Источни фронт, 303. дан: Кремљ: Ништа не знамо о мировном плану Зеленског

23.12.2022. 19:02
0
ИЗВОР: in4s.net / Телеграм

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 303. дан.

Украјинске снаге настављају да концентришу снаге у Артјомовску, а према обавјештајним подацима на крововима кућа постављају ПВО. Кијев пребацује инжењерске јединице ка Красном Лиману и наставља да гранатира градове у Донбасу. У неким дијеловима Украјине проглашена је ваздушна опасност.

Сниматељска екипа „РТ Арабик“ нашла се под ватром на периферији Доњецка

Сниматељска екипа „РТ Арабик“ нашла се под ватром на периферији Доњецка, новинари нису повријеђени, али је рањено неколико особа које су се налазиле у близини, саопштио је „РТ“ на свом Телеграм каналу.

У саопштењу се додаје да је екипа сада на безбједном.

Кијев пребацује западне плаћенике на део фронта на подручју Лисичанска, јер су војници Оружаних снага Украјине побјегли са тих положаја, саопштио је командант батаљона Другог војног корпуса Народне милиције ЛНР под надимком „Чечен“.

Према његовим ријечима, припадници украјинске војске не могу да издрже притисак, те да на то подручје долазе плаћеници из земаља чланица НАТО и украјински нацисти, нацистички батаљони.

Он је истакао да је ситуација у дијелу фронта код Лисичанска „константно напета“, али да то не спријечава офанзиву руске војске.

Узбуна за ваздушну опасност проглашена је у већини области у Украјини.

Поред Николајевске и дијела Херсонске области под контролом Кијева, узбуна за ваздушну опасност објављена је и у Кијевској, Черкаској, Полтавској, Николајевској, Харковској, Черниговској, Дњепропетровској, Одеској, као и у дијелу Запорошке области.

Гранатирање Запорошке нуклеарке је практично престало, ситуација је у потпуности под контролом, изјавио је вршилац дужности губернатора те области Евгеније Балицки.

Експлозија аутомобила у центру Мелитопоља представља терористички акт, изјавио је предсједник покрета „Заједно са Русијом“ и члан главног административног одбора Запорошке области Владимир Рогов.

- Дошло је до експлозије аутомобила. То је, несумњиво, терористички акт иза кога стоје војници кијевског режима - сматра Рогов.

 

У експлозији аутомобила на паркингу испред парка „Горки“ у центру Мелитопоља повријеђене су двије особе, а нема информација о погинулима.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Москва не зна ништа о новом „мировном плану“ украјинског предсједника Владимира Зеленског.

Песков је на брифингу за новинаре указао да све о чему је до сада Зеленски говорио било без узимања у обзир стварног стања ствари.

Подсјетимо, амерички лист „Волстрит џорнал“ објавио је, позивајући се на изворе у европским и украјинским дипломатским круговима, да сарадници Зеленског дорађују његов план за мирно рјешавање кризе у Украјини од десет тачака и да план треба да буде представљен у фебруару. Зеленски је у новембру рекао да Кијев има свој „план за постизање мира“ који се састоји од 10 тачака. Међу њима су осигуравање нуклеарне, прехрамбене и енергетске безбедности, размена заробљеника по формули „сви за све“, обнављање територијалног интегритета Украјине, „повлачење руских снага“, прекид борбених дејстава.

Такође је рекао да Кијев неће пристати на потписивање новог Минског споразума.

Украјинске снаге настављају да концентришу снаге у Артјомовску

Према обавјештајним подацима на крововима кућа постављају ПВО. Кијев пребацује инжењерске јединице ка Красном Лиману и наставља да гранатира градове у Донбасу. У неким дијеловима Украјине проглашена је ваздушна опасност.

Посјета украјинског предсједника Владимира Зеленског Вашингтону сигнализује да Кијев не постиже успјехе у сукобу са Русијом, оцијенио је аналитичар агенције Блумберг Хел Брендс.

- Зеленски не би дошао у Вашингтон да је све како треба - оцијенио је он и навео да је у Бијелој кући све већи замор због финансирања Кијева, а да су скептични ставови републиканаца који су освојили већину у Представничком дому Конгреса повод за забринутост Украјине.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен и кинески министар спољних послова Ван Ји разговарали су телефоном, а амерички званичник је, између осталог, изразио забринутост због рата у Украјини и опасности који он представља за безбједност у свијету и економску стабилност.

Ваздушна опасност проглашена је јутрос у Николајевској области Украјине и дијелу Херсонске области под контролом Кијева.

Подсјетимо, удари руских снага на украјинску инфраструктуру почели су 10. октобра, два дана након терористичког напада на Кримски мост иза којег, како наводе руске власти, стоје украјинске специјалне службе.

Троје цивила је погинуло, а четворо је рањено у протекла 24 сата на територији ДНР усљед гранатирања украјинских снага.

Официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко изјавио је да команда украјинских снага пребацује снаге ка Красном Лиману и да се јединице ојачавају оклопном инжењерском техником и самоходним топовима.

Украјинске снаге настављају да концентришу снаге у Артјомовску, а према обавјештајним подацима на крововима кућа у Артјомовску постављају ПВО, рекао је официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко.

Према његовим ријечима, у подрумима се формирају привремене болнице, а довозе се и храна и муниција.

Артјомовск (Бахмут, како га зову Украјинци) је град који се налази сјеверно од Горловке на територији ДНР која је под контролом Кијева.

Важно је транспортно чвориште за снабдијевање украјинских снага у Донбасу.

Прогоњена француска новинарка јер је извјештавала у Донбасу

Француска новинарка Anne-Laure Bonnel прогањана је јер је извјештавала из Донбаса и рекла да је Украјина тамо убила 13.000 људи. Жена је отпуштена с посла и критикована у локалној штампи.

 Bonnel је документариста, од 2007. ради као професор на Сорбони, а од 2015. путовала је у ДНР и ЛНР. Године 2022. поново је отишла у регион да прави извештаје. А на француској телевизији је рекла да су украјинске власти убиле хиљаде људи.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 4m
    0
  • Слани мафини
    16h 25m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 20m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 14m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 43m
    3