Источни фронт, 289. дан: Путин: Запад не бира средства да очува доминацију

09.12.2022. 18:24
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Специјална војна операција Русије у Украјини ушла је у 289. дан.

Русија ће штитити своје националне интересе свим расположивим средствима, поручио је руски лидер Владимир Путин.

Европска унија је најавила нови пакет санкција на чијем удару би могло да се нађе 169 организација које обезбјеђују опрему за руски одбрамбени сектор.

Украјинска војска је у посљедња 24 сата 39 пута гађала територију ДНР, испаливши 154 пројектила, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине.

Русија је упутила Савету безбједности и Генералној скупштини УН писмо у којем се упозорава на то да украјинске снаге гранатирају цивиле у Донбасу.

Замјеник руског амбасадора у УН Дмитриј Пољански рекао је да је као званични документ прослијеђено писмо доњецке организације „Праведне заштите“, а то питање биће покренуто данас на сједници СБ УН.

У Николајеву, који је под контролом Кијева, нема пијаће воде, хљеб се дијели једном у три дана, а конзервирана храна једном недјељно.

Сједињене Државе припремају нови пакет помоћи од 275 милиона долара.

Помоћ обухвата системе против дронова и ПВО, укључујући ракете за „Химарс“, пренио је Ројтерс.

Путин: Украјина је колонија Запада

У Москви је одржан састанак шефова одбрамбених ресора држава ШОС и ЗНД. Руски предсједник Владимир Путин је у свом обраћању истакао да земље учеснице састанка морају да појачају сарадњу између ресора одбране. Шеф државе је говорио и о промјенама  у мултиполарном свијету и рекао да је Украјина постала колонија Запада.

Владимир Путин је снимио видео-поруку учесницима састанка шефова одбрамбених ресора земаља чланица ШОС и ЗНД. Он је рекао да овај састанак сматра „веома значајним“, јер омогућава „усјпешно рјешавање“ питања везаних за „заштиту од спољних пријетњи“.

Према ријечима шефа државе, западне земље „намјерно желе да се повећа хаос и заоштри међународна ситуација“. Руски лидер је увјерен да су се „САД и њихови сателити“ ослонили на „фактор моћи“ и „практично уништили“ архитектуру стратешке стабилности која се градила деценијама. Путин сматра да и ове земље „агресивно проширују географију ширења НАТО-а“.

Он је додао да у циљу блокирања „алтернативних модела развоја“, западне земље „прибјегавају незаконитим економским и трговинским санкцијама, користе технологију „револуција у боји“ да уклоне непожељне владе и подстакну војне сукобе“.

Према Путиновим ријечима, у Украјини постоје „озбиљне посљедице“ дјеловања западних земаља. Он је рекао да је Запад неколико година „бесрамно сифонирао и експлоатисао ресурсе” Украјине, „ову земљу претворио у колонију”, а сада „цинично користи украјински народ као топовско месо против Русије”. Предсједник је истакао да ове земље гурају Кијев „на самоубилачки пут“, пошто настављају да снабдјевају Украјину оружјем, шаљу плаћенике у зону војних специјалних операција, преноси Газета.ру.

Специјална војна операција у Украјини можда је требало да буде покренута раније, али је Русија рачунала на то да ће постићи договор у оквиру Минских споразума, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.

Како је рекао, изјава бивше њемачке канцеларке Ангеле Меркел о томе да су Мински споразуми били закључени само да би се Украјини дало вријеме да се припреми за рат са Русијом за њега је била неочекивана.

- Искрено речено, то је за мене било потпуно неочекивано. То је разочаравајуће. Отворено говорећи, нисам очекивао да ћу то чути од бивше савезне канцеларке. Увек сам полазио од тога да је руководство Њемачке искрено према нама - рекао је Путин.

Како је додао, изјава Меркелове о Минским споразумима само говори о томе да је „све урађено исправно у погледу покретања специјалне војне операције“.

- Испоставило се да нико није ни намјеравао да реализује Минске споразуме. Украјинско руководство је преко бившег предсједника Петра Порошенка такође то саопштило – потписао је, али није намјеравао да реализује. Ја сам се ипак надао да ће други учесници у споразуму бити искрени према нама. Испоставља се да су нас и они обмањивали и поента је била само да се Украјина напумпа оружјем и да се припреми за борбена дејства. Очигледно смо се касно оријентисали, искрено речено. Можда је све то требало покренути и раније - рекао је руски лидер, преносе руски медији.

