Источни фронт, 300. дан: Захарова: Непријатељске намјере Грчке да снабдијева Украјину системима С-300

20.12.2022. 20:00
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 300. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

На линији Орљанка-Јагодна, јединице 92. механизоване бригаде, 134. батаљон 114. и 202. батаљона 103. одбрамбене бригаде имају опремљене осматрачнице. Беспилотне летјелице мале величине редовно дјелују са положаја.

У Купјанско-Сватовском сектору руске трупе спроводе позициону офанзиву на положаје Оружаних снага Украјине у области Двуречни и Петропавловка. Током борби, 14. украјинска бригада је претрпјела губитке.

Русија: Експлозија на гасоводу којим се гас преко Украјине транспортује у Европу, има погинулих

Због цурења гаса на подземном гасоводу у Чувашији дошло је до експлозије и пожара, саопштила је прес служба Министарства за ванредне ситуације.

Како се наводи, три особе су погинуле а једна је повријеђена у експлозији.

- Према прелиминарним подацима пожар је посљедица цурења гаса на подземном гасоводу - преноси Спутњик.

Украјинска црква упозорила Зеленског: Не крећи у рат против Бога

Власти Украјине користе тоталитарне методе против Украјинске православне цркве, такав рат против Бога може довести до „самоуништења“ украјинске државе, наводи се у обраћању Синода Украјинске православне цркве упућеном Владимиру Зеленском.

- У нашој држави нема мјеста оним средствима и технологијама које вријеђају и презиру Цркву и цинично вријеђају верска осећања милиона вјерника. То су методе које су користиле безбожне власти у време совјетског тоталитаризма. У то вријеме стотине хиљаде свештенства, монаха и вјерника било је лишено људских права, прогнани су и убијени монаха и мирјана које сада поштујемо као мученике и хероје - наводи се уобраћању, објављеном на сајту УПЦ.

Синод је напоменуо да Украјина покушава да превазиђе тоталитарну прошлост, „али истинска декомунизација мора да се деси у људској свијести“.

-Превазилажење остатака комунистичког система је немогуће ако дозволимо да се његове методе користе, посебно у правном, јавном и информативном простору. Ни у ком случају не треба ратовати против Бога, јер је то пут у самоуништење - закључили су у УПЦ.

Захарова: Непријатељске намјере Грчке да снабдијева Украјину системима С-300

Москва сматра да су намјере Грчке да почне да снабдијева Украјину противваздушним ракетним системима С-300 и другим руским или совјетским системима ПВО непријатељске према Русији и да представљају провокацију, изјавила је портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова.

- Власти Грчке најавиле су недавно да су спремне да Украјини испоруче ПВО системе С-300 ПМУ1, под условом да добију додатни број америчких ПВО ракетних система „патриот“ који ће их замијенити - подсјетила је Захарова.

Према њеним ријечима, грчке власти нису свјесне да слањем оружја у ратну зону постају директни саучесници „украјинских неонациста који воде злочиначки рат“ против цивилног становништва Донбаса, региона Запорожја и Херсона, укључујући многе етничке Грке који тамо живе.

- Такође смо свједоци потпуне равнодушности грчке стране према нормама међународне трговине оружјем, којима је забрањен извоз оружја у регионе у којима може доци до кршења међународног хуманитарног права и до ескалације сукоба, указала је Захарова.

Системи противваздушне одбране С-300 и даље су оперативни у око 20 земаља широм свијета, укључујући земље Заједнице независних држава (ЗНД) и европске земље као што су Словачка, Украјина, Кипар, Грчка, Казахстан, Бугарска, Белорусија, Јерменија, Абхазија и Азербејџан, подсјетио је ТАСС.

Путин: Ситуација у ЛНР и даље веома тешка

Руски предсједник Владимир Путин имао је одвојени састанак са вршиоцем дужности лидера Луганске Народне Републике Леонидом Пасечником.

-Није тајна да је ситуација у Луганској Народној Републици и даље веома тешка. Сада је најважније да се осигура безбједност људи - навео је шеф руске државе.

Пасечник је раније из руку председника добио Орден „За заслуге пред отаџбином“ првог степена. Говорећи у Кремљу, он је захвалио Путину и цијелом руском народу што су помогли републици, без које би било „немогуће опстати“.

Рад минобацача Оружаних снага Русије

Минобацач 120 мм из формација Западног војног округа погађа циљеве у Донбасу. Водови су састављени од добровољаца и војних лица позваних из резервног састава у оквиру дјелимичне мобилизације.

Вучени топови су способни да погоде непријатељску људску снагу, командне и осматрачнице и војну опрему. Артиљерци гађају идентификоване објекте на удаљености до 7 км.

Руско војно особље такође користи тактику „лутајућег минобацача“, када се мобилна посада окрене, испали неколико хитаца и одмах напусти позицију.

Борбена обука посада тенкова Т-90М „Пробој“

Танкери формације Централног војног округа добили су најновији Т-90М „Пробој“. На полигонима усавршавају вјештине ватрене обуке и управљања борбеним возилом.

Тенкови су опремљени модулима динамичке заштите Реликт, новим дигиталним системом за управљање ватром са аутоматским праћењем циља, као и побољшаним топовима 2А46М-5 калибра 125 мм.

У овом тренутку, Т-90М је најсавременији и технички опремљени серијски тенк у руским оружаним снагама. За шест мјесеци борбене употребе показао је своју ефикасност, а посаде су изузетно позитивне о аутомобилу.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 21m
    0
  • Слани мафини
    13h 42m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 37m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 31m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    8h 0m
    3