Istočni front, 309. dan: Lavrov: „Gušenje“ ruskog naroda u Ukrajini bila je prava agresija

29.12.2022. 15:03
0
IZVOR: in4s.net/Telegram/srna.rs

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 309. dan. Kako je izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Rusija neće ni sa kim razgovarati o „formuli mira“ koju je predložio Vladimir Zelenski– prenosi Sputnjik.

Opet odjekuju eksplozije u Odesi. Mediji pišu da su rakete stigle i do Harkova. Serija eksplozija u Ukrajini se nastavlja, na metu – Poltavska oblast. Krivi rog je ostao bez struje.

Eksplozije odjekuju i na zapadu Ukrajine – Vinickoj oblasti. Eksplozije odjekuju u više oblasti. Kako javljaju ukrajinski mediji, na meti su objekti u Odesi, Kijevu, Žitomirskoj i Sumskoj oblasti.

Rakete su primjećene iznad Dnjepropetrovske oblasti.

U Odesi je završena demontaža spomenika ruskoj carici Katarini II, prenosi lokalni list Dumska.

- Spomenik će biti prenijet u Odeski regionalni muzej umjetnosti - piše list.

Nešto ranije, demontiran je i spomenik ruskom vojskovođi Aleksandru Suvorovu.

„Zli ruski hakeri“ objavili podatke o oficirima NATO-a koji ratuju protiv Rusije

Ruska hakerska grupa „Rahdit“ („Zli ruski hakeri“) objavila je spisak više od 100 lica na kome su se našli oficiri NATO-a, kao i lica koja pružaju usluge sajber centrima u baltičkim državama i u Ukrajini, saopštio je Sputnjiku član grupe koji je želio da ostane anoniman.

- Iza sajber napada stoje NATO centri, dok ukrajinski bezbjednjaci i narodni aktivisti služe samo kao paravan - rekao je naš sagovornik- prenosi Sputnik.

Kompletan spisak osoba i njihovi podaci objavljeni su na antifašističkom sajtu „Nemezida“ u odeljku „Strani saučesnici i plaćenici“ – „Sajber vojska NATO-a“.

Ranije ove nedjelje grupa „Rahdit“ objavila je podatke o pristalicama ukrajinskih pokreta „IT Army of Ukraine“ koji izvode sajber napade na ruski segment interneta – runet, kao i o članovima ukrajinske sajber vojske.

Kako je precizirano, jedan dio stručnjaka pravi video-snimke, memove, fotografije i drugi agresivni propagandni sadržaj usmjeren protiv ruske specijalne vojne operacije. Drugi dio se bavi DDoS napadima na različite ruske strukture i servise.

Zaharova: Tražićemo pravdu; Nećemo dozvoliti da Zapad „gurne pod tepih“ incident sa „Sjevernim tokom“

Rusija neće dozvoliti Zapadu da „gurne pod tepih“ situaciju sa eksplozijama na gasovodima „Sjeverni tok“ i „Sjeverni tok 2“, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prema njenim riječima, zapadne zemlje kojima je to u interesu nastavljaju da ignorišu pozive da se sprovede transparentna, objektivna, profesionalna i depolitizovana istraga nakon koje bi se identifikovali i kaznili krivci.

- Rusija neće dozvoliti da se ponovo izvrši manipulacija u stilu – ‘gurnućemo sve pod tepih’. Istina će biti neprijatna za Zapad, jer je ono što se dogodilo sa ‘Sjevernim tokom’ i ‘Sjevernim tokom 2’ – zločin, teroristički akt koji je pripreman ideološki i politički. U momentu kada je, po svemu sudeći, Zapad bio iscrpio sve mogućnosti za korišćenje ekonomskih i političkih poluga pritiska i za realizaciju zadatka o gašenju tog projekta, tada su prešli na plan B i fizički uništili tu civilnu infrastrukturu - izjavila je Zaharova.

Kako je istakla, ne radi se samo o napadu bez presedana na međunarodnu transportnu infrastrukturu, nego o izuzetno opasnom presedanu koji zahtijeva oštru reakciju čitave svjetske zajednice.

- Stoga ćemo tražiti pravdu i razjašnjavanje pozadine tog teškog zločina - poručila je Zaharova.

Prethodno je list „Vašington post“ objavio da niko od zapadnih činovnika ne sumnja u to da je napad na gasovode bio isplaniran. Prema riječima neimenovanih izvora, čak i oni koji su upoznati s ekspertizama, nemaju na osnovu čega da zaključe da je diverzija povezana s Rusijom.

