruska vojska u zoni nuklearke, kao i pripadnici Ruske garde koji štite atomsku centralu, predstavljaju garante za njenu bezbjednost, dok ukrajinska strana izvodi razne provokacije, koristeći taktiku nuklearnog terorizma i ucjene.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi ranije je izjavio da je postizanje sporazuma o uspostavljanju zone bezbjednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane moguće do kraja ove godine.

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata 47 puta granatirala teritoriju Donjecke Narodne Republike, ispalivši 214 jedinica municije, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Eksplozije odjekuju u Kijevu

Ukrajinski mediji prenose da eksplozije odjekuju u Kijevu.

- Zvuci eksplozija čuju se u Kijevu u utorak ujutru nakon objavljivanja vazdušne opasnosti - prenosi televizijski kanal „Prjamoj“.

Iz kancelarije ukrajinskog predsjednika saopšteno je da je s tri projektila pogođen elektroenergetski objekat na kijevskoj lijevoj obali.

Eksplozije u Krivom Rogu

U Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, gdje je ranije objavljena vazdušna opasnost, odjeknule su eksplozije, saopštio je šef vojne administracije grada Aleksandar Vilkul.

- Krivi Rog. Eksplozije u severnom delu grada - napisao je Vilkul na Telegramu.

 Vazdušna opasnost u Kijevu, Odesi

U Kijevu, Odesi, Odeskoj i Černigovskoj oblasti objavljena je vazdušna opasnost, saopštile su lokalne vlasti. Građanima se savjetuje da odu u skloništa.

Prema pisanju ukrajinskog lista „Zerkalo nedeli“, sirena za vazdušnu opasnost oglasila se u nekoliko ukrajinskih regiona, konkretno u Kijevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, kao u Zaporoškoj oblasti na teritorijama koje su pod kontrolom ukrajinske vojske.

Vazdušna opasnost je objavljena i u Čerkaskoj i Poltavskoj oblasti, navodi list.

Rusija mijenja težište sa Zapada ka drugim zemljama

Ne postoje ni smisao ni želja da sačuvamo ranije prisustvo u zapadnim zemljama. Naši ljudi rade u uslovima koji se teško mogu nazvati ljudskim. Stalno im prave probleme, prijete fizičkim napadima. Ono što je najvažnije je da tamo nema posla otkad je Evropa riješila da se zatvori od nas i prekine svaku ekonomsku saradnju. Ne možeš biti drag na silu - izjavio je ministar na sastanku sa diplomcima primljenim u diplomatsku službu.

Prema njegovim riječima, zemljama Afrike, Azije, Latinske Amerike, nasuprot tome, potrebna je dodatna pažnja.

- Usaglašava se mnogo planova na najvišem i visokom nivou, koji zahtjevaju diplomatsku podršku, uključujući s tačke gledišta podrške biznisa, zajedničkih kulturnih, humanitarnih, obrazovnih projekata - istakao je ministar, a slijedi iz saopštenja Ministarstva.

On je naglasio da MIP Rusije trenutno sprovodi geografsku preorijentaciju svojih aktivnosti kako u inostranstvu, tako i u centrali i prenijeće „težište“ na zemlje koje su spremne da sarađuju s Rusijom na ravnopravnoj i obostrano korisnoj osnovi i traže perspektivne zajedničke projekte - prenosi Sputnik.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 20m
    0
  • Slani mafini
    13h 41m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 36m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 30m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 59m
    2