Istočni front, 289. dan: Putin: Zapad ne bira sredstva da očuva dominaciju

09.12.2022. 18:24
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 289. dan.

Rusija će štititi svoje nacionalne interese svim raspoloživim sredstvima, poručio je ruski lider Vladimir Putin.

Evropska unija je najavila novi paket sankcija na čijem udaru bi moglo da se nađe 169 organizacija koje obezbjeđuju opremu za ruski odbrambeni sektor.

Ukrajinska vojska je u posljednja 24 sata 39 puta gađala teritoriju DNR, ispalivši 154 projektila, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Rusija je uputila Savetu bezbjednosti i Generalnoj skupštini UN pismo u kojem se upozorava na to da ukrajinske snage granatiraju civile u Donbasu.

Zamjenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski rekao je da je kao zvanični dokument proslijeđeno pismo donjecke organizacije „Pravedne zaštite“, a to pitanje biće pokrenuto danas na sjednici SB UN.

U Nikolajevu, koji je pod kontrolom Kijeva, nema pijaće vode, hljeb se dijeli jednom u tri dana, a konzervirana hrana jednom nedjeljno.

Sjedinjene Države pripremaju novi paket pomoći od 275 miliona dolara.

Pomoć obuhvata sisteme protiv dronova i PVO, uključujući rakete za „Himars“, prenio je Rojters.

Putin: Ukrajina je kolonija Zapada

U Moskvi je održan sastanak šefova odbrambenih resora država ŠOS i ZND. Ruski predsjednik Vladimir Putin je u svom obraćanju istakao da zemlje učesnice sastanka moraju da pojačaju saradnju između resora odbrane. Šef države je govorio i o promjenama  u multipolarnom svijetu i rekao da je Ukrajina postala kolonija Zapada.

Vladimir Putin je snimio video-poruku učesnicima sastanka šefova odbrambenih resora zemalja članica ŠOS i ZND. On je rekao da ovaj sastanak smatra „veoma značajnim“, jer omogućava „usjpešno rješavanje“ pitanja vezanih za „zaštitu od spoljnih prijetnji“.

Prema riječima šefa države, zapadne zemlje „namjerno žele da se poveća haos i zaoštri međunarodna situacija“. Ruski lider je uvjeren da su se „SAD i njihovi sateliti“ oslonili na „faktor moći“ i „praktično uništili“ arhitekturu strateške stabilnosti koja se gradila decenijama. Putin smatra da i ove zemlje „agresivno proširuju geografiju širenja NATO-a“.

On je dodao da u cilju blokiranja „alternativnih modela razvoja“, zapadne zemlje „pribjegavaju nezakonitim ekonomskim i trgovinskim sankcijama, koriste tehnologiju „revolucija u boji“ da uklone nepoželjne vlade i podstaknu vojne sukobe“.

Prema Putinovim riječima, u Ukrajini postoje „ozbiljne posljedice“ djelovanja zapadnih zemalja. On je rekao da je Zapad nekoliko godina „besramno sifonirao i eksploatisao resurse” Ukrajine, „ovu zemlju pretvorio u koloniju”, a sada „cinično koristi ukrajinski narod kao topovsko meso protiv Rusije”. Predsjednik je istakao da ove zemlje guraju Kijev „na samoubilački put“, pošto nastavljaju da snabdjevaju Ukrajinu oružjem, šalju plaćenike u zonu vojnih specijalnih operacija, prenosi Gazeta.ru.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini možda je trebalo da bude pokrenuta ranije, ali je Rusija računala na to da će postići dogovor u okviru Minskih sporazuma, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Kako je rekao, izjava bivše njemačke kancelarke Angele Merkel o tome da su Minski sporazumi bili zaključeni samo da bi se Ukrajini dalo vrijeme da se pripremi za rat sa Rusijom za njega je bila neočekivana.

- Iskreno rečeno, to je za mene bilo potpuno neočekivano. To je razočaravajuće. Otvoreno govoreći, nisam očekivao da ću to čuti od bivše savezne kancelarke. Uvek sam polazio od toga da je rukovodstvo Njemačke iskreno prema nama - rekao je Putin.

Kako je dodao, izjava Merkelove o Minskim sporazumima samo govori o tome da je „sve urađeno ispravno u pogledu pokretanja specijalne vojne operacije“.

- Ispostavilo se da niko nije ni namjeravao da realizuje Minske sporazume. Ukrajinsko rukovodstvo je preko bivšeg predsjednika Petra Porošenka takođe to saopštilo – potpisao je, ali nije namjeravao da realizuje. Ja sam se ipak nadao da će drugi učesnici u sporazumu biti iskreni prema nama. Ispostavlja se da su nas i oni obmanjivali i poenta je bila samo da se Ukrajina napumpa oružjem i da se pripremi za borbena dejstva. Očigledno smo se kasno orijentisali, iskreno rečeno. Možda je sve to trebalo pokrenuti i ranije - rekao je ruski lider, prenose ruski mediji.

