Istočni front, 299. dan: Ruske snage očistile centar Marjinke od ukrajinskih trupa

19.12.2022. 15:28
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 299. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Tokom noći u Kijevu, Vinickoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti i u dijelu Zaporoške oblasti i DNR pod kontrolom Kijeva objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost. Eksplozije su se čule u Dnjepru i Kijevu, prenijeli su ukrajinski mediji.

Tokom proteklog dana ukrajinske snage ispalile su 200 granata i raketa iz višecevnog bacača raketa „Grad“, topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Gađani su okruzi sedam naselja DNR. U granatiranju je poginuo jedan civil, a četvoro je ranjeno. Oštećeno je 27 zgrada i deset civilnih objekata.

Zajedničkim dejstvima snaga DNR i Oružanih snaga Rusije uništeno je jedan ukrajinski tenk, dve samohodne haubice („AHS Krab“ i „2S3 Akacija“) i pet oklopnih vozila. Ubijeno je i ranjeno više od 20 ukrajinskih vojnika, prenosi Sputnjik.

Proteklog dana su tokom aktivnih ofanzivnih dejstava Narodne milicije LNR ukrajinske snage pretrpele velike gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici, saopštio je portparol Narodne milicije major Ivan Filiponenko.

On je dodao da je u borbama ubijeno do 75 ukrajinskih vojnika, a uništen jedan tenk, pet oklopnih transportera, dvije jedinice artiljerijskog oruđa i 17 specijalnih vozila.

Dio položaja Oružanih snaga Ukrajine, sa kojeg su u nedjelju izvršeni napadi na Donjeck, uništile su tokom noći ruske snage, saopštio je v.d. šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin za televiziju „Rusija 24“.

Prema njegovim riječima, izvedeni su napadi na ukrajinske snage u Avdejevci, Krasnogorovki, kao i u zapadnom dijelu Marjinke, koja se za sada ne nalazi pod kontrolom Rusije.

Pušilin je istakao da je centar Marjinke već očišćen od ukrajinskih trupa.

- Soliteri koji su služili kao utvrđenje neprijatelja praktično su pod kontrolom - objasnio je on.

Pušilin je dodao da je ostao mali dio Marjinke gde je neprijatelj uspio da se zadrži. Nakon nje, planirano je da se oslobodilačka operacija izvede u pravcu Krasnogorovke.

- Što se tiče avdejevskog pravca, ovdje su snage koncentrisane na oslobađanje Pervomajskog, što takođe otvara određene mogućnosti za dalje oslobađanje - zaključio je šef DNR.

U Kijevu se u ponedjeljak uvode vanredna isključenja struje, saopštila je ukrajinska energetska kompanija.

Osim toga, vanredna i havarijska isključenja struje nastavljaju se u ponedjeljak u Odeskoj oblasti, javljaju lokalne vlasti.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u posljednja 24 časa: 

Oružane snage Ruske Federacije su uz pomoć bespilotne letjelice „Geran-2“ napale kritičnu infrastrukturu neprijatelja u Ševčenkovskom i Solomenskom okrugu Kijeva. Desna obala ukrajinske prestonice je bez struje.

Ukrajinske snage granatirale su noću selo Krasnaja Jaruga u Belgorodskoj oblasti: oštećeni su stambeni objekti, dve osobe su povređene.

Ruske trupe su pogodile položaje Oružanih snaga Ukrajine u selu Gremjač, Černigovska oblast, kao i u Belokopitovu u Sumskoj oblasti.

U oblasti Harkova, Oružane snage Rusije napale su neprijateljske ciljeve u Krasnoju, Starici, Strelečiji i Volčansku.

Na pravcu Starobelsk ruske trupe su radile na koncentracijama ljudstva i opreme Oružanih snaga Ukrajine u Dvurečnoj, Berestovu, Krahmalni, Makejevki.

U pravcu Bahmut (Artjomovsk), ruske raketne snage i artiljerija pogodile su mjesta koncentrisanja ukrajinskih formacija u Soledaru, Bahmutu, Kleščejevki i Seversku.

U Luganskoj Narodnoj Republici, neprijatelj je ispalio rakete iz HIMARS MLRS na stambene objekte u Novoselovki.

U pravcu Donjecka, Oružane snage Rusije napale su položaje Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki, Krasnohorivki i zapadnoj periferiji Marije.

Zauzvrat, ukrajinske formacije su iz cijevne artiljerije gađale civilne objekte u Donjecku i Gorlovki.

U južnodonjeckom pravcu ruske trupe su radile na ciljevima u Novomihajlovki.

U regionu Zaporožja, Oružane snage Rusije napale su neprijateljske položaje u Maloj Tokmački, Čarivneu i Temirovki.

U Dnjepropetrovskoj oblasti ruska artiljerija radila je na vatrenim tačkama Oružanih snaga Ukrajine u Červonogrihorivki i Margancu, oštećeni su i dalekovodi.

U oblasti Hersona, Oružane snage Rusije su pogodile mjesta neprijateljske koncentracije u Hersonu, Sadovom, Kamišaniju i Kizomisu.

Noću u rejonu Nikolajeva odjeknulo je nekoliko eksplozija. Ukrajinska strana je najavila poraz svih vazdušnih ciljeva putem PVO.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    6h 10m
    0
  • Slani mafini
    15h 31m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    17h 26m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    15h 20m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    9h 49m
    3