Источни фронт, 306. дан: ПВО оборила украјински дрон изнад аеродрома Енгелс

26.12.2022. 16:22
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 306. дан.

Министарство одбране Русије саопштило је да су три особе погинуле када су фрагменти украјинског дрона пали у близини војног аеродрома у Саратовској области.

У зони одговорности Другог армијског корпуса Луганске Народне Републике на линији раздвајања налазе се плаћеници из више од 30 земаља, рекао је за Спутњик Андреј Марочко, официр Народне милиције ЛНР.

- Током праћења радио-веза откривено је присуство страних држављана. Највише су снимани разговори на енглеском са различитим дијалектима. Ту су и њемачки, француски, италијански и пољски језик - рекао је он.

Према ријечима саговорника агенције, само у децембру су на овај начин идентификовани представници више од 30 земаља, преноси Спутњик.

- Двадесет шестог децембра, око 1.35 по московском времену, ПВО руских Ваздушно-космичких снага оборило је украјинску беспилотну летјелицу на малој висини док се приближавала војном аеродрому Енгелс у Саратовској области. У паду дијелова беспилотника погинула су три војника техничког састава који су се налазили на аеродрому – наводи се у саопштење.

Авијациона опрема није оштећена.

Стратешки бомбардери далекометне авијације Ваздушно-космичких снага Русије базирају се на аеродрому Енгелс.

Украјинска војска је 5. децембра већ покушала да нападне руске војне аеродроме у Саратовској и Рјазањској области помоћу млазних дронова, совјетске производње. Системи противваздушне одбране пресрели су ове беспилотне летјелице, али су три војника погинула приликом пада дијелова беспилотних летјелица. Два авиона су била незнатно оштећена.

Медведев: Учинићемо све да украјински нацистички режим нестане

Украјински неонацизам подржавају чак и оне земље које су увијек одбацивале Хитлерову идеологију, али ће циљеви специјалне војне операције бити постигнути, Русија ће учинити све да осигура да кијевски неонацистички режим престане да постоји, изјавио је замјеник председавајућег Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев.

Медведев је у чланку за „Руску газету“ написао да су циљеви специјалне операције заштита сународника на новим територијама, денацификација „скоро фашистичког режима Украјине“, потпуна демилитаризација украјинске државе и гаранције против агресије у будућности. Он је истакао да је одлука о покретању специјалне војне операције у фебруару 2022. године био тежак, изнуђен корак под притиском околности, преноси Спутњик.

- Није се радило само о заштити братских република Донбаса, већ и о безбједности и суверенитету саме Русије. Буквално о њеном опстанку. Није било могуће више одлагати. То је постало очигледно већ крајем 2021. године, када је Сјеверноатлантска алијанса одбила да пружи гаранције да Украјина неће ући у НАТО. А украјински наркомани објавили си да желе да обнове нуклеарни арсенал - рекао је Медведев.

Према његовим ријечима, Русија одбија све покушаје понижавања и уништавања читавих народа зарад себичних интереса одређених група, покушаје прекрајања историје, ограничавања развоја земље и њене подијеле. Најтужнијим резултатом деценија које су прошле од распада Совјетског Савеза Медведев је назвао чињеницу да су западне земље потпуно заборавиле лекције из Другог светског рата.

- Неонацизам је нашао подршку чак и у земљама које су одувек изјављивале да одбацују Хитлерову идеологију, чије је историјско памћење пуно бола, стида и гнијева. Нисмо могли мирно да гледамо како одвратни неонацистички режим насљедника Коновалца, Бандере и Шухевича уз подршку својих покровитеља настоји да уништи не само Русију, већ и цио руски свијет са којим се стотине милиона људи са поносом идентификује. Уложићемо све напоре да остваримо све циљеве специјалне војне операције и да одвратни режим кијевских неонациста престане да постоји. Данас нико други осим нас не може да изађе на крај са овом мисијом - нагласио је он.

О епидемији русофобије

Медведев сматра да се епидемија русофобије која бјесни на Западу мора лијечити снажним средствима.

Политичар је примјетио да је 2022. година, као и најмање осам претходних година, „прошла у знаку раста дивље, ирационалне русофобије у западном свијету“. Према његовом мишљењу, Запад је одлучио да „оживи главног непријатеља“ како не би одговарао за сопствене грешке у тешком времену пандемије и економског пропадања, тим прије што ју је Русија „већ увелико изнервирала својим развојем“.

- Истовремено се на Западу види цинична немедицинска ‘амнезија’, као и дјелимичан губитак ‘слуха’ и ‘вида’. Оно што нацистичке слуге, које се шепуре у униформама са кукастим крстом на рукавима, раде и што су радили на контролисаним територијама, они заобилазе ‘деликатним’ ћутањем, дајући овим нитковима унапријед опрост за сва прошла и, што је најважније, будућа мучења и убиства“, написао је он.

Медведев је рекао да су управо неке европске земље, које су у неком тренутку изњедриле национал-социјализам и фашизам, данас одговорне за оживљавање нацистичке идеологије.

- Немогуће је погазити Русију, а са њом и ‘Руски свијет’, расцијепати је или потчинити туђој вољи - увјерен је Медведев.

Ликвидирана терористичка група у Русији

Федерална служба безбједности (ФСБ) и Истражни комитет (ИК) Русије су у више руских региона зауставили активност групе присталица терористичке организације „Исламска држава“, која је пребацивала милитанте из Русије у Сирију и Украјину, наводи се у извјештају ФСБ и ИК.

