Istočni front, 306. dan: PVO oborila ukrajinski dron iznad aerodroma Engels

26.12.2022. 16:22
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 306. dan.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su tri osobe poginule kada su fragmenti ukrajinskog drona pali u blizini vojnog aerodroma u Saratovskoj oblasti.

U zoni odgovornosti Drugog armijskog korpusa Luganske Narodne Republike na liniji razdvajanja nalaze se plaćenici iz više od 30 zemalja, rekao je za Sputnjik Andrej Maročko, oficir Narodne milicije LNR.

- Tokom praćenja radio-veza otkriveno je prisustvo stranih državljana. Najviše su snimani razgovori na engleskom sa različitim dijalektima. Tu su i njemački, francuski, italijanski i poljski jezik - rekao je on.

Prema riječima sagovornika agencije, samo u decembru su na ovaj način identifikovani predstavnici više od 30 zemalja, prenosi Sputnjik.

- Dvadeset šestog decembra, oko 1.35 po moskovskom vremenu, PVO ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga oborilo je ukrajinsku bespilotnu letjelicu na maloj visini dok se približavala vojnom aerodromu Engels u Saratovskoj oblasti. U padu dijelova bespilotnika poginula su tri vojnika tehničkog sastava koji su se nalazili na aerodromu – navodi se u saopštenje.

Avijaciona oprema nije oštećena.

Strateški bombarderi dalekometne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije baziraju se na aerodromu Engels.

Ukrajinska vojska je 5. decembra već pokušala da napadne ruske vojne aerodrome u Saratovskoj i Rjazanjskoj oblasti pomoću mlaznih dronova, sovjetske proizvodnje. Sistemi protivvazdušne odbrane presreli su ove bespilotne letjelice, ali su tri vojnika poginula prilikom pada dijelova bespilotnih letjelica. Dva aviona su bila neznatno oštećena.

Medvedev: Učinićemo sve da ukrajinski nacistički režim nestane

Ukrajinski neonacizam podržavaju čak i one zemlje koje su uvijek odbacivale Hitlerovu ideologiju, ali će ciljevi specijalne vojne operacije biti postignuti, Rusija će učiniti sve da osigura da kijevski neonacistički režim prestane da postoji, izjavio je zamjenik predsedavajućeg Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Medvedev je u članku za „Rusku gazetu“ napisao da su ciljevi specijalne operacije zaštita sunarodnika na novim teritorijama, denacifikacija „skoro fašističkog režima Ukrajine“, potpuna demilitarizacija ukrajinske države i garancije protiv agresije u budućnosti. On je istakao da je odluka o pokretanju specijalne vojne operacije u februaru 2022. godine bio težak, iznuđen korak pod pritiskom okolnosti, prenosi Sputnjik.

- Nije se radilo samo o zaštiti bratskih republika Donbasa, već i o bezbjednosti i suverenitetu same Rusije. Bukvalno o njenom opstanku. Nije bilo moguće više odlagati. To je postalo očigledno već krajem 2021. godine, kada je Sjevernoatlantska alijansa odbila da pruži garancije da Ukrajina neće ući u NATO. A ukrajinski narkomani objavili si da žele da obnove nuklearni arsenal - rekao je Medvedev.

Prema njegovim riječima, Rusija odbija sve pokušaje ponižavanja i uništavanja čitavih naroda zarad sebičnih interesa određenih grupa, pokušaje prekrajanja istorije, ograničavanja razvoja zemlje i njene podijele. Najtužnijim rezultatom decenija koje su prošle od raspada Sovjetskog Saveza Medvedev je nazvao činjenicu da su zapadne zemlje potpuno zaboravile lekcije iz Drugog svetskog rata.

- Neonacizam je našao podršku čak i u zemljama koje su oduvek izjavljivale da odbacuju Hitlerovu ideologiju, čije je istorijsko pamćenje puno bola, stida i gnijeva. Nismo mogli mirno da gledamo kako odvratni neonacistički režim nasljednika Konovalca, Bandere i Šuheviča uz podršku svojih pokrovitelja nastoji da uništi ne samo Rusiju, već i cio ruski svijet sa kojim se stotine miliona ljudi sa ponosom identifikuje. Uložićemo sve napore da ostvarimo sve ciljeve specijalne vojne operacije i da odvratni režim kijevskih neonacista prestane da postoji. Danas niko drugi osim nas ne može da izađe na kraj sa ovom misijom - naglasio je on.

