Istočni front, 288. dan: Kod Sevastopolja oboren ukrajinski dron

08.12.2022. 15:04
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 288. dan.

Završetak sukoba u Ukrajini neće automatski dovesti do normalizacije odnosa između NATO-a i Moskve, smatra generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Rusija će štititi svoje nacionalne interese svim raspoloživim sredstvima, izjavio je ruski lider Vladimir Putin.

Ukrajinske snage granatirale su selo gradskom okrugu Jakovlevski u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

NATO je bio obavješten o pripremama najnovijih ukrajinskih napada na ruske vojne aerodrome, izjavio je šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbjednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov.

- Odmah smo na njih odgovorili forsiranim napadom na sistem vojne komande, objekte odbrambenog kompleksa i sa njima povezane energetske objekte u Ukrajini. Niko ne treba da sumnja da je tako biti svaki put u slučaju da se nastave akti ukrajinskog terorizma - istakao je Gavrilov, govoreći na plenarnom sastanku Foruma za bezbjednosnu saradnju OEBS-a.

U protekla 24 časa u ofanzivnim dejstvima Narodne milicije LNR ubijeno je do 75 pripadnika ukrajinskih snaga i uništeno tri tenka, pet oklopnih vozila, četiri bespilotne ljetelice i 17 specijalnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije major Ivan Filiponenko.

Potpuna obnova energetskog sistema Ukrajine trenutno je nemoguća, saopštio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u svojoj video-poruci na Telegramu.

- Održao sam sastanak o stabilizaciji energetskog sistema i zaštiti naših elektrana. Stalno povećavamo proizvodnju i snabdijevanje električnom energijom… Ali ne treba zaboraviti da je trenutno nemoguće u potpunosti obnoviti energetski sistem… potrebno je vrijeme - objasnio je Zelenski.

Dežurni brod Crnomorske flote oborio je bespilotnu ljetelicu iznad Crnog mora, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev na svom Telegramu.

Grad Tavrijsk na lijevoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, u blizini Kahovske hidroelektrane, ostao je bez struje nakon jutrošnjeg minobacačkog napada ukrajinskih trupa, saopštile su vlasti okruga.

Na licu mjesta nalaze se radnici koji rade na otklanjanju posljedica granatiranja.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da će se sukob u Ukrajini okončati sljedeće godine.

- Vjerujem da će Ukrajinci takođe biti najuticajniji sljedeće godine, ali već u mirnodopskim uslovima - rekao je on za „Politiko“.

Ovaj list proglasio je Zelenskog za najuticajnijeg čovjeka u Evropi, napominjući da je on „ubijedio veliki dio Evrope da je njena budućnost povezana sa budućnošću Ukrajine“.

Istovremeno, list naglašava da je Ukrajina zemlja sa široko rasprostranjenom korupcijom, slabom ekonomijom i socijalnom podjelom na stanovnike koji govore ukrajinski i one koji govore ruski.

Prilikom novog pokušaja ofanzive na svatovskom dijelu fronta u Donbasu ukrajinske snage su se našle pod vatrom sopstvene artiljerije, izjavio je za Sputnjik oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na obavještajne podatke.

Maročko nije isključio mogućnost da se to moglo dogoditi zbog neusaglašenosti dejstava sa artiljerijskim jedinicama, ili problema sa komunikacijama na ovom dijelu fronta.

Situacija na svatovskom pravcu u Donbasu zaoštrila se prije nekoliko mjeseci. Ukrajinske snage redovno granatiraju sam grad „Himarsa“ i pokušavaju da probiju odbranu u ovom dijelu koji je važan za potencijalni prodor u druga naselja DNR.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći 7. na 8. 12. 2022

Ruske trupe su pogodile položaje Oružanih snaga Ukrajine u selima Hrenovka i Gremjač Černigovske oblasti, kao i u Novovasilovki, Černackom i Ulici Sumske oblasti.

Na Starobelskom pravcu ruske trupe su radile na koncentrisanju ljudstva i tehnike ukrajinskih jedinica u Tabajevki, Krahmalni, Berestovom i Stelmahovki.

U isto vrijeme, neprijatelj je udario na Ploščanu i Kotljarovku.

U pravcu Bahmuta (Artemovskog) ruske raketne trupe i artiljerija pogodile su mjesta koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu, Soledaru, Verhnekamenskom i Kleščejevki.

U pravcu Donjecka, Oružane snage RF su napale neprijateljske položaje u Pervomajskom, Nevelskom i Krasnogorovki.

Zauzvrat, ukrajinske formacije iz topovske artiljerije pucale su na civilne objekte u Donjecku, a takođe su ispalile rakete iz MLRS HIMARS na selo Sejatel.

U južnodonjeckom pravcu ruske trupe su gađale ciljeve u Ugledaru, Novomihajlovki i Zolotoj Nivi.

U Dnjepropetrovskoj oblasti ruska artiljerija gađala je vatrene tačke ukrajinskih formacija u Nikopolju, Margancu i Červonogrigorovki.

Na južnom sektoru fronta, Oružane snage RF su pogodile neprijateljske koncentracije u Tokarevki, Antonovki i Kačkarovki, a takođe su pogodile lokaciju Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji transportne baze u Nikolajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    8h 30m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    13h 45m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    3h 13m
    0
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    5h 13m
    2
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    11h 31m
    0