Источни фронт, 301. дан: Путин: "Сармати" и нови "циркони" ступају на борбено дежурство

21.12.2022. 15:38
0
ИЗВОР: in4s.net/srna.rs/телеграм

У току је 301. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Хроника специјалне војне операције.

Украјинске формације извршиле су више напада на насеља Брјанске области. У Суземки су оштећене жељезничке шине и далеководи. У Трубчевску је украјинска беспилотна летјелица напала зграду локалне дистрибутивне зоне.

У Белгородској области, Оружане снаге Украјине поново су напале Шебекино. Усљед штрајкова оштећена је градска трафостаница. Хитне службе раде на лицу мјеста, обновљено је снабдијевање града струјом.

У сектору Купјански руске трупе нападају положаје Оружаних снага Украјине у области Петропавловке и Двуречног. 

Под Соледаром, руске трупе настављају офанзиву, проширујући зону контроле око Јаковлевке.

Сви покушаји Оружаних снага Украјине да изврше противнапад су осујећени.

На истоку Бакхмута, борци Вагнеровог ПМЦ-а крећу дубоко у урбана подручја, заузимајући четвртину за четвртином. Истовремено, јуришни одреди пробијају одбрану Оружаних снага Украјине. На јужном крилу, напредне групе руских снага истјерале су украјинске јединице са источне периферије Клешчејевке.

У Опитном се настављају тешке борбе, за јачање одбране на лице мјеста су пребачене јединице националистичког батаљона „Ајдар“.

Украјинске формације поново наносе масовне ракетне и артиљеријске ударе по стамбеним подручјима Доњецка.

Под ватром Кујбишевски, Кијевски, Петровски округ. Директним ударом уништена је 10. зграда Калињинске болнице.

Путин: Војни потенцијал алијансе се активно користи против Русије

Војни потенцијал готово свих чланица НАТО-а активно се користи против Русије, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

Он је на састанку са високорангираним званичницима руског Министарства одбране рекао да Москва мора да унаприједи познавање и разумијевање система оружја Алијансе, као и искуства и тактике НАТО-а, како би ојачала борбени потенцијал руске војске.

- Добро је познато да се данас војни потенцијал и капацитети готово свих великих чланица НАТО-а активно користе против Русије - истакао је Путин.

Путин је навео да су, према свим подацима о снагама НАТО-а, позната сва средства која се активно користе против Русије током специјалне војне операције у Украјини.

- Све ове информације имате испред себе и оне се морају детаљно анализирати и употријебити у изградњи наших оружаних снага како би се појачали борбени капацитети наше војске, као и специјалних служби Русије - нагласио је Путин.

Предсједник је наредио Министарству одбране и Генералштабу Оружаних снага Русије да пажљиво анализирају огромно борбено искуство стечено током специјалне операције у Украјини, да то што прије систематизују и укључе у програме и планирање обуке војске и снабдијевања снага неопходном опремом.

Путин је скренуо пажњу и на "значајне ресурсе" које троше САД и њихови савезници у информационом и психолошком рату против Русије, објављивањем хиљада лажних вијести дневно у штампаним медијима и на телевизији, док у исто вријеме сакривају ратне злочине украјинске стране, пренио је "Спутњик".

Он је нагласио да ће Русија наставити да надограђује свој конвенционални војни потенцијал и да подржава и модернизује своју нуклеарну тријаду, што је главни гарант суверености државе и средство за одржавање стратешког паритета и укупног односа снага у свијету.

- Ниво модерних система наоружања у редовима стратешких нуклеарних снага ове године је достигао 91 одсто. Наставља се опремање Стратешких ракетних снага модерним ракетним системима који имају хиперсоничну бојеву главу `авангард` - навео је Путин.

Путин је изразио увјерење да ће нови интерконтинентални балистички пројектил "сармат" бити уведен у употребу у блиској будућности.

Захарова: Русија и Бјелорусија не крше Уговор о неширењу нуклеарног оружја

Као одговор на наставак заједничких нуклеарних мисија НАТО-а, Русија и Бјелорусија јачају своју безбједност, не кршећи споразум о неширењу нуклеарног оружја, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

- Мјере за обезбјеђење безбједности Уније најављене током састанка предсједника Русије и Бјелорусије су изнуђена реакција на сврсисходан развој дугорочне праксе такозваних заједничких нуклеарних мисија НАТО-а - цитира Комерсант Захарову.

Према њеним ријечима, Москва и Минск спроводе узвратне мјере у строгом складу са НПТ.

Она је напоменула да стране немају намјеру да физички опремају бјелоруске системе нуклеарним бојевим главама нити да такве бојеве главе размјештају на територији земље.

Раније је Бјелорусија на борбено дежурство ставила ПВО системе С-400 и ракетне системе Искандер, које је пренијела Русија.

Запорошка област: Украјинске снаге поново гађале Енергодар

Украјинске снаге отвориле су ватру из тешке артиљерије на околину Енергодара, саопштио је члан главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Он је рекао да се у граду чују звуци који личе на експлозије.

 „У граду… у којем се налази највећа нуклеарна електрана у Европи, чују се експлозије. Звуци налета (најмање три) ракете најгласније су чули грађана на подручју индустријске зоне и обалског дијела - написао је Рогов на свом Телеграму.

Према прелиминарним информацијама тешком артиљеријом НАТО калибра гранатирано је предграђе града, написао је Рогов.

Према његовим ријечима, украјинске формације нису гађале Запорошку нуклеарну електрану, а ситуација на станици је стабилна и под контролом.

Запорошка нуклеарна електрана налази се на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.

Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Предсједник Русије Владимир Путин наложио је 5. октобра да се Запорошка нуклеарка стави под контролу Русије.

Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.

Кључне поруке Шојгуа на колегијуму Министарства одбране Руске Федерације

Најважније из извештаја министра одбране Русије Шојгуа на колегијуму Министарства одбране Руске Федерације коме присуствује и Врховни командант Владимир Путин:

- Приоритетни задатак Русије у 2023. години је да настави специјалну војну операцију док се њени циљеви у потпуности не остваре;

- Због гомилања НАТО снага, Русија треба да формира војиште на сјеверозападу земље;

- Неопходно је створити двике стратешке територијалне области – Московски и Лењинградски војни округ;

- Неопходно је формирати нове дивизије у Херсонској и Запорошкој области и армијске корпусе у Доњецку и Луганску;

- Постепено повећавати старосну доб грађана за служење војног рока са 18 на 21 годину, а границу подићи до 30 година;

- Неопходно је повећати бројност мирнодопског састава руске војске на 1,5 милиона људи, укључујући и 670 хиљада војника по уговору.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 6m
    0
  • Слани мафини
    16h 27m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 22m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 16m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 45m
    3