Источни фронт, 309. дан: Лавров: „Гушење“ руског народа у Украјини била је права агресија

29.12.2022. 15:03
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм/srna.rs

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 309. дан. Како је изјавио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, Русија неће ни са ким разговарати о „формули мира“ коју је предложио Владимир Зеленски– преноси Спутњик.

Опет одјекују експлозије у Одеси. Медији пишу да су ракете стигле и до Харкова. Серија експлозија у Украјини се наставља, на мету – Полтавска област. Криви рог је остао без струје.

Експлозије одјекују и на западу Украјине – Виницкој области. Експлозије одјекују у више области. Како јављају украјински медији, на мети су објекти у Одеси, Кијеву, Житомирској и Сумској области.

Ракете су примјећене изнад Дњепропетровске области.

У Одеси је завршена демонтажа споменика руској царици Катарини II, преноси локални лист Думска.

- Споменик ће бити пренијет у Одески регионални музеј умјетности - пише лист.

Нешто раније, демонтиран је и споменик руском војсковођи Александру Суворову.

„Зли руски хакери“ објавили податке о официрима НАТО-а који ратују против Русије

Руска хакерска група „Рахдит“ („Зли руски хакери“) објавила је списак више од 100 лица на коме су се нашли официри НАТО-а, као и лица која пружају услуге сајбер центрима у балтичким државама и у Украјини, саопштио је Спутњику члан групе који је желио да остане анониман.

- Иза сајбер напада стоје НАТО центри, док украјински безбједњаци и народни активисти служе само као параван - рекао је наш саговорник- преноси Спутник.

Комплетан списак особа и њихови подаци објављени су на антифашистичком сајту „Немезида“ у одељку „Страни саучесници и плаћеници“ – „Сајбер војска НАТО-а“.

Раније ове недјеље група „Рахдит“ објавила је податке о присталицама украјинских покрета „IT Army of Ukraine“ који изводе сајбер нападе на руски сегмент интернета – рунет, као и о члановима украјинске сајбер војске.

Како је прецизирано, један дио стручњака прави видео-снимке, мемове, фотографије и други агресивни пропагандни садржај усмјерен против руске специјалне војне операције. Други дио се бави ДДоС нападима на различите руске структуре и сервисе.

Захарова: Тражићемо правду; Нећемо дозволити да Запад „гурне под тепих“ инцидент са „Сјеверним током“

Русија неће дозволити Западу да „гурне под тепих“ ситуацију са експлозијама на гасоводима „Сјеверни ток“ и „Сјеверни ток 2“, изјавила је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Према њеним ријечима, западне земље којима је то у интересу настављају да игноришу позиве да се спроведе транспарентна, објективна, професионална и деполитизована истрага након које би се идентификовали и казнили кривци.

- Русија неће дозволити да се поново изврши манипулација у стилу – ‘гурнућемо све под тепих’. Истина ће бити непријатна за Запад, јер је оно што се догодило са ‘Сјеверним током’ и ‘Сјеверним током 2’ – злочин, терористички акт који је припреман идеолошки и политички. У моменту када је, по свему судећи, Запад био исцрпио све могућности за коришћење економских и политичких полуга притиска и за реализацију задатка о гашењу тог пројекта, тада су прешли на план Б и физички уништили ту цивилну инфраструктуру - изјавила је Захарова.

Како је истакла, не ради се само о нападу без преседана на међународну транспортну инфраструктуру, него о изузетно опасном преседану који захтијева оштру реакцију читаве свјетске заједнице.

- Стога ћемо тражити правду и разјашњавање позадине тог тешког злочина - поручила је Захарова.

Претходно је лист „Вашингтон пост“ објавио да нико од западних чиновника не сумња у то да је напад на гасоводе био испланиран. Према ријечима неименованих извора, чак и они који су упознати с експертизама, немају на основу чега да закључе да је диверзија повезана с Русијом.

Терористички напади догодили су се 26. септембра, истовремено на два руска гасовода који извозе гас у Европу – на „Сјеверном току 1“ и „Сјеверном току 2“. Оператор „Сјеверног тока“, компанија „Норд стрим АГ“ саопштила је да је дошло до великих оштећења и да је немогуће процијенити када ће она бити отклоњена. Њемачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о планираној диверзији. Главно тужилаштво Русије покренуло је кривичну истрагу о дјелу међународног тероризма.