Rusko Ministarstvo odbrane: Veliki gubici u ukrajinskim redovima

Na dijelu fronta kod Krasnog Limana ruska vojska je nastavila ofanzivu, odbila sve kontranapade ukrajinskih snaga i za posljednja 24 sata likvidirala je preko 50 ukrajinskih vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kod Kupjanska ruske snage su izvele udare po položajima gdje su bile koncentrisane ukrajinske snage i tom prilikom je poginulo preko 40 ukrajinskih vojnika.

Na potezu ka Donjecku likvidirano je skoro 30 pripadnika ukrajinskih Oružanih snaga, tri oklopna vozila i dva pikapa.

Kod mjesta Ševčensko u Zaporoškoj oblasti uništeno je šest lansera za sisteme „MRLS“ američke proizvodnje i „MARS II“ njemačke proizvodnje, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ukrajinske snage su napale ruske položaje u DNR i Zaporoškoj oblasti, ali su svi napadi odbijeni i likvidirano je 80 ukrajinskih vojnika, prenosi Sputnik.

Putin: Zapad ne bira sredstva da očuva dominaciju

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Zapad svim sredstvima želi da očuva dominaciju i pri tome pribjegava sankcijama i obojenim revolucijama. Zbog toga se u svijetu povećava konfliktni potencijal, rekao je Putin i upozorio da je u toku agresivna ekspanzija NATO.

Zapad ciljano radi na produbljivanju haosa i eskalaciji na međunarodnom planu, navodi se u Putinovom video-obraćanju ministrima odbrane država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i Zajednice nezavisnih država (ZND) koji su se okupili u Moskvi.

On je istakao da se u svijetu danas pojavljuju nove prijetnje i dešavaju se promjene u razvoju multipolarnog svijeta.

- Pojavljuju se novi veliki izazovi, dešavaju se snažne geopolitičke promjene. Pred našim očima stvaraju se konture novog multipolarnog svjetskog poretka: u Aziji, Africi, Latinskoj Americi formiraju se novi centri razvoja koji sve aktivnije brane svoje nacionalne interese, svoj suverenitet, pravo na sopstveni put razvoja. Nemoguće se suprotstaviti se tim objektivnim istorijskim procesima - poručio je Putin.

Zapad pretvorio Ukrajinu u koloniju

Prema njegovim riječima, Zapad je pretvorio Ukrajinu u koloniju i koristi ukrajinski narod kao topovsko meso kako bi se obrušio na Rusiju.

- Tokom čitavog niza godina Zapad je bezobzirno eksploatisao i crpio resurse Ukrajine, a takođe podsticao genocid - rekao je Putin.

Učesnicima sastanka je poručio da je potrebno sarađivati u cilju postizanja održivog sistema bezbjednosti.

Takođe, od ključnog značaja je stalna razmjena informacija u oblasti odbrambene politike u ovim organizacijama.

Ukrajinske formacije izvršile su još jedan pokušaj ofanzive kod Donjecka. Velika kolona vozila od 15 borbenih vozila pješadije, oklopnih vozila MT-LB i Mastif krenula je od Pervomajskog ka Vodjanju i krenula u pravcu Pesoka.

Pravovremeno otkrivanje omogućilo je brzo preduzimanje mera za zaustavljanje proboja ukrajinskih jedinica. Pješadija i oklopna vozila našla su se pod jakom vatrom artiljeraca 238. brigade Oružanih snaga RF, tankera.

U udaru vatre, neprijatelj je pretrpio velike gubitke, neopozivo je izgubio nekoliko vozila. Pješadija Oružanih snaga Ukrajine bila je prinuđena da se povuče i izađe na startne linije.

Od gubitka Pesoka, više puta su tamo slali oklopne grupe kako bi povratili naselje. Svaki takav napad završavao se za neprijatelja smrću ljudstva i gubitkom opreme. Međutim, Oružane snage Ukrajine šalju sve više snaga u ove samoubilačke ofanzive.

Avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u kontinuitetu obavlja zadatke uništavanja vazdušnih i kopnenih ciljeva, kao i patroliranja i pokrivanja bombardera i jurišnih aviona tokom udara na Oružane snage Ukrajine.

Borbeni lovac Su-35S trenutno je najnapredniji proizvodni avion ruskog ratnog vazduhoplovstva. Rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja su suspendovane ispod krila aviona da uništavaju objekte na različitim dometima.

Od prvih dana ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga aktivno se koriste sistemi vođenog naoružanja. Intenzitet njihove borbene upotrebe u Oružanim snagama RF je najveći u poslednjih nekoliko decenija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    6h 34m
    0
  • Slani mafini
    15h 55m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    17h 50m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    15h 44m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 13m
    3