Istočni front, 300. dan: Zaharova: Neprijateljske namjere Grčke da snabdijeva Ukrajinu sistemima S-300

20.12.2022. 20:00
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 300. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Na liniji Orljanka-Jagodna, jedinice 92. mehanizovane brigade, 134. bataljon 114. i 202. bataljona 103. odbrambene brigade imaju opremljene osmatračnice. Bespilotne letjelice male veličine redovno djeluju sa položaja.

U Kupjansko-Svatovskom sektoru ruske trupe sprovode pozicionu ofanzivu na položaje Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Dvurečni i Petropavlovka. Tokom borbi, 14. ukrajinska brigada je pretrpjela gubitke.

Rusija: Eksplozija na gasovodu kojim se gas preko Ukrajine transportuje u Evropu, ima poginulih

Zbog curenja gasa na podzemnom gasovodu u Čuvašiji došlo je do eksplozije i požara, saopštila je pres služba Ministarstva za vanredne situacije.

Kako se navodi, tri osobe su poginule a jedna je povrijeđena u eksploziji.

- Prema preliminarnim podacima požar je posljedica curenja gasa na podzemnom gasovodu - prenosi Sputnjik.

Ukrajinska crkva upozorila Zelenskog: Ne kreći u rat protiv Boga

Vlasti Ukrajine koriste totalitarne metode protiv Ukrajinske pravoslavne crkve, takav rat protiv Boga može dovesti do „samouništenja“ ukrajinske države, navodi se u obraćanju Sinoda Ukrajinske pravoslavne crkve upućenom Vladimiru Zelenskom.

- U našoj državi nema mjesta onim sredstvima i tehnologijama koje vrijeđaju i preziru Crkvu i cinično vrijeđaju verska osećanja miliona vjernika. To su metode koje su koristile bezbožne vlasti u vreme sovjetskog totalitarizma. U to vrijeme stotine hiljade sveštenstva, monaha i vjernika bilo je lišeno ljudskih prava, prognani su i ubijeni monaha i mirjana koje sada poštujemo kao mučenike i heroje - navodi se uobraćanju, objavljenom na sajtu UPC.

Sinod je napomenuo da Ukrajina pokušava da prevaziđe totalitarnu prošlost, „ali istinska dekomunizacija mora da se desi u ljudskoj svijesti“.

-Prevazilaženje ostataka komunističkog sistema je nemoguće ako dozvolimo da se njegove metode koriste, posebno u pravnom, javnom i informativnom prostoru. Ni u kom slučaju ne treba ratovati protiv Boga, jer je to put u samouništenje - zaključili su u UPC.

Zaharova: Neprijateljske namjere Grčke da snabdijeva Ukrajinu sistemima S-300

Moskva smatra da su namjere Grčke da počne da snabdijeva Ukrajinu protivvazdušnim raketnim sistemima S-300 i drugim ruskim ili sovjetskim sistemima PVO neprijateljske prema Rusiji i da predstavljaju provokaciju, izjavila je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Vlasti Grčke najavile su nedavno da su spremne da Ukrajini isporuče PVO sisteme S-300 PMU1, pod uslovom da dobiju dodatni broj američkih PVO raketnih sistema „patriot“ koji će ih zamijeniti - podsjetila je Zaharova.

Prema njenim riječima, grčke vlasti nisu svjesne da slanjem oružja u ratnu zonu postaju direktni saučesnici „ukrajinskih neonacista koji vode zločinački rat“ protiv civilnog stanovništva Donbasa, regiona Zaporožja i Hersona, uključujući mnoge etničke Grke koji tamo žive.

- Takođe smo svjedoci potpune ravnodušnosti grčke strane prema normama međunarodne trgovine oružjem, kojima je zabranjen izvoz oružja u regione u kojima može doci do kršenja međunarodnog humanitarnog prava i do eskalacije sukoba, ukazala je Zaharova.

Sistemi protivvazdušne odbrane S-300 i dalje su operativni u oko 20 zemalja širom svijeta, uključujući zemlje Zajednice nezavisnih država (ZND) i evropske zemlje kao što su Slovačka, Ukrajina, Kipar, Grčka, Kazahstan, Bugarska, Belorusija, Jermenija, Abhazija i Azerbejdžan, podsjetio je TASS.

Putin: Situacija u LNR i dalje veoma teška

Ruski predsjednik Vladimir Putin imao je odvojeni sastanak sa vršiocem dužnosti lidera Luganske Narodne Republike Leonidom Pasečnikom.

-Nije tajna da je situacija u Luganskoj Narodnoj Republici i dalje veoma teška. Sada je najvažnije da se osigura bezbjednost ljudi - naveo je šef ruske države.

Pasečnik je ranije iz ruku predsednika dobio Orden „Za zasluge pred otadžbinom“ prvog stepena. Govoreći u Kremlju, on je zahvalio Putinu i cijelom ruskom narodu što su pomogli republici, bez koje bi bilo „nemoguće opstati“.

Rad minobacača Oružanih snaga Rusije

Minobacač 120 mm iz formacija Zapadnog vojnog okruga pogađa ciljeve u Donbasu. Vodovi su sastavljeni od dobrovoljaca i vojnih lica pozvanih iz rezervnog sastava u okviru djelimične mobilizacije.

Vučeni topovi su sposobni da pogode neprijateljsku ljudsku snagu, komandne i osmatračnice i vojnu opremu. Artiljerci gađaju identifikovane objekte na udaljenosti do 7 km.

Rusko vojno osoblje takođe koristi taktiku „lutajućeg minobacača“, kada se mobilna posada okrene, ispali nekoliko hitaca i odmah napusti poziciju.

Borbena obuka posada tenkova T-90M „Proboj“

Tankeri formacije Centralnog vojnog okruga dobili su najnoviji T-90M „Proboj“. Na poligonima usavršavaju vještine vatrene obuke i upravljanja borbenim vozilom.

Tenkovi su opremljeni modulima dinamičke zaštite Relikt, novim digitalnim sistemom za upravljanje vatrom sa automatskim praćenjem cilja, kao i poboljšanim topovima 2A46M-5 kalibra 125 mm.

U ovom trenutku, T-90M je najsavremeniji i tehnički opremljeni serijski tenk u ruskim oružanim snagama. Za šest mjeseci borbene upotrebe pokazao je svoju efikasnost, a posade su izuzetno pozitivne o automobilu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 19m
    0
  • Slani mafini
    16h 40m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 35m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 29m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 58m
    3