Istočni front, 297. dan: LNR: Ukrajinske snage trpe velike gubitke

17.12.2022. 14:50
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 297. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Nastavlja se ofanziva ruske vojske u Donjeckoj Narodnoj Republici, dok ruske raketne snage ponovo izvode udare na ukrajinske energetske kapacitete. Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je na cijeloj teritoriji Ukrajine, saopštavaju ukrajinske vlasti.

Prvo su se sirene oglasile u istočnim regionima Ukrajine, a nekoliko minuta kasnije i u ostatku zemlje.

Podsjetimo, tokom jučerašnjeg dana u više ukrajinskih oblasti su vlasti saopštavale da su mete napada ruskih snaga bili energetski objekti.

Naime, Dnjepropetrovska oblast je potpuno bila bez struje, a kapaciteta je bilo samo za kritičnu infrastrukturu, dok su lokalne vlasti Odese i Krivog Roga saopštile da su prilikom bombardovanja uništeni objekti energetske infrastrukture.

LNR: Ukrajinske snage trpe velike gubitke

Jedinice narodne milicije Luganske Narodne Republike likvidirale su preko 90 pripadnika ukrajinske vojske proteklog dana, saopštile su lokalne vlasti.

Pored toga, tokom borbenih operacija uništena su i tri ukrajinska tenka, pet oklopnih vozila, dvije artiljerijske baterije, kao i 16 jedinica ukrajinske motorizovane tehnike.

Putin u glavnom štabu za specijalnu vojnu operaciju

Ruski predsjednik Vladimir Putin obišao je štab ruske vojske zadužen za sprovođenje specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je rekao, on je tamo boravio cio petak i upoznao se sa radom štaba, saslušao izvještaj o toku specijalne operacije i održao sastanke sa glavnokomandujućim.

Putin je takođe izrazio spremnost da sasluša sve prijedloge po pitanju budućih koraka specijalne vojne operacije.

Nastavljeno granatiranje Donbasa

Ukrajinske snage granatirale su grad Sčastje nedaleko od Luganska koristeći rakete iz američkog višecevnog sistema „hajmars“, saopštile su vlasti LNR.

Napad je izveden u četiri sata ujutru po lokalnom vremenu. Granatiran je tokom noći i Donjeck, a najmanje troje ljudi je ranjeno i jedan čovjek je poginuo.

U napadima je korišćena municija NATO kalibra 155 milimetara.

Zaharova o devetom paketu antiruskih sankcija: EU nikako da izađe iz začaranog kruga

Novi paket sankcija Rusiji imaće isti efekat kao i svi prethodni – pogoršanje socijalno-ekonomskih problema u samoj Evropskoj uniji, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prema njenim riječima, odluka o novim sankcijama ne donosi ništa principijelno novo u odnosima sa EU.

- Evropski rukovodioci nesposobni su da se izvuku iz začaranog kruga ograničenja i priznaju štetnost svih antiruskih sankcija i politike pritiska na Rusiju - ocijenila je Zaharova.

Ona je ocijenila da su se zbog nepromišljenih koraka Brisela, građani EU već suočili sa energetskim deficitom i neviđenom „sankcionom inflacijom“, kao i da se nad evropskom ekonomijom nadvila realna prijetnja deindustrijalizaciji.

Takođe, zbog antiruske politike EU, smatra ona, nanijeta je i nanosi se značajna šteta zemljama u razvou Africi, Aziji, Latinskoj Americi, koje ne mogu da konkurišu zapadnim državama u borbi za resurse.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći 16. na 17. 12. 2022.

Ruske trupe su pogodile položaje Oružanih snaga Ukrajine u selu Gaj Černigovske oblasti, kao i u Seredini-Budi i Kondratovki u Sumskoj oblasti.

U oblasti Harkova, Oružane snage RF napale su neprijateljske položaje u Krasnoju, Starici, Strelečiji i Ambarni. U pravcu Bahmut (Artjomovski) ruske raketne snage i artiljerija napali su mjesta koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u Soledaru, Bahmutu i ​​Opitnom.

U Luganskoj Narodnoj Republici, neprijatelj je ispalio rakete iz "MLRS HIMARS" na stambene objekte u gradu Ščastja.

Na Donjeckom pravcu, Oružane snage RF su radile na položajima Oružanih snaga Ukrajine u Mariinki i Pervomajskom. Zauzvrat, ukrajinske formacije iz topovske i raketne artiljerije gađale su stambene zgrade i civilne objekte u Donjecku i Zajcevu, najmanje tri osobe su povrijeđene.

U oblasti Zaporožja ruske trupe su napale položaje Oružanih snaga Ukrajine u Dorožnjanki, Guljajpolju i Olhovskom.

U Dnjepropetrovskoj oblasti, Oružane snage Rusije pogodile su vatrene tačke ukrajinskih formacija u Pridneprovskom i Iljinki, oštećeni su i dalekovodi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    9h 37m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    14h 52m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    4h 20m
    0
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    6h 20m
    2
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    12h 38m
    0