Источни фронт, 310. дан: Губици Украјинаца код Артјомовска

30.12.2022. 14:11
0
ИЗВОР: in4s.net / Телеграм / Агенције

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 310. дан.

Украјинска војска саопштила је да је јутрос оборила свих 16 дронова камиказа. Федерална служба безбjедности Русије (ФСБ) саопштила је да је ухапсила једног украјинског држављанина који је наводно планирао терористички напад на Сjеверном Кавказу.

Руска истражна комисија: У Мариупољу пронађено више од 3.000 убијених цивила

Више од 3.000 убијених цивила пронађено је у Мариупољу након што је Русија преузела контролу над градом, речено је "Спутњику" у Руској истражној комисији.

-Само у априлу, пронађена су тијела 51 цивила на положајима које су напустиле украјинске снаге. Након потпуног ослобађања и провјере града, број убијених цивила достигао је 3.000 - рекли су из Комисије.

Истражиоци су рекли да је украјинска војска створила вјештачке препреке којима је спречавала евакуацију цивила из града, након што су руске оружане снаге организовале хуманитарне коридоре.

- Пошто нису могли да напусте град и кретали се у потрази за храном, цивили су постали жива мета украјинских казненика који су их убијали разним врстама оружја - навела је Комисија.

Руски истражиоци предложили су стварање специјалне ДНК базе података о убијеним, с обзиром на потешкоће у идентификовању жртава.

Поред тога, Комисија је покренула кривични случај против команданта Оружаних снага Украјине генерала Валерија Залужњег, команданта операција заједничких снага Украјине генерала Олександра Пављука и других војних лидера оптужених за ратне злочине у Мариупољу. Случај је покренут у складу са чланом закона о употреби забрањених средстава и метода ратовања.

ФСБ ухапсила Украјинца због сумње да је планирао терористички напад

Федерална служба безбиједности Русије (ФСБ) саопштила је данас да је ухапсила једног украјинског држављанина који је наводно “планирао терористички напад на Сjеверном Кавказу по налогу украјинских специјалних служби и покренула против њега кривични поступак”.

Та служба је навела за ТАСС да је “раније овог мjесеца осујетила покушај присталице украјинских неонациста да изврши терористички напад по наређењу украјинских 22специјалних служби“.

ФСБ је саопштила да је ухапшени Украјинац у Русију стигао као радни мигрант и да је током испитивања признао да је планирао терористички напад, о чему сведочи и видео запис саслушања.

Како се наводи, ФСБ је заплијенила оружје из дома ухапшеног Украјинца.

Британија послала Украјини опрему за уклањање мина

Велика Британија је саопштила да је дала Украјини више од 1.000 детектора за метал и 100 комада специјалне опреме за деактивирање бомби, како би се очистила минска поља, у најновијем пакету војне помоћи Кијеву.

- Руско коришћење мина и гађање цивилне инфраструктуре показују шокантну бруталност Путинове инвазије. Најновији пакет британске помоћи ће помоћи Украјини да безбедно очисти земљу и зграде, док враћа своју територију - рекао је министар одбране Велике Британије Бен Волас, преноси Ројтерс.

Министарство одбране Британије додаје да детектори за метал, које је направила њемачка фирма “Валон”, могу да помогну војсци у чишћењу путева од експлозивних направа.

Кијев под снажном паљбом, губици Украјинаца код Артјомовска

 У Одеси је демонтиран споменик војсковођи Александру Суворову и царици Катарини II. Како је изјавио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, Русија неће ни са ким разговарати о „формули мира“ коју је предложио Владимир Зеленски.

Бојеви дио украјинске ракете која је пала у Брестску област за сада није неутралисан, јавила је телевизија „ГосТВ“. Њега ће однијети на полигон како би га неутралисали, наводи се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Двије године од почетка специјалне војне операције у Украјини Двије године од почетка специјалне војне операције у Украјини
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    6h 8m
    8
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 4m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    23h 49m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    20h 48m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    22h 0m
    0