Источни фронт, 299. дан: Руске снаге очистиле центар Марјинке од украјинских трупа

19.12.2022. 15:28
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 299. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Током ноћи у Кијеву, Виницкој, Полтавској, Харковској, Черкаској, Дњепропетровској, Кировоградској и Николајевској области и у дијелу Запорошке области и ДНР под контролом Кијева објављена је узбуна за ваздушну опасност. Експлозије су се чуле у Дњепру и Кијеву, пренијели су украјински медији.

Током протеклог дана украјинске снаге испалиле су 200 граната и ракета из вишецевног бацача ракета „Град“, топовске артиљерије калибра 155, 152 и 122 мм, као и минобацача калибра 120 мм, саопштила је Народна милиција ДНР.

Гађани су окрузи седам насеља ДНР. У гранатирању је погинуо један цивил, а четворо је рањено. Оштећено је 27 зграда и десет цивилних објеката.

Заједничким дејствима снага ДНР и Оружаних снага Русије уништено је један украјински тенк, две самоходне хаубице („AHS Krab“ и „2С3 Акација“) и пет оклопних возила. Убијено је и рањено више од 20 украјинских војника, преноси Спутњик.

Протеклог дана су током активних офанзивних дејстава Народне милиције ЛНР украјинске снаге претрпеле велике губитке у људству и војној техници, саопштио је портпарол Народне милиције мајор Иван Филипоненко.

Он је додао да је у борбама убијено до 75 украјинских војника, а уништен један тенк, пет оклопних транспортера, двије јединице артиљеријског оруђа и 17 специјалних возила.

Дио положаја Оружаних снага Украјине, са којег су у недјељу извршени напади на Доњецк, уништиле су током ноћи руске снаге, саопштио је в.д. шефа Доњецке Народне Републике Денис Пушилин за телевизију „Русија 24“.

Према његовим ријечима, изведени су напади на украјинске снаге у Авдејевци, Красногоровки, као и у западном дијелу Марјинке, која се за сада не налази под контролом Русије.

Пушилин је истакао да је центар Марјинке већ очишћен од украјинских трупа.

- Солитери који су служили као утврђење непријатеља практично су под контролом - објаснио је он.

Пушилин је додао да је остао мали дио Марјинке где је непријатељ успио да се задржи. Након ње, планирано је да се ослободилачка операција изведе у правцу Красногоровке.

- Што се тиче авдејевског правца, овдје су снаге концентрисане на ослобађање Первомајског, што такође отвара одређене могућности за даље ослобађање - закључио је шеф ДНР.

У Кијеву се у понедјељак уводе ванредна искључења струје, саопштила је украјинска енергетска компанија.

Осим тога, ванредна и хаваријска искључења струје настављају се у понедјељак у Одеској области, јављају локалне власти.

Хроника удара и међусобног гранатирања у посљедња 24 часа: 

Оружане снаге Руске Федерације су уз помоћ беспилотне летјелице „Геран-2“ напале критичну инфраструктуру непријатеља у Шевченковском и Соломенском округу Кијева. Десна обала украјинске престонице је без струје.

Украјинске снаге гранатирале су ноћу село Краснаја Јаруга у Белгородској области: оштећени су стамбени објекти, две особе су повређене.

Руске трупе су погодиле положаје Оружаних снага Украјине у селу Гремјач, Черниговска област, као и у Белокопитову у Сумској области.

У области Харкова, Оружане снаге Русије напале су непријатељске циљеве у Красноју, Старици, Стрелечији и Волчанску.

На правцу Старобелск руске трупе су радиле на концентрацијама људства и опреме Оружаних снага Украјине у Двуречној, Берестову, Крахмални, Макејевки.

У правцу Бахмут (Артјомовск), руске ракетне снаге и артиљерија погодиле су мјеста концентрисања украјинских формација у Соледару, Бахмуту, Клешчејевки и Северску.

У Луганској Народној Републици, непријатељ је испалио ракете из ХИМАРС МЛРС на стамбене објекте у Новоселовки.

У правцу Доњецка, Оружане снаге Русије напале су положаје Оружаних снага Украјине у Авдејевки, Краснохоривки и западној периферији Марије.

Заузврат, украјинске формације су из цијевне артиљерије гађале цивилне објекте у Доњецку и Горловки.

У јужнодоњецком правцу руске трупе су радиле на циљевима у Новомихајловки.

У региону Запорожја, Оружане снаге Русије напале су непријатељске положаје у Малој Токмачки, Чаривнеу и Темировки.

У Дњепропетровској области руска артиљерија радила је на ватреним тачкама Оружаних снага Украјине у Червоногрихоривки и Марганцу, оштећени су и далеководи.

У области Херсона, Оружане снаге Русије су погодиле мјеста непријатељске концентрације у Херсону, Садовом, Камишанију и Кизомису.

Ноћу у рејону Николајева одјекнуло је неколико експлозија. Украјинска страна је најавила пораз свих ваздушних циљева путем ПВО.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    3h 56m
    0
  • Слани мафини
    13h 17m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 12m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 6m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 35m
    0