O epidemiji rusofobije

Medvedev smatra da se epidemija rusofobije koja bjesni na Zapadu mora liječiti snažnim sredstvima.

Političar je primjetio da je 2022. godina, kao i najmanje osam prethodnih godina, „prošla u znaku rasta divlje, iracionalne rusofobije u zapadnom svijetu“. Prema njegovom mišljenju, Zapad je odlučio da „oživi glavnog neprijatelja“ kako ne bi odgovarao za sopstvene greške u teškom vremenu pandemije i ekonomskog propadanja, tim prije što ju je Rusija „već uveliko iznervirala svojim razvojem“.

- Istovremeno se na Zapadu vidi cinična nemedicinska ‘amnezija’, kao i djelimičan gubitak ‘sluha’ i ‘vida’. Ono što nacističke sluge, koje se šepure u uniformama sa kukastim krstom na rukavima, rade i što su radili na kontrolisanim teritorijama, oni zaobilaze ‘delikatnim’ ćutanjem, dajući ovim nitkovima unaprijed oprost za sva prošla i, što je najvažnije, buduća mučenja i ubistva“, napisao je on.

Medvedev je rekao da su upravo neke evropske zemlje, koje su u nekom trenutku iznjedrile nacional-socijalizam i fašizam, danas odgovorne za oživljavanje nacističke ideologije.

- Nemoguće je pogaziti Rusiju, a sa njom i ‘Ruski svijet’, rascijepati je ili potčiniti tuđoj volji - uvjeren je Medvedev.

Likvidirana teroristička grupa u Rusiji

Federalna služba bezbjednosti (FSB) i Istražni komitet (IK) Rusije su u više ruskih regiona zaustavili aktivnost grupe pristalica terorističke organizacije „Islamska država“, koja je prebacivala militante iz Rusije u Siriju i Ukrajinu, navodi se u izvještaju FSB i IK.

Kako je utvrđeno, od 2010. godine 19 državljana Rusije „organizovali su široku međuregionalnu mrežu za snabdjevanje resursima međunarodne terorističke organizacije na teritoriji Uralskog i Severnokavkaskog federalnog okruga“.

Prema navodima Istražnog komiteta, oni su prebacivali militante iz Rusije u Siriju i Ukrajinu kako bi učestvovali u sukobima.

- Za period od decembra 2021. godine do danas, organizator i 10 članova organizacije su privedeni i pritvoreni - saopšteno je iz Istražnog komiteta.

Napominje se da su se osumnjičeni krili u Dagestanu, Čečeniji i Tjumenskoj oblasti. Još osam optuženih je stavljeno na međunarodnu poternicu.

Prema podacima FSB-a, dvojica pripadnika terorističke organizacije osuđeno je na dugogodišnje zatvorske kazne, prenosi Sputnik.

Ruski senator: Svim sredstvima ćemo spriječiti svaku mogućnost napada NATO-a na Rusiju

Želja Ukrajine da postane dio NATO-a i da povrati izgubljene teritorije, stvara mogućnost vojnog napada Alijanse na Rusiju, što će biti zaustavljeno na sve moguće i nemoguće načine, izjavio je potpredsjednik Savjeta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

- U svim ukrajinskim doktrinama su propisane dvije stvari: prvo, članstvo u NATO i drugo, korišćenje novih mogućnosti kako bi se povratile izgubljene teritorije. To je mogućnost vojnog napada, upotreba vojne sile, ne samo Ukrajine, već i cjelokupne Alijanse protiv naše zemlje. Takva prijetnja je apsolutno neprihvatljiva i ona će biti zaustavljena na sve moguće i nemoguće načine - rekao je ruski senator.

On je podvukao da je situacija u Ukrajini u kontekstu širenja NATO-a nosi sa sobom mnogo više prijetnji nego što je članstvo Finske i Švedske u Sjevernoatlantsku alijansu.

