Источни фронт 254. дан: Путин: Све цивиле у Херсону треба извести из зоне борбених дејстава

04.11.2022. 19:21
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 254. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Извршена је размјена заробљеника, а више од стотину бораца руске војске се вратило у Москву на лијечење.

Спријечен је терористички напад на Запорошку нуклеарну, док ситуација на фронту код Херсона више није критична.

У Херсону ступа на снагу 24-часовни полицијски час, написао је на Телеграму замјеник локалне администрације Кирил Стремоусов.

Ваздушна опасност проглашена је у Кијеву и околини, саопштиле су локалне власти.

Сирене се чују и на западу земље, у Виницкој, Житомирској, Хмељницкој, Ровненској, Тернопољској , Черновецкој, Иван-Франковској и Закартаптској области.

У само три области није на снази ваздушна опасност. То су Лавовска, Волинска и Одеска област.

Путин потписао указ – дозвољава се мобилизација грађана који се терете за тешке злочине

Предсједник Русије Владимир Путин потписао је указ којим се дозвољава мобилизација грађана којима није укинута или још увијек није изречена пресуда за тешке злочине.

Међутим, изузети су грађани који се терете за издају, шпијунажу, насилно одузимање власти, оружану побуну, извршење терористичког напада, узимање талаца, отмицу авиона, организовање илегалних оружаних група, као и за грађане који се терете за недозвољене полне радње против малољетника.

Путин: Све цивиле у Херсону треба извести из зоне борбених дејстава

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да све цивиле који живе у Херсону треба извести из зоне борбених дејстава.

Како је рекао, грађани Херсона не треба да гину усљед офанзиве и контраофанзиве војних јединица.

Такође је рекао и да је до сада мобилисано 318.000 људи будући да константно расте број добровољаца који желе да учествују у борбама.

Додао је и да већина њих још увек пролази обуку.

Украјина гранатирала Донбас користећи НАТО муницију

Украјинска војска гађала је Макејевку у Доњецкој Народној Републици муницијом коју је добила из земаља НАТО, саопштио је Заједнички центар за контролу примирја.

Реч је о муницији калибра 155 милиметара, а поред Макејевке мета украјинских снага била је и Орловка.

Такође, украјинске снаге гранатирале су и град Јасиновату, који се налази сјеверно од Доњецка, испаливши шест ракета из вишецијевног система „град“.

Сирене за ваздушну опасност широм Украјине

Узбуна за ваздушну опасност активирана је јутрос у више региона Украјине, саопштили су тамошњи медији.

Прво су се сирене огласиле у Винњицкој и Житомирској области, а након тога о у Хмљеницкој, Ровњенској и Тернопољској.

Медији су потом саопштили и да су се сирене за ваздушну опасност огласиле и у Кијевској и Харковској области, као и у Кировоградској и Черкаској.

Руска војска: Уништени погони двије украјинске војне фабрике, одбијени напади у више праваца

Руска војска је у протеклом дану ликвидирала преко 200 украјинских милитаната у ЛНР и Харковској области. Сви напади противника су одбијени, саопштило је Министарство одбране Русије.

Како је прецизирано, усљед активних дејстава руске војске у правцу Купјанска осујећен је покушај противника да изведе напад у правцу мјеста Берестово у Харковској области и Куземовка у ЛНР.

- Руска артиљерија и авијација су нанијеле пораз противнику. Јединице Оружаних снага Украјине су враћене на почетне положаје. Ликвидирано је преко 110 украјинских војника, три тенка, два оклопна возила, пет камиона, 14 оклопних возила ‘Хамви’ и ‘Козак’ - наводи се у саопштењу руске војске.

И у правцу Красног Лимана одбијен је покушај напада украјинске војске. Ликвидирано је преко 90 украјинских војника, око 60 је рањено. Уништена су и четири тенка и шест оклопних возила.

Руска авијација је високо прецизним оружјем уништила погоне украјинске фабрике за производњу ракетних мотора у Павлограду у Дњепропетровској области, као и три погона фабрике „Комунар“ у Харкову у којој су се производиле ракете за вишецијевне ракетне бацаче.

Такође се наводи да је руска војска нанијела пораз противнику у подручју фронта од Николајева до Кривог Рога. Том приликом је ликвидирано преко 95 украјинских војника, десет оклопних возила и 10 возила различите намјене.

Поред тога, руска војска је уништила четири украјинска складишта муниције у ДНР и Херсонској области. Ликвидирано је и пет командних мјеста Оружаних снага Украјине у ДНР и Николајевској области, као и 87 артиљеријских јединица на положајима, људство и војна техника у 179 рејона.

Руска ПВО је у току протеклог дана оборила четири украјинске беспилотне летјелице у подручју места Александровка у Херсонској области и Докучајевска у ДНР. Такође је пресретнуто девет пројектила испаљених из вишецијевних ракетних бацача „Химарс“ и три из система „Ураган“ у Херсонској области, пише Спутник.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 5m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 0m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 54m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 3m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 13m
    0