Istočni front, 303. dan: Kremlj: Ništa ne znamo o mirovnom planu Zelenskog

23.12.2022. 19:02
0
IZVOR: in4s.net / Telegram

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 303. dan.

Ukrajinske snage nastavljaju da koncentrišu snage u Artjomovsku, a prema obavještajnim podacima na krovovima kuća postavljaju PVO. Kijev prebacuje inženjerske jedinice ka Krasnom Limanu i nastavlja da granatira gradove u Donbasu. U nekim dijelovima Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

Snimateljska ekipa „RT Arabik“ našla se pod vatrom na periferiji Donjecka

Snimateljska ekipa „RT Arabik“ našla se pod vatrom na periferiji Donjecka, novinari nisu povrijeđeni, ali je ranjeno nekoliko osoba koje su se nalazile u blizini, saopštio je „RT“ na svom Telegram kanalu.

U saopštenju se dodaje da je ekipa sada na bezbjednom.

Kijev prebacuje zapadne plaćenike na deo fronta na području Lisičanska, jer su vojnici Oružanih snaga Ukrajine pobjegli sa tih položaja, saopštio je komandant bataljona Drugog vojnog korpusa Narodne milicije LNR pod nadimkom „Čečen“.

Prema njegovim riječima, pripadnici ukrajinske vojske ne mogu da izdrže pritisak, te da na to područje dolaze plaćenici iz zemalja članica NATO i ukrajinski nacisti, nacistički bataljoni.

On je istakao da je situacija u dijelu fronta kod Lisičanska „konstantno napeta“, ali da to ne spriječava ofanzivu ruske vojske.

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u većini oblasti u Ukrajini.

Pored Nikolajevske i dijela Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je i u Kijevskoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Nikolajevskoj, Harkovskoj, Černigovskoj, Dnjepropetrovskoj, Odeskoj, kao i u dijelu Zaporoške oblasti.

Granatiranje Zaporoške nuklearke je praktično prestalo, situacija je u potpunosti pod kontrolom, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora te oblasti Evgenije Balicki.

Eksplozija automobila u centru Melitopolja predstavlja teroristički akt, izjavio je predsjednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ i član glavnog administrativnog odbora Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Došlo je do eksplozije automobila. To je, nesumnjivo, teroristički akt iza koga stoje vojnici kijevskog režima - smatra Rogov.

 

U eksploziji automobila na parkingu ispred parka „Gorki“ u centru Melitopolja povrijeđene su dvije osobe, a nema informacija o poginulima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva ne zna ništa o novom „mirovnom planu“ ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

Peskov je na brifingu za novinare ukazao da sve o čemu je do sada Zelenski govorio bilo bez uzimanja u obzir stvarnog stanja stvari.

Podsjetimo, američki list „Volstrit džornal“ objavio je, pozivajući se na izvore u evropskim i ukrajinskim diplomatskim krugovima, da saradnici Zelenskog dorađuju njegov plan za mirno rješavanje krize u Ukrajini od deset tačaka i da plan treba da bude predstavljen u februaru. Zelenski je u novembru rekao da Kijev ima svoj „plan za postizanje mira“ koji se sastoji od 10 tačaka. Među njima su osiguravanje nuklearne, prehrambene i energetske bezbednosti, razmena zarobljenika po formuli „svi za sve“, obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, „povlačenje ruskih snaga“, prekid borbenih dejstava.

Takođe je rekao da Kijev neće pristati na potpisivanje novog Minskog sporazuma.

Ukrajinske snage nastavljaju da koncentrišu snage u Artjomovsku

Prema obavještajnim podacima na krovovima kuća postavljaju PVO. Kijev prebacuje inženjerske jedinice ka Krasnom Limanu i nastavlja da granatira gradove u Donbasu. U nekim dijelovima Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

Posjeta ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu signalizuje da Kijev ne postiže uspjehe u sukobu sa Rusijom, ocijenio je analitičar agencije Blumberg Hel Brends.

- Zelenski ne bi došao u Vašington da je sve kako treba - ocijenio je on i naveo da je u Bijeloj kući sve veći zamor zbog finansiranja Kijeva, a da su skeptični stavovi republikanaca koji su osvojili većinu u Predstavničkom domu Kongresa povod za zabrinutost Ukrajine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken i kineski ministar spoljnih poslova Van Ji razgovarali su telefonom, a američki zvaničnik je, između ostalog, izrazio zabrinutost zbog rata u Ukrajini i opasnosti koji on predstavlja za bezbjednost u svijetu i ekonomsku stabilnost.

Vazdušna opasnost proglašena je jutros u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine i dijelu Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.

Podsjetimo, udari ruskih snaga na ukrajinsku infrastrukturu počeli su 10. oktobra, dva dana nakon terorističkog napada na Krimski most iza kojeg, kako navode ruske vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe.

Troje civila je poginulo, a četvoro je ranjeno u protekla 24 sata na teritoriji DNR usljed granatiranja ukrajinskih snaga.

Oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko izjavio je da komanda ukrajinskih snaga prebacuje snage ka Krasnom Limanu i da se jedinice ojačavaju oklopnom inženjerskom tehnikom i samohodnim topovima.

Ukrajinske snage nastavljaju da koncentrišu snage u Artjomovsku, a prema obavještajnim podacima na krovovima kuća u Artjomovsku postavljaju PVO, rekao je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

Prema njegovim riječima, u podrumima se formiraju privremene bolnice, a dovoze se i hrana i municija.

Artjomovsk (Bahmut, kako ga zovu Ukrajinci) je grad koji se nalazi sjeverno od Gorlovke na teritoriji DNR koja je pod kontrolom Kijeva.

Važno je transportno čvorište za snabdijevanje ukrajinskih snaga u Donbasu.

Progonjena francuska novinarka jer je izvještavala u Donbasu

Francuska novinarka Anne-Laure Bonnel proganjana je jer je izvještavala iz Donbasa i rekla da je Ukrajina tamo ubila 13.000 ljudi. Žena je otpuštena s posla i kritikovana u lokalnoj štampi.

 Bonnel je dokumentarista, od 2007. radi kao profesor na Sorboni, a od 2015. putovala je u DNR i LNR. Godine 2022. ponovo je otišla u region da pravi izveštaje. A na francuskoj televiziji je rekla da su ukrajinske vlasti ubile hiljade ljudi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    8h 57m
    0
  • Slani mafini
    18h 18m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    20h 13m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    18h 7m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    12h 36m
    3