Teroristički napadi dogodili su se 26. septembra, istovremeno na dva ruska gasovoda koji izvoze gas u Evropu – na „Sjevernom toku 1“ i „Sjevernom toku 2“. Operator „Sjevernog toka“, kompanija „Nord strim AG“ saopštila je da je došlo do velikih oštećenja i da je nemoguće procijeniti kada će ona biti otklonjena. Njemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o planiranoj diverziji. Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivičnu istragu o djelu međunarodnog terorizma.

Lavrov: „Gušenje“ ruskog naroda u Ukrajini bila je prava agresija

Kijevski režim je „gušio“ ruski narod i stanovništvo koje govori ruski u Ukrajini, što je bila prava agresija, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov za „Prvi kanal“.

- Sada govore da Zapad nije ni pokušavao da na neki način podstakne Ukrajinu na borbena dejstva protiv Rusije. Međutim, gušenje ruskog, stanovništva koje govori ruski u Ukrajini smatram pravom agresijom - rekao je Lavrov u emisiji „Velika igra“.

Istovremeno je istakao da Moskva namjerava da osigura da ciljevi specijalne vojne operacije budu ostvareni.

- Kako je rekao predsjednik, naš apsolutni prioritet su četiri nova ruska regiona koji treba da budu oslobođeni od prijetnji nacifikacije kojima su bili izloženi dugo, dugo godina i koji moraju da osiguraju bezbjednosti svih ljudi koji tamo žive - istakao je Lavrov, prenosi Sputnik.

Hronika specijalne vojne operacije u posljednja 24 časa:

- Oružane snage Rusije izvele su nekoliko raketnih napada na vojne ciljeve u harkovskom okrugu Sloboda. Pogođene su montažne radnje pogona u kojima su se popravljali tenkovi i oklopna vozila, kao i gomilanje opreme na istom prostoru.

- U sektoru Limanski, ruske motorizovane jedinice izvršile su napad na položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Ploščanke. Kao rezultat uspješnih ofanzivnih akcija, zauzete su dominantne visine u zoni Žuravke grede.

- Jurišni odredi PMC „Vagner“ uz podršku artiljerije upadaju u ukrajinsku odbranu u Soledaru. Ofanziva se izvodi istovremeno iz pravca Jakovlevke i Bahmutskog: jedinice Oružanih snaga Ukrajine se povlače u urbana područja.

- Na sjevernoj periferiji Bahmuta nastavljaju se borbe za Podgorodnoje, gdje „vagnerovci“ nastavljaju da potiskuju neprijatelja.

Uprkos dolasku pojačanja, ukrajinske jedinice su ostavile još nekoliko uporišta u selu.

Oružane snage Rusije izvele su raketni napad na objekte fabrike za mjerenje težine na sjeverozapadnoj periferiji Konstantinovke.

U radionicama preduzeća uništeno je skladište municije iz koje su se snabdijevale napredne jedinice.

- Donjeck je ponovo granatiran iz raketne artiljerije: na glavni grad republike ispaljeno je najmanje 15 raketa.

U okrugu Kujbišev oštećeno je nekoliko stambenih zgrada i zgrada supermarketa, a jedna žena je poginula.

- Ruske motorizovane jedinice nastavljaju dugotrajan napad na centralne kvartove Marinke.

- Ruske trupe su radile na ciljevima u Gremjački i Lipovki u Černigovskoj oblasti, kao i u Znob-Trubčevsku, Budkom i Zapselu u Sumskoj oblasti.

- U regionu Harkova, Oružane snage Rusije su pogodile gomilanje neprijateljskih snaga u Veterini, Ogurcovu, Volčansku, Gatišću i Starici.

- U pravcu Starobelska ruska artiljerija je napala položaje Oružanih snaga Ukrajine u Dvurečnoj, Kupjansku, Kislovku, Stelmahovku i Olšanu.

Ukrajinske trupe pucale su na Ploščanu, Dibrovu i Svatovo.

Ukrajinska raketa pala na bjelorusku teritoriju

Ukrajinska raketa iz sistema "S-300" pala je danas na teritoriju Bjelorusije, javila je bjeloruska državna agencija BELTA.

Bjelorusko Ministarstvo odbrane istražuje da li je bjeloruska protivvazdušna odbrana oborila projekitil ili je on zalutao.

Raketa istog tipa, za koju se vjeruje da ju je ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana, pala je na teritoriju Poljske.

BELTA navodi da nema informacija o žrtvama.

Ukrajinska vojska ranije je objavila da je oborila 54 od 69 projektila koje je Rusija ispalila jutros u novom vazdušnom udaru.

Vazdušna opasnost proglašena je širom zemlje, a u Kijevu su se sirene oglašavale punih pet sati. Stigli su izvještaji o eksplozijama u mnogim gradovima i prekidu isporuke električne energije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 10m
    0
  • Slani mafini
    19h 31m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    21h 26m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    19h 20m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    13h 49m
    3