Istočni front, 269. dan: Ruske snage oslobodile mjesto Opitno

19.11.2022. 13:51
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 269. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika, u dosadašnjim napadima onesposobljena je skoro polovina cjelokupnog ukrajinskog energetskog sistema. Ruske snage oslobodile mjesto Opitno i bombardovale objekte ukrajinske vojne uprave. Evropski parlament želi Rusiju da proglasi „terorističkom državom“.

Ruska vojska gađala je postrojenja ukrajinske fabrike „Motor sič“ gde se vrši remont ukrajinske avijacione tehnike, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Kako je rekao, u tim postrojenjima se, pored remonta, proizvode i motori za avione AI-450, kao i određene komponente za turske dronove „Bajraktar“ i „Akinci“.

Rogov je takođe kazao i da je meta sinoćnih napada ruskih snaga bilo i skladište municije i naoružanja ukrajinske vojske koje se nalazilo u Ševčenkovskoj četvrti Zaporožja koje je pod kontrolom ukrajinske vojske.

Ukrajinci više ne mole već provociraju direktan sukob

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je za američki „Njuzvik“ da je Ukrajina pokušala da isprovocira direktan konflikt Rusije i NATO.

- Ukrajinske vlasti ne samo da konstantno mole Vašington za pomoć, već pokušavaju da izazovu direktan vojni sukob Ruske Federacije i Alijanse - kazao je on.

Tim riječima je Antonov prokomentarisao nedavni incident sa padom ukrajinskih raketa na teritoriju Poljske. Podsjetimo, Ukrajina je prvobitno optužila Rusiju da su to bile njene rakete i da je ona namjerno pogodila Poljsku, da bi se potom utvrdilo da je riječ o ukrajinskim projektilima iz PVO sistema S-300.

UN: Istražiti ubistvo ruskih zarobljenika i kazniti počinioce

Ujedinjene nacije pozvale su da se sprovede detaljna istraga povodom ubistva ruskih vojnih zarobljenika i potom kazniti počinioce, izjavio je zamjenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak.

- Pozivamo sve strane da sprovedu detaljnu istragu po pitanju kršenja ljudskih prava kako bi se svi koji su odgovorni za zločin priveli pravdi - rekao je on.

Kako je prethodno saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, ukrajinski vojnici ciljano su ubili, hicima u glavu, više od 10 zarobljenih ruskih vojnika. Takođe je navedeno i da postoje video dokazi masovnog krvavog obračuna ukrajinskih snaga nad nenaoružanim ruskim zarobljenicima.

Rusija naoružala sve raketne jedinice moćnim sistemima „iskander“

Sve raketne jedinice Oružanih snaga Rusije naoružane su savremenim i jedinstvenim raketnim sistemima „iskander-M“, kojima nema ravnih u svijetu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Jedinice raketne artiljerije naoružavaju se savremenim sistemima, koji se uspješno koriste tokom specijalne vojne operacije - navodi se u saopštenju.

U sastav naoružanja raketnih formacija uvrštavaju se višecevni raketni lanseri velikog i srednjeg kalibra – „tornado-S“ kalibra 300 milimetara i „tornado-G“ kalibra 122 milimetara. Prednosti ovih raketnih bacača su povećana snaga raketa, velika brzina paljbe, veliki domet i mobilnost sistema.

Kako se ističe, arsenali artiljerijskih jedinica nastavljaju da se popunjavaju modernizovanim samohodnim haubicama 2S19M2 „mstsa-S“. Ovo borbeno vozilo može da djeluje u režimu „baraža paljba“ tokom koga nekoliko projektila, koji se ispaljuju iz jednog topa pod različitim uglovima, istovremeno pogađa metu čime je poraz protivnika zagarantovan.

U Oružanim snagama Rusije 19. novembra obilježava se Dan raketnih snaga i artiljerije. Praznik je ustanovljen pre 78 gpdina za velike zasluge artiljerije tokom bitke za Staljingrad.

Upravo na današnji dan 1942. godine počela je kontraofanziva Crvene armije koja je označila prekretnicu u Velikom otadžbinskom ratu. Operacija „Uran“ bila je jedna od ključnih u suprotstavljanju fašističkim trupama. U ovoj krvavoj borbi ispoljila se odlučujuća uloga artiljerije kao glavne vatrene udarne snage, koja je doprinjela konačnom porazu neprijatelja.

Raketni sistemi „Iskander“ imaju domet do 500 kilometara i izuzetnu preciznost, kao i veliku mobilnost. Rakete mogu da nose i konvencionalne i nuklearne bojeve glave.

Komentari 0
Povezane vijesti
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
U raketnom napadu na Sevastopolj poginule četiri osobe, ranjeno 151 U raketnom napadu na Sevastopolj poginule četiri osobe, ranjeno 151
Preokret Ukrajinaca protiv Slovaka Preokret Ukrajinaca protiv Slovaka
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    7h 13m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    12h 28m
    0
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    23h 47m
    0
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    10h 14m
    0
  • Umrla glumica Radmila Živković
    8h 40m
    0