Istočni front, 301. dan: Putin: "Sarmati" i novi "cirkoni" stupaju na borbeno dežurstvo

21.12.2022. 15:38
0
IZVOR: in4s.net/srna.rs/telegram

U toku je 301. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Hronika specijalne vojne operacije.

Ukrajinske formacije izvršile su više napada na naselja Brjanske oblasti. U Suzemki su oštećene željezničke šine i dalekovodi. U Trubčevsku je ukrajinska bespilotna letjelica napala zgradu lokalne distributivne zone.

U Belgorodskoj oblasti, Oružane snage Ukrajine ponovo su napale Šebekino. Usljed štrajkova oštećena je gradska trafostanica. Hitne službe rade na licu mjesta, obnovljeno je snabdijevanje grada strujom.

U sektoru Kupjanski ruske trupe napadaju položaje Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Petropavlovke i Dvurečnog. 

Pod Soledarom, ruske trupe nastavljaju ofanzivu, proširujući zonu kontrole oko Jakovlevke.

Svi pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da izvrše protivnapad su osujećeni.

Na istoku Bakhmuta, borci Vagnerovog PMC-a kreću duboko u urbana područja, zauzimajući četvrtinu za četvrtinom. Istovremeno, jurišni odredi probijaju odbranu Oružanih snaga Ukrajine. Na južnom krilu, napredne grupe ruskih snaga istjerale su ukrajinske jedinice sa istočne periferije Kleščejevke.

U Opitnom se nastavljaju teške borbe, za jačanje odbrane na lice mjesta su prebačene jedinice nacionalističkog bataljona „Ajdar“.

Ukrajinske formacije ponovo nanose masovne raketne i artiljerijske udare po stambenim područjima Donjecka.

Pod vatrom Kujbiševski, Kijevski, Petrovski okrug. Direktnim udarom uništena je 10. zgrada Kalinjinske bolnice.

Putin: Vojni potencijal alijanse se aktivno koristi protiv Rusije

Vojni potencijal gotovo svih članica NATO-a aktivno se koristi protiv Rusije, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je na sastanku sa visokorangiranim zvaničnicima ruskog Ministarstva odbrane rekao da Moskva mora da unaprijedi poznavanje i razumijevanje sistema oružja Alijanse, kao i iskustva i taktike NATO-a, kako bi ojačala borbeni potencijal ruske vojske.

- Dobro je poznato da se danas vojni potencijal i kapaciteti gotovo svih velikih članica NATO-a aktivno koriste protiv Rusije - istakao je Putin.

Putin je naveo da su, prema svim podacima o snagama NATO-a, poznata sva sredstva koja se aktivno koriste protiv Rusije tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

- Sve ove informacije imate ispred sebe i one se moraju detaljno analizirati i upotrijebiti u izgradnji naših oružanih snaga kako bi se pojačali borbeni kapaciteti naše vojske, kao i specijalnih službi Rusije - naglasio je Putin.

Predsjednik je naredio Ministarstvu odbrane i Generalštabu Oružanih snaga Rusije da pažljivo analiziraju ogromno borbeno iskustvo stečeno tokom specijalne operacije u Ukrajini, da to što prije sistematizuju i uključe u programe i planiranje obuke vojske i snabdijevanja snaga neophodnom opremom.

Putin je skrenuo pažnju i na "značajne resurse" koje troše SAD i njihovi saveznici u informacionom i psihološkom ratu protiv Rusije, objavljivanjem hiljada lažnih vijesti dnevno u štampanim medijima i na televiziji, dok u isto vrijeme sakrivaju ratne zločine ukrajinske strane, prenio je "Sputnjik".

On je naglasio da će Rusija nastaviti da nadograđuje svoj konvencionalni vojni potencijal i da podržava i modernizuje svoju nuklearnu trijadu, što je glavni garant suverenosti države i sredstvo za održavanje strateškog pariteta i ukupnog odnosa snaga u svijetu.

- Nivo modernih sistema naoružanja u redovima strateških nuklearnih snaga ove godine je dostigao 91 odsto. Nastavlja se opremanje Strateških raketnih snaga modernim raketnim sistemima koji imaju hipersoničnu bojevu glavu `avangard` - naveo je Putin.

Putin je izrazio uvjerenje da će novi interkontinentalni balistički projektil "sarmat" biti uveden u upotrebu u bliskoj budućnosti.

Zaharova: Rusija i Bjelorusija ne krše Ugovor o neširenju nuklearnog oružja

Kao odgovor na nastavak zajedničkih nuklearnih misija NATO-a, Rusija i Bjelorusija jačaju svoju bezbjednost, ne kršeći sporazum o neširenju nuklearnog oružja, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Mjere za obezbjeđenje bezbjednosti Unije najavljene tokom sastanka predsjednika Rusije i Bjelorusije su iznuđena reakcija na svrsishodan razvoj dugoročne prakse takozvanih zajedničkih nuklearnih misija NATO-a - citira Komersant Zaharovu.

Prema njenim riječima, Moskva i Minsk sprovode uzvratne mjere u strogom skladu sa NPT.

Ona je napomenula da strane nemaju namjeru da fizički opremaju bjeloruske sisteme nuklearnim bojevim glavama niti da takve bojeve glave razmještaju na teritoriji zemlje.

Ranije je Bjelorusija na borbeno dežurstvo stavila PVO sisteme S-400 i raketne sisteme Iskander, koje je prenijela Rusija.

Zaporoška oblast: Ukrajinske snage ponovo gađale Energodar

Ukrajinske snage otvorile su vatru iz teške artiljerije na okolinu Energodara, saopštio je član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

On je rekao da se u gradu čuju zvuci koji liče na eksplozije.

 „U gradu… u kojem se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi, čuju se eksplozije. Zvuci naleta (najmanje tri) rakete najglasnije su čuli građana na području industrijske zone i obalskog dijela - napisao je Rogov na svom Telegramu.

Prema preliminarnim informacijama teškom artiljerijom NATO kalibra granatirano je predgrađe grada, napisao je Rogov.

Prema njegovim riječima, ukrajinske formacije nisu gađale Zaporošku nuklearnu elektranu, a situacija na stanici je stabilna i pod kontrolom.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Predsjednik Rusije Vladimir Putin naložio je 5. oktobra da se Zaporoška nuklearka stavi pod kontrolu Rusije.

Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.

Ključne poruke Šojgua na kolegijumu Ministarstva odbrane Ruske Federacije

Najvažnije iz izveštaja ministra odbrane Rusije Šojgua na kolegijumu Ministarstva odbrane Ruske Federacije kome prisustvuje i Vrhovni komandant Vladimir Putin:

- Prioritetni zadatak Rusije u 2023. godini je da nastavi specijalnu vojnu operaciju dok se njeni ciljevi u potpunosti ne ostvare;

- Zbog gomilanja NATO snaga, Rusija treba da formira vojište na sjeverozapadu zemlje;

- Neophodno je stvoriti dvike strateške teritorijalne oblasti – Moskovski i Lenjingradski vojni okrug;

- Neophodno je formirati nove divizije u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti i armijske korpuse u Donjecku i Lugansku;

- Postepeno povećavati starosnu dob građana za služenje vojnog roka sa 18 na 21 godinu, a granicu podići do 30 godina;

- Neophodno je povećati brojnost mirnodopskog sastava ruske vojske na 1,5 miliona ljudi, uključujući i 670 hiljada vojnika po ugovoru.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    9h 12m
    0
  • Slani mafini
    18h 33m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    20h 28m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    18h 22m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    12h 51m
    3