Источни фронт, 297. дан: ЛНР: Украјинске снаге трпе велике губитке

17.12.2022. 14:50
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 297. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Наставља се офанзива руске војске у Доњецкој Народној Републици, док руске ракетне снаге поново изводе ударе на украјинске енергетске капацитете. Узбуна за ваздушну опасност проглашена је на цијелој територији Украјине, саопштавају украјинске власти.

Прво су се сирене огласиле у источним регионима Украјине, а неколико минута касније и у остатку земље.

Подсјетимо, током јучерашњег дана у више украјинских области су власти саопштавале да су мете напада руских снага били енергетски објекти.

Наиме, Дњепропетровска област је потпуно била без струје, а капацитета је било само за критичну инфраструктуру, док су локалне власти Одесе и Кривог Рога саопштиле да су приликом бомбардовања уништени објекти енергетске инфраструктуре.

ЛНР: Украјинске снаге трпе велике губитке

Јединице народне милиције Луганске Народне Републике ликвидирале су преко 90 припадника украјинске војске протеклог дана, саопштиле су локалне власти.

Поред тога, током борбених операција уништена су и три украјинска тенка, пет оклопних возила, двије артиљеријске батерије, као и 16 јединица украјинске моторизоване технике.

Путин у главном штабу за специјалну војну операцију

Руски предсједник Владимир Путин обишао је штаб руске војске задужен за спровођење специјалне војне операције у Украјини, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Како је рекао, он је тамо боравио цио петак и упознао се са радом штаба, саслушао извјештај о току специјалне операције и одржао састанке са главнокомандујућим.

Путин је такође изразио спремност да саслуша све приједлоге по питању будућих корака специјалне војне операције.

Настављено гранатирање Донбаса

Украјинске снаге гранатирале су град Счастје недалеко од Луганска користећи ракете из америчког вишецевног система „хајмарс“, саопштиле су власти ЛНР.

Напад је изведен у четири сата ујутру по локалном времену. Гранатиран је током ноћи и Доњецк, а најмање троје људи је рањено и један човјек је погинуо.

У нападима је коришћена муниција НАТО калибра 155 милиметара.

Захарова о деветом пакету антируских санкција: ЕУ никако да изађе из зачараног круга

Нови пакет санкција Русији имаће исти ефекат као и сви претходни – погоршање социјално-економских проблема у самој Европској унији, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Према њеним ријечима, одлука о новим санкцијама не доноси ништа принципијелно ново у односима са ЕУ.

- Европски руководиоци неспособни су да се извуку из зачараног круга ограничења и признају штетност свих антируских санкција и политике притиска на Русију - оцијенила је Захарова.

Она је оцијенила да су се због непромишљених корака Брисела, грађани ЕУ већ суочили са енергетским дефицитом и невиђеном „санкционом инфлацијом“, као и да се над европском економијом надвила реална пријетња деиндустријализацији.

Такође, због антируске политике ЕУ, сматра она, нанијета је и наноси се значајна штета земљама у развоу Африци, Азији, Латинској Америци, које не могу да конкуришу западним државама у борби за ресурсе.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи 16. на 17. 12. 2022.

Руске трупе су погодиле положаје Оружаних снага Украјине у селу Гај Черниговске области, као и у Середини-Буди и Кондратовки у Сумској области.

У области Харкова, Оружане снаге РФ напале су непријатељске положаје у Красноју, Старици, Стрелечији и Амбарни. У правцу Бахмут (Артјомовски) руске ракетне снаге и артиљерија напали су мјеста концентрације Оружаних снага Украјине у Соледару, Бахмуту и ​​Опитном.

У Луганској Народној Републици, непријатељ је испалио ракете из "MLRS HIMARS" на стамбене објекте у граду Шчастја.

На Доњецком правцу, Оружане снаге РФ су радиле на положајима Оружаних снага Украјине у Мариинки и Первомајском. Заузврат, украјинске формације из топовске и ракетне артиљерије гађале су стамбене зграде и цивилне објекте у Доњецку и Зајцеву, најмање три особе су повријеђене.

У области Запорожја руске трупе су напале положаје Оружаних снага Украјине у Дорожњанки, Гуљајпољу и Олховском.

У Дњепропетровској области, Оружане снаге Русије погодиле су ватрене тачке украјинских формација у Приднепровском и Иљинки, оштећени су и далеководи.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    7h 31m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    12h 46m
    0
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    10h 32m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    4h 14m
    2
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    2h 14m
    0