Istočni front, 310. dan: Gubici Ukrajinaca kod Artjomovska

30.12.2022. 14:11
0
IZVOR: in4s.net / Telegram / Agencije

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 310. dan.

Ukrajinska vojska saopštila je da je jutros oborila svih 16 dronova kamikaza. Federalna služba bezbjednosti Rusije (FSB) saopštila je da je uhapsila jednog ukrajinskog državljanina koji je navodno planirao teroristički napad na Sjevernom Kavkazu.

Ruska istražna komisija: U Mariupolju pronađeno više od 3.000 ubijenih civila

Više od 3.000 ubijenih civila pronađeno je u Mariupolju nakon što je Rusija preuzela kontrolu nad gradom, rečeno je "Sputnjiku" u Ruskoj istražnoj komisiji.

-Samo u aprilu, pronađena su tijela 51 civila na položajima koje su napustile ukrajinske snage. Nakon potpunog oslobađanja i provjere grada, broj ubijenih civila dostigao je 3.000 - rekli su iz Komisije.

Istražioci su rekli da je ukrajinska vojska stvorila vještačke prepreke kojima je sprečavala evakuaciju civila iz grada, nakon što su ruske oružane snage organizovale humanitarne koridore.

- Pošto nisu mogli da napuste grad i kretali se u potrazi za hranom, civili su postali živa meta ukrajinskih kaznenika koji su ih ubijali raznim vrstama oružja - navela je Komisija.

Ruski istražioci predložili su stvaranje specijalne DNK baze podataka o ubijenim, s obzirom na poteškoće u identifikovanju žrtava.

Pored toga, Komisija je pokrenula krivični slučaj protiv komandanta Oružanih snaga Ukrajine generala Valerija Zalužnjeg, komandanta operacija zajedničkih snaga Ukrajine generala Oleksandra Pavljuka i drugih vojnih lidera optuženih za ratne zločine u Mariupolju. Slučaj je pokrenut u skladu sa članom zakona o upotrebi zabranjenih sredstava i metoda ratovanja.

FSB uhapsila Ukrajinca zbog sumnje da je planirao teroristički napad

Federalna služba bezbijednosti Rusije (FSB) saopštila je danas da je uhapsila jednog ukrajinskog državljanina koji je navodno “planirao teroristički napad na Sjevernom Kavkazu po nalogu ukrajinskih specijalnih službi i pokrenula protiv njega krivični postupak”.

Ta služba je navela za TASS da je “ranije ovog mjeseca osujetila pokušaj pristalice ukrajinskih neonacista da izvrši teroristički napad po naređenju ukrajinskih 22specijalnih službi“.

FSB je saopštila da je uhapšeni Ukrajinac u Rusiju stigao kao radni migrant i da je tokom ispitivanja priznao da je planirao teroristički napad, o čemu svedoči i video zapis saslušanja.

Kako se navodi, FSB je zaplijenila oružje iz doma uhapšenog Ukrajinca.

Britanija poslala Ukrajini opremu za uklanjanje mina

Velika Britanija je saopštila da je dala Ukrajini više od 1.000 detektora za metal i 100 komada specijalne opreme za deaktiviranje bombi, kako bi se očistila minska polja, u najnovijem paketu vojne pomoći Kijevu.

- Rusko korišćenje mina i gađanje civilne infrastrukture pokazuju šokantnu brutalnost Putinove invazije. Najnoviji paket britanske pomoći će pomoći Ukrajini da bezbedno očisti zemlju i zgrade, dok vraća svoju teritoriju - rekao je ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Britanije dodaje da detektori za metal, koje je napravila njemačka firma “Valon”, mogu da pomognu vojsci u čišćenju puteva od eksplozivnih naprava.

Kijev pod snažnom paljbom, gubici Ukrajinaca kod Artjomovska

 U Odesi je demontiran spomenik vojskovođi Aleksandru Suvorovu i carici Katarini II. Kako je izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Rusija neće ni sa kim razgovarati o „formuli mira“ koju je predložio Vladimir Zelenski.

Bojevi dio ukrajinske rakete koja je pala u Brestsku oblast za sada nije neutralisan, javila je televizija „GosTV“. Njega će odnijeti na poligon kako bi ga neutralisali, navodi se u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Dvije godine od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini Dvije godine od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    3h 5m
    6
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    2h 1m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    20h 46m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    17h 45m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    18h 57m
    0