Istočni front, 307. dan: Lavrov: Politički kurs Zapada nosi rizik od direktnog oružanog sukoba nuklearnih sila

27.12.2022. 20:23
0
IZVOR: in4s.net / Telegram

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 307. dan.

Lavrov: Politički kurs Zapada nosi rizik od direktnog oružanog sukoba nuklearnih sila

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da politički kurs Zapada, usmjeren na „potpuno obuzdavanje“ Rusije, nosi rizik od direktnog oružanog sukoba nuklearnih sila.

U danas objavljenom intervjuu za agenciju TASS, Lavrov je rekao da Zapad „neprestano ističe neodgovorne spekulacije“ da je Rusija veoma blizu upotrebe nuklearnog oružja protiv Ukrajine.

- Politički kurs Zapada, koji je usmjeren na potpuno obuzdavanje Rusije, izuzetno je opasan. On nosi rizike direktnog oružanog sukoba nuklearnih sila- kazao je Lavrov.

Naveo je da prijedlozi Rusije „o demilitarizaciji i denacifikaciji“ teritorija pod kontrolom Kijeva i o „eliminaciji bezbjednosnih prijetnji koje odatle dolaze“ treba da budu prihvaćeni „na prijateljski način“, a da će se ruska vojska u suprotnom „pozabaviti tim pitanjem“.

Lavrov je rekao i da Rusija više ne planira da pokreće zajedničke projekte sa Evropskom unijom budući da Zapad „efektivno vodi hibridni rat“ protiv Moskve.

- Ubrzo nakon što je pokrenuta specijalna vojna operacija, Brisel je krenuo stopama SAD i NATO-a kako bi vodio hibridni rat protiv nas. Šef evropske diplomatije Žozep Borel bio je jedan od prvih koji je pozvao na poraz Rusije na bojnom polju- kazao je Lavrov.

Naveo je da „sa takvim partnerima više neće biti uobičajenog posla“ i dodao da Rusija „ne namjerava ni da kuca na zatvorena vrata ni da pokreće bilo kakve zajedničke projekte“.

Kadirov zaprijetio SAD: Na koljenima ćete moliti za pregovore

Šef Čečenske Republike, Ramzan Kadirov obećao je da će „polomiti“ američke protivvazdušne raketne sisteme „Patriot“ koje su SAD obećale da će isporučiti Kijevu.

– Kada neprijatelji to shvate, i sami će puzati na kolenima da traže pregovore – rekao je šef Čečenije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak, 22. decembra, reagovao na isporuku zenitno-raketnih sistema Patriot Ukrajini, obećavši da će ih „skrckati“.

Ranije je američki predsjednik Džo Bajden rekao da će Vašington isporučiti Kijevu PVO komplekse „Patriot“, prenosi Dan.

Prema izvorima Telegrama radna grupa Vijeća za ljudska prava pri Predsjedniku Ruske Federacije za pitanja specijalne vojne operacije (SVO) počeće sa radom nakon Nove godine; u njemu će biti oko osam članova Vijeća, rekao je predsjedavajući HRC-a Valerij Fadejev.

- Ozvaničićemo to odmah posle Nove godine. Sastanak Savjeta bi trebalo da se održi. U ovoj grupi biće osam ljudi, onih koji razumiju ovu situaciju - rekao je Fadejev.

Komentari 0
Povezane vijesti
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
U raketnom napadu na Sevastopolj poginule četiri osobe, ranjeno 151 U raketnom napadu na Sevastopolj poginule četiri osobe, ranjeno 151
Preokret Ukrajinaca protiv Slovaka Preokret Ukrajinaca protiv Slovaka
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    11h 58m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    17h 13m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    6h 41m
    1
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    8h 41m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    14h 59m
    0