- Priznajem da su te brzoplete, emocionalne odluke Finske i Švedske za nas bile neočekivane i neprijatne. To nije najbolji razvoj događaja, ali to što se događa u tim zemljama se nikako ne može uporediti sa dešavanjima u Ukrajini. Ni Finska, ni Švedska, ni prije toga Norveška, sa kojom smo mi, kao sa zemljom NATO-a, imali kopnenu granicu još od vremena SSSR-a, ne dovode u pitanje teritorijalni integritet Rusije. Međutim, Ukrajina ga dovodi u pitanje, jer se ona ne slaže sa promjenom statusa četiri nova subjekta, a još manje se slaže sa promjenom statusa Krima i Sevastopolja - zaključio je Kosačov.

Finska i Švedska su nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini 18. maja generalnom sekretaru NATO-a predale zahtjeve za stupanje u tu alijansu. Do sada te zahtjeve nisu ratifikovale samo dvije od 30 zemalja NATO-a – Mađarska i Turska, prenosi Sputnik.

Hronika specijalne vojne operacije:

- Ukrajinske formacije ponovo su granatirale selo Popovo-Ležači u Gluškovskom okrugu Kurske oblasti. Nastradalih nije bilo, ali je oštećeno nekoliko privatnih kuća i dalekovoda.

- Na Kupjanskom sektoru fronta, uprkos opštem smanjenju intenziteta neprijateljstava, pozicione borbe se nastavljaju. Ruska artiljerija nanosi udare na mjesta koncentracije ljudstva i oklopne tehnike neprijatelja.

- Nastavljaju se borbe za ukrajinsko uporište u zoni gasne kompresorske stanice u sektoru Lisičansk.

Napad na Sporne i GKS komplikuje prisustvo razgranatih podzemnih komunikacija koje koriste Oružane snage Ukrajine u odbrani.

- Pod Soledarom, ruske snage nastavljaju da poboljšavaju svoje pozicije, napredujući u oblasti Jakovlevke.

Najžešće borbe se vode kod Razdolovke, čiji gubitak će ugroziti komunikacije Oružanih snaga Ukrajine u ovom pravcu.

- U Bahmutu i ​​njegovim predgrađima, ruske trupe polako probijaju ukrajinsku odbranu. U Podgorodnom se već vode borbe na južnoj periferiji.

U gradu postoji velika aktivnost snajperskih grupa Oružanih snaga Ukrajine, koje predstavljaju veliku prijetnju tokom borbi u stambenim naseljima.

- U toku su susreti u pravcu Torecka: ruske snage pokušavaju da prošire zonu kontrole duž kanala Sjeverski Donjec-Donbas.

Istovremeno, Oružane snage Ukrajine neprestano vrše kontranapade, pokušavajući da zadrže svoje pozicije u Družbi i Dilejevki.

- Ukrajinske formacije nastavljaju sa terorističkim granatiranjem Donjecka i obližnjih gradova.

U požaru su povrijeđene četiri osobe, oštećeni su objekti civilne infrastrukture, među kojima je i hemijska fabrika Stirol u Gorlovki.

Glavne stvari sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

- Oružane snage Rusije nastavile su ofanzivu u pravcu Donjecka, zauzete su povoljne linije

- Oružane snage Rusije uništile su do 20 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska

- Ruske trupe uništile su diverzantsko-izviđačku grupu i minobacačku posadu Oružanih snaga Ukrajine u LNR

- Oružane snage Rusije izvršile su artiljerijski udar na jedinice Oružanih snaga Ukrajine na južno-donjeckom pravcu, uništeno je više od 40 ukrajinskih vojnika.

- Oružane snage Ruske Federacije u oblasti Kramatorsk uništile su punkt za remont naoružanja Oružanih snaga Ukrajine, na kojem su se nalazila dva vozila HIMARS MLRS, dva karanfila i pet D-30.

- Rakete i artiljerci Oružanih snaga Rusije napali punktove privremenog razmeštaja 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika u DNR

- Oružane snage Rusije napale su komandno mjesto 80. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine kod Kramatorska

- Oružane snage Rusije uništile su artiljerijski sistem M777 kod Georgijevke u DNR, iz kojeg je vršeno granatiranje stambenih naselja Donjecka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 14m
    0
  • Slani mafini
    19h 35m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    21h 30m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    19h 24m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    13h 53m
    3