Како је утврђено, од 2010. године 19 држављана Русије „организовали су широку међурегионалну мрежу за снабдјевање ресурсима међународне терористичке организације на територији Уралског и Севернокавкаског федералног округа“.

Према наводима Истражног комитета, они су пребацивали милитанте из Русије у Сирију и Украјину како би учествовали у сукобима.

- За период од децембра 2021. године до данас, организатор и 10 чланова организације су приведени и притворени - саопштено је из Истражног комитета.

Напомиње се да су се осумњичени крили у Дагестану, Чеченији и Тјуменској области. Још осам оптужених је стављено на међународну потерницу.

Према подацима ФСБ-а, двојица припадника терористичке организације осуђено је на дугогодишње затворске казне, преноси Спутник.

Руски сенатор: Свим средствима ћемо спријечити сваку могућност напада НАТО-а на Русију

Жеља Украјине да постане дио НАТО-а и да поврати изгубљене територије, ствара могућност војног напада Алијансе на Русију, што ће бити заустављено на све могуће и немогуће начине, изјавио је потпредсједник Савјета Федерације Русије Константин Косачов.

- У свим украјинским доктринама су прописане двије ствари: прво, чланство у НАТО и друго, коришћење нових могућности како би се повратиле изгубљене територије. То је могућност војног напада, употреба војне силе, не само Украјине, већ и цјелокупне Алијансе против наше земље. Таква пријетња је апсолутно неприхватљива и она ће бити заустављена на све могуће и немогуће начине - рекао је руски сенатор.

Он је подвукао да је ситуација у Украјини у контексту ширења НАТО-а носи са собом много више пријетњи него што је чланство Финске и Шведске у Сјеверноатлантску алијансу.

- Признајем да су те брзоплете, емоционалне одлуке Финске и Шведске за нас биле неочекиване и непријатне. То није најбољи развој догађаја, али то што се догађа у тим земљама се никако не може упоредити са дешавањима у Украјини. Ни Финска, ни Шведска, ни прије тога Норвешка, са којом смо ми, као са земљом НАТО-а, имали копнену границу још од времена СССР-а, не доводе у питање територијални интегритет Русије. Међутим, Украјина га доводи у питање, јер се она не слаже са промјеном статуса четири нова субјекта, а још мање се слаже са промјеном статуса Крима и Севастопоља - закључио је Косачов.

Финска и Шведска су након почетка руске специјалне војне операције у Украјини 18. маја генералном секретару НАТО-а предале захтјеве за ступање у ту алијансу. До сада те захтјеве нису ратификовале само двије од 30 земаља НАТО-а – Мађарска и Турска, преноси Спутник.

Хроника специјалне војне операције:

- Украјинске формације поново су гранатирале село Попово-Лежачи у Глушковском округу Курске области. Настрадалих није било, али је оштећено неколико приватних кућа и далековода.

- На Купјанском сектору фронта, упркос општем смањењу интензитета непријатељстава, позиционе борбе се настављају. Руска артиљерија наноси ударе на мjеста концентрације људства и оклопне технике непријатеља.

- Настављају се борбе за украјинско упориште у зони гасне компресорске станице у сектору Лисичанск.

Напад на Спорне и ГКС компликује присуство разгранатих подземних комуникација које користе Оружане снаге Украјине у одбрани.

- Под Соледаром, руске снаге настављају да побољшавају своје позиције, напредујући у области Јаковлевке.

Најжешће борбе се воде код Раздоловке, чији губитак ће угрозити комуникације Оружаних снага Украјине у овом правцу.

- У Бахмуту и ​​његовим предграђима, руске трупе полако пробијају украјинску одбрану. У Подгородном се већ воде борбе на јужној периферији.

У граду постоји велика активност снајперских група Оружаних снага Украјине, које представљају велику пријетњу током борби у стамбеним насељима.

- У току су сусрети у правцу Торецка: руске снаге покушавају да прошире зону контроле дуж канала Сјеверски Доњец-Донбас.

Истовремено, Оружане снаге Украјине непрестано врше контранападе, покушавајући да задрже своје позиције у Дружби и Дилејевки.

- Украјинске формације настављају са терористичким гранатирањем Доњецка и оближњих градова.

У пожару су повријеђене четири особе, оштећени су објекти цивилне инфраструктуре, међу којима је и хемијска фабрика Стирол у Горловки.

Главнe ствари са брифинга Министарства одбране Руске Федерације:

- Оружане снаге Русије наставиле су офанзиву у правцу Доњецка, заузете су повољне линије

- Оружане снаге Русије уништиле су до 20 украјинских војника у правцу Купјанска

- Руске трупе уништиле су диверзантско-извиђачку групу и минобацачку посаду Оружаних снага Украјине у ЛНР

- Оружане снаге Русије извршиле су артиљеријски удар на јединице Оружаних снага Украјине на јужно-доњецком правцу, уништено је више од 40 украјинских војника.

- Оружане снаге Руске Федерације у области Краматорск уништиле су пункт за ремонт наоружања Оружаних снага Украјине, на којем су се налазила два возила ХИМАРС МЛРС, два каранфила и пет Д-30.

- Ракете и артиљерци Оружаних снага Русије напали пунктове привременог размештаја 72. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине и страних плаћеника у ДНР

- Оружане снаге Русије напале су командно мјесто 80. десантно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине код Краматорска

- Оружане снаге Русије уништиле су артиљеријски систем М777 код Георгијевке у ДНР, из којег је вршено гранатирање стамбених насеља Доњецка.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 11m
    0
  • Слани мафини
    16h 32m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 27m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 21m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 50m
    3