Источни фронт, 288. дан: Код Севастопоља оборен украјински дрон

08.12.2022. 15:04
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Специјална војна операција Русије у Украјини ушла је у 288. дан.

Завршетак сукоба у Украјини неће аутоматски довести до нормализације односа између НАТО-а и Москве, сматра генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг. Русија ће штитити своје националне интересе свим расположивим средствима, изјавио је руски лидер Владимир Путин.

Украјинске снаге гранатирале су село градском округу Јаковлевски у Белгородској области, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.

НАТО је био обавјештен о припремама најновијих украјинских напада на руске војне аеродроме, изјавио је шеф руске делегације на преговорима у Бечу о војној безбједности и контроли наоружања Константин Гаврилов.

- Одмах смо на њих одговорили форсираним нападом на систем војне команде, објекте одбрамбеног комплекса и са њима повезане енергетске објекте у Украјини. Нико не треба да сумња да је тако бити сваки пут у случају да се наставе акти украјинског тероризма - истакао је Гаврилов, говорећи на пленарном састанку Форума за безбједносну сарадњу ОЕБС-а.

У протекла 24 часа у офанзивним дејствима Народне милиције ЛНР убијено је до 75 припадника украјинских снага и уништено три тенка, пет оклопних возила, четири беспилотне лјетелице и 17 специјалних возила, саопштио је портпарол Народне милиције мајор Иван Филипоненко.

Потпуна обнова енергетског система Украјине тренутно је немогућа, саопштио је украјински председник Владимир Зеленски у својој видео-поруци на Телеграму.

- Одржао сам састанак о стабилизацији енергетског система и заштити наших електрана. Стално повећавамо производњу и снабдијевање електричном енергијом… Али не треба заборавити да је тренутно немогуће у потпуности обновити енергетски систем… потребно је вријеме - објаснио је Зеленски.

Дежурни брод Црноморске флоте оборио је беспилотну лјетелицу изнад Црног мора, саопштио је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев на свом Телеграму.

Град Тавријск на лијевој обали Дњепра у Херсонској области, у близини Каховске хидроелектране, остао је без струје након јутрошњег минобацачког напада украјинских трупа, саопштиле су власти округа.

На лицу мјеста налазе се радници који раде на отклањању посљедица гранатирања.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски сматра да ће се сукоб у Украјини окончати сљедеће године.

- Вјерујем да ће Украјинци такође бити најутицајнији сљедеће године, али већ у мирнодопским условима - рекао је он за „Политико“.

Овај лист прогласио је Зеленског за најутицајнијег човјека у Европи, напомињући да је он „убиједио велики дио Европе да је њена будућност повезана са будућношћу Украјине“.

Истовремено, лист наглашава да је Украјина земља са широко распрострањеном корупцијом, слабом економијом и социјалном подјелом на становнике који говоре украјински и оне који говоре руски.

Приликом новог покушаја офанзиве на сватовском дијелу фронта у Донбасу украјинске снаге су се нашле под ватром сопствене артиљерије, изјавио је за Спутњик официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко, позивајући се на обавјештајне податке.

Марочко није искључио могућност да се то могло догодити због неусаглашености дејстава са артиљеријским јединицама, или проблема са комуникацијама на овом дијелу фронта.

Ситуација на сватовском правцу у Донбасу заоштрила се прије неколико мјесеци. Украјинске снаге редовно гранатирају сам град „Химарса“ и покушавају да пробију одбрану у овом дијелу који је важан за потенцијални продор у друга насеља ДНР.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи 7. на 8. 12. 2022

Руске трупе су погодиле положаје Оружаних снага Украјине у селима Хреновка и Гремјач Черниговске области, као и у Нововасиловки, Чернацком и Улици Сумске области.

На Старобелском правцу руске трупе су радиле на концентрисању људства и технике украјинских јединица у Табајевки, Крахмални, Берестовом и Стелмаховки.

У исто вријеме, непријатељ је ударио на Плошчану и Котљаровку.

У правцу Бахмута (Артемовског) руске ракетне трупе и артиљерија погодиле су мјеста концентрације Оружаних снага Украјине у Бахмуту, Соледару, Верхнекаменском и Клешчејевки.

У правцу Доњецка, Оружане снаге РФ су напале непријатељске положаје у Первомајском, Невелском и Красногоровки.

Заузврат, украјинске формације из топовске артиљерије пуцале су на цивилне објекте у Доњецку, а такође су испалиле ракете из МЛРС ХИМАРС на село Сејател.

У јужнодоњецком правцу руске трупе су гађале циљеве у Угледару, Новомихајловки и Золотој Ниви.

У Дњепропетровској области руска артиљерија гађала је ватрене тачке украјинских формација у Никопољу, Марганцу и Червоногригоровки.

На јужном сектору фронта, Оружане снаге РФ су погодиле непријатељске концентрације у Токаревки, Антоновки и Качкаровки, а такође су погодиле локацију Оружаних снага Украјине на територији транспортне базе у Николајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    6h 36m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    11h 51m
    0
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    23h 10m
    0
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    9h 37m
    0
  • Умрла глумица Радмила Живковић
    8h 3m
    0