Источни фронт, 307. дан: Лавров: Политички курс Запада носи ризик од директног оружаног сукоба нуклеарних сила

27.12.2022. 20:23
0
ИЗВОР: in4s.net / Телеграм

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 307. дан.

Лавров: Политички курс Запада носи ризик од директног оружаног сукоба нуклеарних сила

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да политички курс Запада, усмјерен на „потпуно обуздавање“ Русије, носи ризик од директног оружаног сукоба нуклеарних сила.

У данас објављеном интервјуу за агенцију ТАСС, Лавров је рекао да Запад „непрестано истиче неодговорне спекулације“ да је Русија веома близу употребе нуклеарног оружја против Украјине.

- Политички курс Запада, који је усмјерен на потпуно обуздавање Русије, изузетно је опасан. Он носи ризике директног оружаног сукоба нуклеарних сила- казао је Лавров.

Навео је да приједлози Русије „о демилитаризацији и денацификацији“ територија под контролом Кијева и о „елиминацији безбједносних пријетњи које одатле долазе“ треба да буду прихваћени „на пријатељски начин“, а да ће се руска војска у супротном „позабавити тим питањем“.

Лавров је рекао и да Русија више не планира да покреће заједничке пројекте са Европском унијом будући да Запад „ефективно води хибридни рат“ против Москве.

- Убрзо након што је покренута специјална војна операција, Брисел је кренуо стопама САД и НАТО-а како би водио хибридни рат против нас. Шеф европске дипломатије Жозеп Борел био је један од првих који је позвао на пораз Русије на бојном пољу- казао је Лавров.

Навео је да „са таквим партнерима више неће бити уобичајеног посла“ и додао да Русија „не намјерава ни да куца на затворена врата ни да покреће било какве заједничке пројекте“.

Кадиров запријетио САД: На кољенима ћете молити за преговоре

Шеф Чеченске Републике, Рамзан Кадиров обећао је да ће „поломити“ америчке противваздушне ракетне системе „Патриот“ које су САД обећале да ће испоручити Кијеву.

– Када непријатељи то схвате, и сами ће пузати на коленима да траже преговоре – рекао је шеф Чеченије.

Руски предсједник Владимир Путин је у четвртак, 22. децембра, реаговао на испоруку зенитно-ракетних система Патриот Украјини, обећавши да ће их „скрцкати“.

Раније је амерички предсједник Џо Бајден рекао да ће Вашингтон испоручити Кијеву ПВО комплексе „Патриот“, преноси Дан.

Према изворима Телеграма радна група Вијећа за људска права при Предсједнику Руске Федерације за питања специјалне војне операције (СВО) почеће са радом након Нове године; у њему ће бити око осам чланова Вијећа, рекао је предсједавајући ХРЦ-а Валериј Фадејев.

- Озваничићемо то одмах после Нове године. Састанак Савјета би требало да се одржи. У овој групи биће осам људи, оних који разумију ову ситуацију - рекао је Фадејев.

Коментари 0
Повезане вијести
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
У ракетном нападу на Севастопољ погинуле четири особе, рањено 151 У ракетном нападу на Севастопољ погинуле четири особе, рањено 151
Преокрет Украјинаца против Словака Преокрет Украјинаца против Словака
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    8h 31m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    13h 46m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    3h 14m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    5h 14m
    2
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    11h 32m
    0