Источни фронт, 269. дан: Руске снаге ослободиле мјесто Опитно

19.11.2022. 13:51
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 269. дан специјалне војне операције у Украјини.

Према тврдњама украјинских званичника, у досадашњим нападима онеспособљена је скоро половина цјелокупног украјинског енергетског система. Руске снаге ослободиле мјесто Опитно и бомбардовале објекте украјинске војне управе. Европски парламент жели Русију да прогласи „терористичком државом“.

Руска војска гађала је постројења украјинске фабрике „Мотор сич“ где се врши ремонт украјинске авијационе технике, изјавио је представник администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Како је рекао, у тим постројењима се, поред ремонта, производе и мотори за авионе АИ-450, као и одређене компоненте за турске дронове „Бајрактар“ и „Акинци“.

Рогов је такође казао и да је мета синоћних напада руских снага било и складиште муниције и наоружања украјинске војске које се налазило у Шевченковској четврти Запорожја које је под контролом украјинске војске.

Украјинци више не моле већ провоцирају директан сукоб

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов изјавио је за амерички „Њузвик“ да је Украјина покушала да испровоцира директан конфликт Русије и НАТО.

- Украјинске власти не само да константно моле Вашингтон за помоћ, већ покушавају да изазову директан војни сукоб Руске Федерације и Алијансе - казао је он.

Тим ријечима је Антонов прокоментарисао недавни инцидент са падом украјинских ракета на територију Пољске. Подсјетимо, Украјина је првобитно оптужила Русију да су то биле њене ракете и да је она намјерно погодила Пољску, да би се потом утврдило да је ријеч о украјинским пројектилима из ПВО система С-300.

УН: Истражити убиство руских заробљеника и казнити починиоце

Уједињене нације позвале су да се спроведе детаљна истрага поводом убиства руских војних заробљеника и потом казнити починиоце, изјавио је замјеник портпарола генералног секретара УН Фархан Хак.

- Позивамо све стране да спроведу детаљну истрагу по питању кршења људских права како би се сви који су одговорни за злочин привели правди - рекао је он.

Како је претходно саопштило руско Министарство одбране, украјински војници циљано су убили, хицима у главу, више од 10 заробљених руских војника. Такође је наведено и да постоје видео докази масовног крвавог обрачуна украјинских снага над ненаоружаним руским заробљеницима.

Русија наоружала све ракетне јединице моћним системима „искандер“

Све ракетне јединице Оружаних снага Русије наоружане су савременим и јединственим ракетним системима „искандер-М“, којима нема равних у свијету, саопштило је Министарство одбране Русије.

- Јединице ракетне артиљерије наоружавају се савременим системима, који се успјешно користе током специјалне војне операције - наводи се у саопштењу.

У састав наоружања ракетних формација уврштавају се вишецевни ракетни лансери великог и средњег калибра – „торнадо-С“ калибра 300 милиметара и „торнадо-Г“ калибра 122 милиметара. Предности ових ракетних бацача су повећана снага ракета, велика брзина паљбе, велики домет и мобилност система.

Како се истиче, арсенали артиљеријских јединица настављају да се попуњавају модернизованим самоходним хаубицама 2С19М2 „мстса-С“. Ово борбено возило може да дјелује у режиму „баража паљба“ током кога неколико пројектила, који се испаљују из једног топа под различитим угловима, истовремено погађа мету чиме је пораз противника загарантован.

У Оружаним снагама Русије 19. новембра обиљежава се Дан ракетних снага и артиљерије. Празник је установљен пре 78 гпдина за велике заслуге артиљерије током битке за Стаљинград.

Управо на данашњи дан 1942. године почела је контраофанзива Црвене армије која је означила прекретницу у Великом отаџбинском рату. Операција „Уран“ била је једна од кључних у супротстављању фашистичким трупама. У овој крвавој борби испољила се одлучујућа улога артиљерије као главне ватрене ударне снаге, која је допринјела коначном поразу непријатеља.

Ракетни системи „Искандер“ имају домет до 500 километара и изузетну прецизност, као и велику мобилност. Ракете могу да носе и конвенционалне и нуклеарне бојеве главе.

Коментари 0
Повезане вијести
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
У ракетном нападу на Севастопољ погинуле четири особе, рањено 151 У ракетном нападу на Севастопољ погинуле четири особе, рањено 151
Преокрет Украјинаца против Словака Преокрет Украјинаца против Словака
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    5h 44m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    10h 59m
    0
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    22h 18m
    0
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    8h 45m
    0
  • Умрла глумица Радмила Живковић
    7h 11m
    0