Лавров: „Гушење“ руског народа у Украјини била је права агресија

Кијевски режим је „гушио“ руски народ и становништво које говори руски у Украјини, што је била права агресија, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров за „Први канал“.

- Сада говоре да Запад није ни покушавао да на неки начин подстакне Украјину на борбена дејства против Русије. Међутим, гушење руског, становништва које говори руски у Украјини сматрам правом агресијом - рекао је Лавров у емисији „Велика игра“.

Истовремено је истакао да Москва намјерава да осигура да циљеви специјалне војне операције буду остварени.

- Како је рекао предсједник, наш апсолутни приоритет су четири нова руска региона који треба да буду ослобођени од пријетњи нацификације којима су били изложени дуго, дуго година и који морају да осигурају безбједности свих људи који тамо живе - истакао је Лавров, преноси Спутник.

Хроника специјалне војне операције у посљедња 24 часа:

- Оружане снаге Русије извеле су неколико ракетних напада на војне циљеве у харковском округу Слобода. Погођене су монтажне радње погона у којима су се поправљали тенкови и оклопна возила, као и гомилање опреме на истом простору.

- У сектору Лимански, руске моторизоване јединице извршиле су напад на положаје Оружаних снага Украјине код Плошчанке. Као резултат успјешних офанзивних акција, заузете су доминантне висине у зони Журавке греде.

- Јуришни одреди ПМЦ „Вагнер“ уз подршку артиљерије упадају у украјинску одбрану у Соледару. Офанзива се изводи истовремено из правца Јаковлевке и Бахмутског: јединице Оружаних снага Украјине се повлаче у урбана подручја.

- На сјеверној периферији Бахмута настављају се борбе за Подгородноје, гдје „вагнеровци“ настављају да потискују непријатеља.

Упркос доласку појачања, украјинске јединице су оставиле још неколико упоришта у селу.

Оружане снаге Русије извеле су ракетни напад на објекте фабрике за мјерење тежине на сјеверозападној периферији Константиновке.

У радионицама предузећа уништено је складиште муниције из које су се снабдијевале напредне јединице.

- Доњецк је поново гранатиран из ракетне артиљерије: на главни град републике испаљено је најмање 15 ракета.

У округу Кујбишев оштећено је неколико стамбених зграда и зграда супермаркета, а једна жена је погинула.

- Руске моторизоване јединице настављају дуготрајан напад на централне квартове Маринке.

- Руске трупе су радиле на циљевима у Гремјачки и Липовки у Черниговској области, као и у Зноб-Трубчевску, Будком и Запселу у Сумској области.

- У региону Харкова, Оружане снаге Русије су погодиле гомилање непријатељских снага у Ветерини, Огурцову, Волчанску, Гатишћу и Старици.

- У правцу Старобелска руска артиљерија је напала положаје Оружаних снага Украјине у Двуречној, Купјанску, Кисловку, Стелмаховку и Олшану.

Украјинске трупе пуцале су на Плошчану, Диброву и Сватово.

Украјинска ракета пала на бјелоруску територију

Украјинска ракета из система "С-300" пала је данас на територију Бјелорусије, јавила је бјелоруска државна агенција БЕЛТА.

Бјелоруско Министарство одбране истражује да ли је бјелоруска противваздушна одбрана оборила пројекитил или је он залутао.

Ракета истог типа, за коју се вјерује да ју је испалила украјинска противваздушна одбрана, пала је на територију Пољске.

БЕЛТА наводи да нема информација о жртвама.

Украјинска војска раније је објавила да је оборила 54 од 69 пројектила које је Русија испалила јутрос у новом ваздушном удару.

Ваздушна опасност проглашена је широм земље, а у Кијеву су се сирене оглашавале пуних пет сати. Стигли су извјештаји о експлозијама у многим градовима и прекиду испоруке електричне енергије.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 13m
    0
  • Слани мафини
    16h 34m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 29m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 23m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 52m
    3