Руско Министарство одбране: Велики губици у украјинским редовима

На дијелу фронта код Красног Лимана руска војска је наставила офанзиву, одбила све контранападе украјинских снага и за посљедња 24 сата ликвидирала је преко 50 украјинских војника, саопштило је руско Министарство одбране.

Код Купјанска руске снаге су извеле ударе по положајима гдје су биле концентрисане украјинске снаге и том приликом је погинуло преко 40 украјинских војника.

На потезу ка Доњецку ликвидирано је скоро 30 припадника украјинских Оружаних снага, три оклопна возила и два пикапа.

Код мјеста Шевченско у Запорошкој области уништено је шест лансера за системе „МРЛС“ америчке производње и „МАРС II“ њемачке производње, наводи се у саопштењу Министарства.

Украјинске снаге су напале руске положаје у ДНР и Запорошкој области, али су сви напади одбијени и ликвидирано је 80 украјинских војника, преноси Спутник.

Путин: Запад не бира средства да очува доминацију

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је да Запад свим средствима жели да очува доминацију и при томе прибјегава санкцијама и обојеним револуцијама. Због тога се у свијету повећава конфликтни потенцијал, рекао је Путин и упозорио да је у току агресивна експанзија НАТО.

Запад циљано ради на продубљивању хаоса и ескалацији на међународном плану, наводи се у Путиновом видео-обраћању министрима одбране држава Шангајске организације за сарадњу (ШОС) и Заједнице независних држава (ЗНД) који су се окупили у Москви.

Он је истакао да се у свијету данас појављују нове пријетње и дешавају се промјене у развоју мултиполарног свијета.

- Појављују се нови велики изазови, дешавају се снажне геополитичке промјене. Пред нашим очима стварају се контуре новог мултиполарног свјетског поретка: у Азији, Африци, Латинској Америци формирају се нови центри развоја који све активније бране своје националне интересе, свој суверенитет, право на сопствени пут развоја. Немогуће се супротставити се тим објективним историјским процесима - поручио је Путин.

Запад претворио Украјину у колонију

Према његовим ријечима, Запад је претворио Украјину у колонију и користи украјински народ као топовско месо како би се обрушио на Русију.

- Током читавог низа година Запад је безобзирно експлоатисао и црпио ресурсе Украјине, а такође подстицао геноцид - рекао је Путин.

Учесницима састанка је поручио да је потребно сарађивати у циљу постизања одрживог система безбједности.

Такође, од кључног значаја је стална размјена информација у области одбрамбене политике у овим организацијама.

Украјинске формације извршиле су још један покушај офанзиве код Доњецка. Велика колона возила од 15 борбених возила пјешадије, оклопних возила МТ-ЛБ и Мастиф кренула је од Первомајског ка Водјању и кренула у правцу Песока.

Правовремено откривање омогућило је брзо предузимање мера за заустављање пробоја украјинских јединица. Пјешадија и оклопна возила нашла су се под јаком ватром артиљераца 238. бригаде Оружаних снага РФ, танкера.

У удару ватре, непријатељ је претрпио велике губитке, неопозиво је изгубио неколико возила. Пјешадија Оружаних снага Украјине била је принуђена да се повуче и изађе на стартне линије.

Од губитка Песока, више пута су тамо слали оклопне групе како би повратили насеље. Сваки такав напад завршавао се за непријатеља смрћу људства и губитком опреме. Међутим, Оружане снаге Украјине шаљу све више снага у ове самоубилачке офанзиве.

Авијација Ваздушно-космичких снага Русије у континуитету обавља задатке уништавања ваздушних и копнених циљева, као и патролирања и покривања бомбардера и јуришних авиона током удара на Оружане снаге Украјине.

Борбени ловац Су-35С тренутно је најнапреднији производни авион руског ратног ваздухопловства. Ракете ваздух-ваздух и ваздух-земља су суспендоване испод крила авиона да уништавају објекте на различитим дометима.

Од првих дана руских Ваздушно-космичких снага активно се користе системи вођеног наоружања. Интензитет њихове борбене употребе у Оружаним снагама РФ је највећи у последњих неколико деценија.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    3h 51m
    0
  • Слани мафини
    13h 12m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 7m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 1m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 30m
    0